Pasiunea Annei Lungu pentru artă a început încă din copilărie. Iar atunci când a trebuit să aleagă o cale profesională, n-a ezitat mult și a mers să studieze designul vestimentar. Când era mică făcea haine păpușilor sale. În adolescență deja și-a dat seama că acesta este domeniul î care ar vrea să continue. Ce a creat la concursul Mândria2020 și cum putem lupta cu industria FastFashion, ne povestește Anna în interviul ce urmează.

Cunoștințe, creativitate, răbdare

„Domeniul fashion ne permite nouă ,designerilor, să creăm fără limite, să visăm și să realizăm lucruri unice. E un domeniu în care munca și satisfacția merg la braț. Timp de patru ani am acumulat cunoștințe de neprețuit în cadrul facultății pe care am urmat-o. Fiecare zi era și rămâne a fi pentru mine o descoperire a acestui domeniu, care este unul în continuă dezvoltare. De la primele schițe desenate pe foaie, pană la croirea și prelucrarea tehnologică a articolelor vestimentare este o muncă grea care necesită cunoștințe, creativitate și răbdare. Armonia este legea de bază a frumuseții, iar în cazul vestimentelor, ea ar trebui să se manifeste în toate privințele. Designerul este concomitent pictor, zugrav și filosof. Filosof, deoarece prin crearea unui vestiment pentru o persoană, pe lângă necesitățile și trebuințele acesteia, el proiectează însuși persoana, aspectul, emoțiile, stilul său de viață. Toate aceste lucruri, învățate fiind încă de pe băncile universității, odată aplicate în viața de zi cu zi, ne permit crearea unor vestimente unice și calitative”, mărturisește Anna Lungu.

Oameni care și-au spus… linia

„Mereu am avut parte în viața mea de oameni de la care pot învăța la nesfârșit, oameni care prin muncă asiduă pe care o fac zi de zi, reușesc să îmi insufle și mie dragostea de frumos, încrederea în forțele proprii. Au fost oamenii care, în momentele când a fost nevoie de un imbold pentru a merge înainte, inspirația și motivația, au fost chiar lângă mine. În cadrul liceului pe care l-am urmat, apoi în cadrul facultății, am avut parte de cei mai deosebiți profesori, care au știut cum să mă motiveze și m-au încurajat să îmi urmez visul. Le sunt foarte recunoscătoare pentru răbdare, dedicație și profesionalism profesoarelor mele, sub îndrumarea cărora am realizat colecția de la examenul de licență – Ludmila Pleșco și Maia Veste”, mai spune Anna.

O haină are atâtea istorii de povestit

„Concursul „Rochia mamei” organizat de echipa Klumea, mi s-a părut unul foarte interesant, mai ales prin ideea de a recicla câteva rochii pe care mamele noastre le purtau în tinerețe. Este un lucru minunat să poți reda o nouă viață hainelor uitate în dulap. O haină poate spune atât de multe lucruri despre omul care o poartă, are atâtea istorii de povestit și atâtea evenimente trăite frumos. Rochia pe care a purtat-o mama în seara de absolvire simbolizează pentru ea începutul unui drum nou în viață – mă bucur că s-a păstrat până acum. Am ales să reciclez trei rochii de-ale mamei, pe care le-a purtat în trei perioade absolut diferite din viață ei, dar de care sunt legate atâtea amintiri… Pe suprafețele de stofă, am realizat mai multe structuri manuale (broderie, print), iar pentru a obține culori cât mai artistice, rochii au fost vopsite în condiții casnice. Toate accesoriile sunt croșetate de mine. Am folosit ațe de cânepă, lână, in și de rafia. Pentru Mama e o bucurie enormă să vadă că rochiile sale au primit o a două viată”, ne mărturisește tânăra designeră.

Ingredientele unui tânăr designer de la noi

„Mi-aș dori să mă pot afirmă ca designer aici, acasă, în Moldova și să pot transformă această muncă într-o afacere, care pe lângă toate să fie și rentabilă. Crearea unui brand necesită multă muncă, dedicație și nu în ultimul rând cunoștințe. Pentru a te menține pe piată, e nevoie să vii cu produse calitative, unice, care să schimbe percepția cumpărătorului asupra acestei industrii. Sunt o mulțime de oameni pasionați de Fashion, oameni talentați, dar care, din lipsă de curaj, nu își găsesc nișa de piață și rămân în umbră. După părerea mea, atâta timp cât producția cu care vii pe piață are în spate câteva concepte bine stabilite, precum: originalitate, calitatea și preț accesibil în raport cu calitatea produsului, nu ai cum să dai greș”, e de părere Anna Lungu.

Exclusivitatea vine din creațiile manuale

„Sunt pasionată de lucrul manual, îmi place să fac tot felul de chestiuțe handmade. Chiar dacă asta îmi ia o groază de timp, consider că lucrul manual este întotdeauna exclusiv și îi va conferi originalitate oricărei piese vestimentare. Oamenii sunt plictisiți de toate articolele create în număr uriaș, apare o tendintă de a se reîntoarce la lucrurile autohtone, la lucrurile create manual în număr redus. Lucrul manual este o frumoasă și nobilă îndeletnicire, veche de când lumea. Într-o epocă a vitezei, în care clipele de relaxare și conectare cu Eu-l creativ sunt un lux, tot mai mulți oameni ajung să înțeleagă că lucrul manual este o adevărată terapie psihologică și spirituală prin care, pornind de la noi înșine, lumea poate deveni mai bună”, spune creatoarea pentru EA.md.

Povestea din spatele unui articol

„La noi în țară încă se dă prioritate hainelor de import, care au prețuri accesibile sau hainelor de la Branduri cunoscute la nivel global, oamenii sunt axați pe Fast-fashion. Producătorii locali luptă cu această manie a accesibilității hainelor ieftine, unde calitatea este un criteriu uitat. La noi, mai e nevoie de educația consumatorului, oamenii trebuie să cunoască ce stă în spatele creării unui articol vestimentar de calitate. Această industrie are viitor în tară, pentru că avem foarte mulți oameni talentați, insă acest lucru este posibil doar prin implicarea noastră colectivă”, mai adaugă la final Anna Lungu.