Mai rar găsești artiști care să recunoască oficial că se inspiră de la alți artiști. Atunci însă când domeniile sunt total diferite, iar grație inspirației, numărul operelor de artă crește, acest fapt este admirabil. Este și cazul Galinei Răileanu, licențiată în arte plastice și design, participantă la „Mândria 2017”, care a adus pe scena IA Mania o colecție inedită. Mai multe detalii despre ea, ne-a spus chiar meșterița cu mâini de aur și mult talent.

Creează obiecte de artă: de la ținute și până la buchete de mireasă

raileanu 9Am finalizat studiile la Facultatea de Arte Plastice și Design a UPSC, deci sunt licențiată în arte. Sunt pasionată de crearea vestimentației deosebite, iar pe lângă asta realizez tot felul de obiectelor de decor: flori din lut polimeric, buchete pentru mireasă, butoniere, prăjituri, jucării, rame pentru poze, cutiuțe în tehnica colajului (unde pot fi păstrare bijuterii sau alte obiecte de uz personal) și altele.

Pictura inspiră – cosmosul înnobilează

Atracția de a crea produse vestimentare am descoperit-o de curând. Până am aflat cum se realizează vestimentația pictam. Pasiunea mea era să reproduc peisajele naturii în ulei pe pânză. După ce am studiat toate tehnologiile de realizare a vestimentației am ales să reprezint pe ele natură obosită, chipurile chinuite ale oamenilor și toate lucrurile simple ce ne înconjoară. Nu fac asta pentru profit, ci în primul rând pentru că îmi place.

raileanu 5

Ce au în comun Van Gogh și Sistemul Planetar

La festivalul „IA mania”, în cadrul concursului „Mândria” mi-a propus să particip coordonatorul meu de licență, iar eu mi-am zis: „De ce nu?” M-am informat mai mult despre detaliile acestuia și până la fine am prezentat întreagă mea colecție. Colecția cu genericul „Universul lui Van Gogh” conține cinci articole vestimentare inspirate din creațiile marelui artist Vincent Van Gogh și universul cosmic. Aceste articole vestimentare prezintă de fapt cinci planete: Pământ, Jupiter, Saturn, Marte și Pluto.

raileanu 7

A împâslit la propriu tablourile marelui pictor

Produsele vestimentare sunt realizate din cașmir și lâna naturală prin tehnica împâslirii uscate și propriu-zis a împâslirii pe pânză. Două dintre aceste articole sunt pentru bărbați pe care sunt reprezentate inspirațiile din pictura „Noapte înstelată” și „Florile de Iris”. Pe altele trei, care sunt pentru femei sunt reprezentate : „Viile roșii, Arles”, „Miez de zi” și motivul floarea soarelui. S-au creat greu, însă în tot procesul, în tot ceea ce fac am susținerea întregii familii, iar asta îmi dă curaj și putere.

raileanu 4

Vrea să întregească sistemul solar

Treptat designerii basarabeni generează colecții inspirate din conceptele noastre tradiționale și cred că e unicul fenomen important pentru direcționarea unui estetic original în artă și în designul vestimentar actual. Cred că cea mai mare durere a tinerilor designeri este frica de experimentare. Pe viitor îmi propun să măresc colecția până la nouă piese, ținând cont de inspirația mea, universul cosmic (sistemul planetar e alcătuit din nouă planete).

Vezi și: Colecțiile care au cucerit „MândrIA” la Festivalul Ia Mania: stofe naturale și creativitate inspirată de tradiții (Foto)

Van Gogh a fost doar primul

Deja realizarea altor colecții este un alt scop al meu, doar că genericul acestora poate va fi inspirat din creațiile altor artiști celebri. Aștept deja momentul să particip și la evenimente și proiecte internaționale, să mă promovez cu alte colecții originale, să-mi creez un atelier unde aș putea să dau frâu liber la maxim imaginației și să realizez lucrări care ar putea fi purtate de oricine.

Foto: Elena Andronache