Despre sine, Ana Șavga spune că este o persoană care alege să acționeze, în loc să aștepte, să persevereze - în loc să renunțe. Așa a ajuns să creeze colecția „Suflet Basarabean”, proiect în care a pus foarte mult suflet și muncă. Vă invităm să îi admirați creațiile și să înțelegeți mai bine problemele unui designer începător, care nu doar că nu e înțeles uneori de societate, dar nici stofe pentru anumite proiecte nu găsește la noi.

A lăsat psihologia pentru croitorie 

Dragostea de artă a fost mereu prezentă în sufletul meu. De mică preferam să fac lucruri handmade, îmi plăcea să jonglez cu culorile, îmi plăcea să mă îmbrac diferit de semenii mei… Pasiunea pentru artă nu a pierit, însă ironia sorții m-a adus la facultatea de Psihologie la UPS „Ion Creangă”. Gândul de a crea haine unice, de a face artă nu m-a lăsat. Deci, după absolvirea facultății, am decis să fac cursuri de croitorie. Dar acestea nu au fost suficiente pentru a-mi realiza scopurile propuse. În toamna anului 2016 am decis că merg să studiez la facultatea de Arte Plastice și Design Vestimentar la aceeași instituție unde absolvisem psihologia. Acum pot spune că îmi place să dau viață și personalitate fiecărei haine create. Sunt fericită că am reușit să fac ceea ce-mi place cu adevărat – Design Vestimentar.

any savga 2

„MÂNDRIA” i-a confirmat măiestria

Cu toate că sunt anul I la facultatea de Arte Plastice și Design Vestimentar am avut curajul să particip la acest festival. Intenția mea de a participa la Festivalul „IA MANIA” a fost de a-mi demonstra mie de ce sunt în stare să creez și unde e cazul să mai muncesc. Recunosc că este și o pistă foarte bună de promovare pentru tinerii creatori. A fost prima mea încercare de a mă implica în lumea artei și a modei. Îmi place foarte mult ceea ce fac, respectiv orice implicare contribuie la dezvoltarea mea profesională, dar și personală. Orice experiență din viața mea contribuie la succesul  meu. Cel mai mare progres este nu ceea ce sunt astăzi ci și ceia ce voi fi eu mine. Mi-am dorit foarte mult ca data de 8 iulie să fie pentru mine începutul zilei de mâine.

any savga 1

Inspirația a găsit-o în poveștile populare românești

Colecția „Suflet Basarabean” este inspirată din legendele și poveștile populare. Acesta tratează dragostea de tradițiile noastre, transmite spiritul basarabean și dorul de copilărie. Ținutele colecției sunt realizate din stofe naturale, redând, prin broderie manuală, cele mai reprezentative simboluri ale culturii noastre (rândunele, păstori, barze, struguri…). Colecția conține cinci articole, dar în cel mai apropiat timp va fi completată. Aceasta pune accentul pe eleganță, libertate și feminitate. Doresc prin acestă colecție să demonstrez că indiferent de secolul în care trăim, trecutul este rezultatul prezentului.

Citește și: S-a inspirat în crearea hainelor sale din dorul de ducă. Cunoașteți-o pe Zlata Prilepova (Foto)

any savga 6

Atât de recunoscătoare pentru tot

Persoanele care mereu au crezut în alegerile mele, cele care m-au încurajat când eram gata să renunț, sunt mama și fratele meu. Eu mereu spun că nu o să-mi ajungă o viață să-i fiu recunoscătoare mamei mele pentru susținere și dragostea oferită. Le mulțumesc și modelelor care mi-au prezentat hainele. Mă bucur mult că vedeta colecției a fost interpreta Lia Taburcean. Cred că mi-a purtat noroc și îi mulțumesc că a ales să defileze în ținutele mele la acest festival.

any savga 3

Admir designerii moldoveni care reușesc să iasă și pe internațional

Trăim într-un secol destul de dezvoltat, unde majoritatea au posibilitate să migreze, să călătorească, să vadă și să aducă noi metode, noi viziuni în lumea fashion-ului din Republica Moldova. Este îmbucurător faptul că unii din designerii autohtoni eu reușit să iasă pe piețele internaționale, acesta ne vorbește foarte mult despre faptul că viziunea asupra esteticului se îndreaptă spre ceva promițător.

any savga 4

Cele mai mari probleme sunt critica nefondată și standardele sociale

La noi societatea încă nu este pregătită să iasă din tiparele tradiționale. Dacă creezi o colecție artistică – riști să nu fii înțeles și criticat. Suntem nevoiți să ne conformăm standardelor sociale. O altă problemă este lipsa de materie primă. Mă confrunt cu o mare problemă atunci când creez ceva. Chiar am avut situații când am fost nevoită să-mi schimb ideea din motiv că nu găseam stofele potrivite designului meu.

any savga 5

Vrea să ajungă cu hainele ei la Milano

În cel mai apropiat timp doresc să încep să creez o nouă colecție, doar că de data acesta una artistică, care mi-ar plăcea să ajungă în primăvara anului 2018 la Milano. Dar scopul mare, visul meu primordial pentru viitor este de a deschide o casă de modă. Recunosc că am foarte mult de învățat, mai comit greșeli în alegeri, nu sunt suficient de experimentată, dar sunt o fire ambițioasă și știu să-mi realizez scopurile. Cred că succesul în viață este rezultatul unei gândiri corecte, gândirea corectă este rezultatul unei experiențe, iar experiența este rezultatul unei gândiri nu prea corecte – cam așa sunt toate, întortocheate.

Foto: Elena Andronache pentru Klumea

Vezi și: Tânăra creatoare Galina Răileanu a demonstrat la Ia Mania ce au în comun Van Gogh și Sistemul Solar (Foto)