De când era mică, se ține minte cu creionul în mână, schițând diferite bluze, pantaloni, fuste sau rochii, iar acum, la 21 de ani, Laura Poclitari și-a îndeplinit visul și realizează haine foarte deosebite. Chiar dacă studiază jurnalismul, se vede doar în profesia de designer. Acum un an în urmă, tânăra și-a lansat propriul brand „Moem”, prin care își propune să accentueze feminitatea doamnelor și domnișoarelor. Ea a reușit să-și transforme visul în realitate și hobby-ul într-o mică afacere.

De unde vine pasiunea pentru haine?

Pasiunea pentru haine vine încă din copilărie. În timpul lecțiilor, la școală, când mă plictiseam, luam pixul în mână și schițam tot felul de ținute extravagante cu mâneci și umeri bufanți, fundițe supradimensionate, gulerașe minimaliste și volane.

Ce te-a determinat să te apuci de modă?

Necesitatea continuă de a-mi exprima propria viziune în materie de vestimentație m-a determinat să-mi încep activitatea în acest domeniu.

Când ai realizat prima ta creație? Ce a fost?

Prima mea creație a fost realizată la 17 ani, o pereche de pantaloni, la care, în primul rând am ales stofa nepotrivită, iar la final de execuție i-am și tăiat cu surfilatorul din neatenție. Nu m-am întristat, mereu am avut capacitatea să mă amuz de eșecuri, iar următoarea pereche mi-a ieșit, ba chiar o port și în prezent.

De unde te inspiri pentru crearea acestor articole vestimentare?

Sunt inspirată de perioada anilor ‘80, când femeile au început să experimenteze și să-și accentueze ținutele cu articole vestimentare supradimensionate.

Rețelele de socializare, de asemenea, sunt o sursă de inspirație, îmi oferă oportunitatea să văd și să cunosc mai multe și zilnic înțeleg că nu exista tipare după care să mă conduc și nu trebuie să-mi fie frică de ideile mele. Suntem mai liberi și mai deschiși către noi încercări decât oricând.

Cum s-a născut brandul de haine „Moem”?

De când eram mică am fost constant însoțită de gândul că vreau să fiu designer vestimentar. La fiecare întrebare „Ce vrei să devii când vei fi mare?”, răspunsul meu era același. În anii de liceu, am ajuns la concluzia că este necesar sa știu singură a coase și am început, astfel, să creez primele articole vestimentare, pe care le realizam pentru mine. Anul acesta am decis că este timpul să mă afirm și să bucur femeile cu ținute elegante, drăguțe și colorate. Am observat că unele elemente, pe care le schițam cândva, în copilărie, se regăsesc în ținutele ce le creez azi.

Care este creația cu care te mândrești cel mai mult?

Culoarea mea preferată este violet, în toate nuanțele posibile, și probabil asta mă motivează să spun că bluza cu guler si fundițe în spate este preferata mea.

Cât timp îți ia să creezi o ținută vestimentară și ce etape parcurge ea ca să ajungă în mâinile cumpărătorului?

Totul începe cu selecția minuțioasă a stofelor, ulterior schițez modelul potrivit materialului ales și deja trec la etapa de modelare, croire, coasere, iar dacă modelul este nou, atunci organizez și o sesiune foto. Mă strădui să mă încadrez într-o zi sau două, depinde de articolul vestimentar.

Haide să vorbim și de investiții. Ai investit mult în acest brand? De unde resursele financiare?

Nu am estimat exact investițiile financiare, poate pentru că de la început de acest aspect au avut grijă părinții mei, cărora le mulțumesc însă ulterior m-am bazat pe forțele proprii. Investițiile sunt necesare, dar nu sunt și cea mai importantă latura a acestei afaceri.

Cum crezi, care este elementul ce te diferențiază de ceilalți designeri din țară?

Primul element care mi-a venit în gând sunt culorile.
Intuitiv optez pentru nuanțe gustoase, dulci sau care îți oferă un confort estetic. Ador să combin o stofă într-o anumită nuanță cu un imprimeu unic, care se combină subtil între ele.

Ce îți dorești pe viitor de la marca Moem?

Mi-ar plăcea și tind ca articolele mele vestimentare să ajungă pe rafturile magazinului Moem, atât la noi în țară, cât și în afara țării.

Ce piedici apar în îndeplinirea visului de a deveni creator de modă?

Până când nu am întâlnit nici un obstacol. Sper, nici să nu le întâlnesc.

Ce înseamnă moda și hainele pentru tine? 

Hainele pentru mine poartă o încărcătură emoțională, ele sunt o continuitate a personalității mele. Primesc o plăcere enormă să urmăresc domnișoare stilate și în special pe cele care poartă ținutele create de mine.