IA Mania a fost un succes - o demonstrează zecile de mesaje de mulțumire și satisfacție, felicitările pentru echipa organizatoare și artizanii care au adus evenimentului confortul și buna organizare, atracțiile și distracțiile. Peste 11 mii de participanți au ajuns la evenimentul din Holercani.

În acest an, Asociația K LUMEA și primarii din 15 sate ale Raionului Dubăsari și-au unit eforturile și i-au convins pe  vizitatori că anume malul Nistrului este cea mai frumoasă, gustoasă, cea mai plină de talente și cea mai ospitalieră regiune din Moldova. Evenimentul a debutat cu  Parada Portului Popular. Peste 200 de locuitori ai satelor  din raionul Dubăsari, au participat la paradă. Aceștia au purtat cele mai frumoase straie naționale din localitatea lor.

Fiecare sat din raionul Dubăsari a avut propriul cort, ademenind vizitatorii cu tot felul de bunătăți locale – plăcinte, saralii, friptură, sarmale, dulcețuri, zeamă, porci la proțap, prepelițe la grătar, fructe proaspete din grădină și băuturi reci, scoase din beci. Pe lângă târgul de bucate tradiționale gătite de gospodinele din raionul Dubăsari, la IA MANIA a avut loc un adevărat spectacol culinar. Chiar în fața vizitatorilor a fost gătită o mămăligă de 300 de kg. La prepararea acesteia s-a folosit aproape 40 kg de făină de porumb.

Peste 10 meșteri populari atât din țară, cât și din România, au participat la festival cu ii autentice, iar comunitatea  „Șezătoare Basarabia” a oferit lecții gratuite de cusut ii și de împletit coronițe, tuturor doritorilor. Aproape 120 de artizani din Republica Moldova și din România și-au vândutu produsele autentice la târgul meșteșugarilor. În vânzare am avut catrințe, traiste, opinci, cușme de miel, maiouri ornamentate, accesorii brodate manual, covoare tradiționale.

Iamania2017 (30 of 30)

Momentul culminant al evenimentului a fost hora gigantica când  sute de vizitatori au încins pământul la IA MANIA timp de câteva minute! ​Distracția a ținut până dimineață. Concertul  LIVE a fost susținut de Nicu Mâță, Lia Taburcean,  Via Dacă, Pasha Parfeni, Valentin Uzun, Victoria Lungu și ansamblurile păstrătorilor de folclor din Raionul Dubăsari.

Vezi și: Colecțiile care au cucerit „MândrIA” la Festivalul Ia Mania: stofe naturale și creativitate inspirată de tradiții (Foto)

Olga Ciornii: „Mulțumesc mult organizatorilor pentru Festival- Ia Mania. A fost interesant, ne-am odihnit și ne-am distrat și bunătățuri am gustat.”

Tatiana Bezernic: „Mulțumesc mult organizatorilor! Jos pălăria în fața celora ce au pus suflet, căldură, dragoste, lumină… Flori de dragoste, de recunoștință, de dor pentru acest superb eveniment…”

Iulia Filimon: „Mulțumim frumos organizatorilor, totul a fost super ! Sunt mândră ca am participat, sunt mândră că m-ați apreciat! Așteptăm cu nerăbdare ediția 2018!”

Iamania2017 (17 of 30)

Maria Țurcan: „Un mulțumesc mare organizatorilor! A fost pur și simplu super!”

Lilia Pa: „Foarte bine crește copilul, eu făcut cunoștința din anul doi atunci când nu cunoștea lumea, în cazul lui -multă lume, azi făcu 5 ani și deja lumea vrea sa-l cunoască, eu zic că foarte bine progresează, felicitări și… mulțumesc…!

Citește și: Piotr Alii, designerul care a luat trofeul la MândrIA 2017, despre echipa sa de creație și bunica din sat – croitoreasă

FESTIVALUL IA MANIA A FOST ORGANIZAT DE KLUMEA ÎN COLABORARE CU CONSILIUL RAIONAL DUBĂSARI ȘI A FOST SPRIJINIT DE :

USAID, AMBASADA SUEDIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA, BRANDURI DININIMĂ,  FUNDAȚIA STURZA, CAPAROL, MOLDECO, BETTY ICE, ELEFANT.MD, NANU MARKET, FABRIC STUDIO, MODELING SCHOOL ALEXANDRINA ȚURCAN.

Foto: Elena Andronache