Mihai Janu este singurul bărbat înscris la MândrIA ❤️. Pe noi ne-a tentat această frază și am decis s-o explorăm și să-l descoperim pe Mihai. Am dat de un creator plin de idei, pentru care fiecare bucată de stofă contează și nimic nu trebuie să se piardă. Mihai crede în moda atemporală și este fascinat de cum istoria a făcut turnuri neconcepute în domeniul fashion. Deci, un pic de istorie, câteva vise și niște rochii inspirate din „rochia mamei” – laitmotivul concursului Mândria 2020, lansat de Klumea.
Descoperiți-l pe Mihai Janu în interviul de mai jos.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Reinventez rochia mamei – MÂNDRIA 2020 @klumea.eu # mândria2020 #rochiamamei👗 #klumea

O postare distribuită de Mihai Janu (@mihaijanu) pe

Mihai, cum ai ales acest domeniu, care a fost momentul, persoana sau faptul care te-a determinat sa mergi în domeniul Fashion?

Primul pas în decizia de a cunoaște domeniul Modei și Industriei Ușoare probabil a fost momentul în care am început a studia artele vizuale și pictura. Ulterior am înțeles principiile estetice care m-au motivat să optez pentru acest domeniu extrem de interesant și nu tocmai ușor.

Ce ai reușit după părerea ta până acum și care ar fi proiectele pe perioada imediat următoare?

Până acum am lucrat intens la formarea mea profesională și personală. Am făcut studii în domeniul Design Vestimentar și, având o mică experiență deja, aceasta mi-a permis să colaborez în prezent cu artiști, fotografi, oameni notorii din domeniul artistic, industrial și economic în cadrul diferitor proiecte. În prezent activez la CEADT „ZIP House” în calitate de Manager în Formare Continuă, fiind nemijlocit implicat în activități creative și manageriale. Deci aici îmi sunt gândurile, alături de echipa cea mai bună.

Hai să revenim la creații vestimentare, totuși. Care este piesa vestimentara pe care ai crea-o, dacă ți s-ar impune să te limitezi la una singură și de ce?

Nu cred că aș putea să mă limitez măcar odată pentru a crea doar o anumită piesă. Moda presupune și un business unde există consumatori și producători. Unul dintre cei mai fideli consumatori e considerată femeia, respectiv aș crea rochii pentru toate femeile, fără a face diferențe.

Dacă ar fi să schimbăm ceva, probabil trebuie să începem de la tineri. Ce ai schimba în felul tinerilor de a se îmbrăca, ce le-ai sugera să adauge poate?

Susțin schimbările care vin de la sine. Consider că, mai ales tinerii, nu ar trebui să schimbe absolut nimic în mod radical la felul de a se îmbrăca, deoarece formarea caracterului depinde și de acest aspect. Sunt la unanim cu tânăra generație cu privire la propriile alegeri, care îi fac să se simtă confortabil, plăcut și firesc. Ce poate fi mai frumos decât să porți o haină ce spune despre tine și caracterul tău?

Pe tine, omul care creează, care este perioada modei care te impresionează și inspiră cel mai mult și de ce?

Nu există o perioadă a modei care nu ar inspira prin anumite subtilități. Fiind inițiat în artele vizuale, privesc moda ca pe un fenomen amplu, care, de regulă, se dezvoltă în pas cu multe alte domenii precum arhitectura, sculptura, grafica, pictura, muzica etc. Există câteva perioade care mă inspiră prin longevitatea acestora, făcându-și un loc binemeritat în moda atemporală. Perioadele istorice precum antichitatea, renașterea de apogeu, cele două războaie mondiale sunt extrem de interesante din aspectul schimbărilor sociale care sunt vizibile în modă. Spre exemplu, conflictele militare au cauzat schimbări în moda feminină, astfel femeile se adaptează circumstanțelor și reinventează moda masculină. Faptul că în prezent purtăm diverse tipuri de vestimentație este datorat acestui aspect de progres și dezvoltare al societății.

Hai să vorbim despre rochia mamei și cum te-a motivat această temă să creezi și aplici și tu la Mândria 2020, concursul tinerilor designeri, inițiat de KLumea?

În cadrul concursului Mândria 2020 „ROCHIA MAMEI”, lansat de echipa KLumea, am ales să reinventez și reutilizez rochia mamei, pe care o purta cu drag la sărbătorile de primăvară. Rochia este de o subtilitate elegantă și o culoare sobră de albastru închis, având o siluetă ajustată.

Mama spune că este o rochie la care ține mult pentru că îi amintește de unele din cele mai frumoase vremuri trăite de ea. Păstrez amintirile și valorific însemnătatea acestora, iată de ce am decis să încep de la ceea ce reprezintă de fapt mama pentru mine. Greu de redat prin cuvinte sau o experiență vizuală, nu-i așa?

Pentru mine MAMA este asemeni unui univers plin de constelații și planete, mereu uimitoare și atât de tainică adesea. Rochiile elaborate de mine poartă simbolurile universului: soarele, luna, stele, planete, aceste simboluri fiind stilizate și integrate în rochii de silueta liberă.

Sunt adept al modei sustenabile dar și al modei atemporale. Prefer să utilizez tot materialul existent pâna la ultima bucată, adăugând câteva textile aferente. Astfel consider că accentul pe ideea de bază ROCHIA MAMEI va fi bine încadrat în actualitatea socială, dar va purta un mesaj personal al autorului, pentru femeile ce vor purta rochiile create.

 

Ce vis ai, din momentul în care ai pornit pe calea designului vestimentar, legat de o creație anume, un concurs, un oraș sau un podium?

Am un mare vis, dar de facto este o mare aspirație spre care merg cu pași încrezuți. Îmi doresc ca numele/produsele designerilor, companiilor, brandurilor din Moldova să ajungă cât mai departe, să aibă un succes economic, deoarece Industria Ușoară are un potențial considerabil aici acasă. Voi depune efort ca și numele meu, creațiile pe care le gândesc să fie purtate și promovate în Moldova cât și în peste hotare.

Și cum te vezi peste 10 ani?

La fel de hazliu, sănătos, dornic de muncă și împlinit.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Mihai Janu este singurul bărbat înscris la MândrIA ❤️ “În cadrul acestui concurs am ales să reinventez și reutilizez rochia mamei pe care o purta cu drag la sărbătorile de primăvară. Rochia este de o subtilitate elegantă și o culoare sobră de albastru închis, având o siluetă ajustată. Mama spune că este o rochie la care ține mult pentru că îi amintesc de unele din cele mai frumoase vremuri trăite de ea. După cum păstrez amintirile și valorific însemnătatea acestora am decis să încep de la ceea ce reprezintă de fapt mama pentru mine. Greu de redat prin cuvinte sau o experiență vizuala, nu-i așa? Pentru mine MAMA este asemeni unui univers plin de constelații și planete, mereu uimitoare și atât de tainică adesea. Rochiile elaborate de mine poarta simbolurile universului: soarele, luna, stele, planete, aceste simboluri fiind stilizate și integrate în rochii de silueta liberă. După cum sunt adept al modei sustenabile dar și a modei atemporale prefer sa utilizez tot materialul existent pâna la ultima bucată adăugînd câteva textile aferente. Astfel consider că accentul pe ideea de bază ROCHIA MAMEI va fi bine încadrat în actualitatea socială cât și va purta un mesaj personal al autorului pentru femeile ce vor purta rochiile create. “ 🌷

O postare distribuită de Klumea (@klumea.eu) pe

Fotograf: Veaceslav Celpan

Stilist/model: Diana Altfel