În reportajul anterior cu Radu Andriescu, am discutat despre ce înseamnă kinetoterapia și când ne adresăm unui kinetoterapeut. Astăzi, însă, vom afla cum se tratează diverse probleme de sănătate de către un astfel de specialist, despre scolioză și despre procedura de „taping”. 

Cum se tratează cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se adresează oamenii la dumneavoastră?

Kinetoterapia nu presupune doar exerciții. Da, ea este bazată pe exerciții și combinațiile între ele, dar aplicăm inclusiv și masajul. De exemplu, când avem nevoie să relaxăm un mușchi, îl relaxăm prin masaj sau prin suprasolicitarea lui, sau dacă vorbim de periartrită, scopul nostru, când este limitată mobilitatea, este să mărim mobilitatea în articulații prin mișcări atât pasive cât și active. Adică, la pasive: kinetoterapeutul ajută la executarea acestor exerciții, iar active – când pacientul le face singur. La herniile de disc, este mult de vorbit, dar se tratează prin mișcare și tonifierea mușchilor care fixează coloana vertebrală.

Scolioza poate fi tratată de un kinetoterapeut?

Da, poate fi tratată, dar iarăși e foarte mult de vorbit. Scolioza este de mai multe feluri, în C și în S și mai sunt diferite tipuri de scolioză, cum ar fi: dobândită de o persoană care stă în aceeași poziție permanent, scolioza care se dobândește pe parcursul vieții, de obicei la copii scolioza este în timpul dezvoltării, etc. La copii, până scheletul nu s-a dezvoltat complet, este șansa, cu siguranță să corectăm scolioza, chiar dacă e în C sau S, dar iarăși depinde în ce grad este, dacă este în gradul patru evident că acolo nu mai putem face nimic, în gradul trei putem menține, în gradul întâi și doi este ușor de lucrat și de tratat. Pe final pot spune că: da, răspunsul este cu siguranță se tratează.

Ne puteți indica câteva mișcări care ar trebui efectuate de persoanele care lucrează la birou

Eu aș zice că inițial ar trebui să începem cu igiena. Prin igiena am în vedere nu cea a mâinilor, dar cea de serviciu, cum ar fi poziția noastră la birou, monitorul calculatorului să fie orientat înainte, nu dreapta sau stânga, deoarece noi rotim bărbia și fiind în poziția aceasta mult timp avem o supra compensare pe un mușchi și apar probleme, sau chiar cum este poziționată mâna, la ce nivel se află față de mouse-ul care este pe masă. Dacă umărul este ridicat în poziția aceasta, merge o supra compensare și e problematic pentru această zonă. De obicei lucrătorii de birou au probleme în zona cervicală și între omoplați, toracală vorbind, și în multe cazuri lombară deoarece este o poziție șezândă. Exercițiile o sa fie, evident, toate concentrate pe omoplați, umeri și spate. Rotirea umerilor înainte, în urmă, sunt cele mai simple, deja evident bărbia dreapta, stânga, înclinări stânga, dreapta, rotații. Nu recomand să aplicăm extensia deoarece se schimbă poziția vertebrelor și apare amețeala de obicei.

Citește și: Kinetoterapia – ce este, de fapt, și când ne adresăm unui kinetoterapeut? Interviu cu specialistul Radu Andriescu (Video) 

Sunteți și medic sportiv, la ce trebuie să atragă atenția sportivii pentru a nu avea traume în timpul competițiilor?

În primul rând este pregătirea înainte de efort. Corpul nostru trebuie pregătit pentru efortul care urmează să-l facem, de asta toate cluburile sportive știu că încălzirea este una dinte cele mai importante momente înainte de joc. Pregătim corpul, adică aparatul locomotor, cardio-vascular, pulmonar și așa mai departe, pentru efortul pe care urmează să-l facă. Dacă nu se respectă acest moment evident că apar traume banale, sau pe loc drept cum le spunem noi, întinderi, sau lovituri. Însăși FIFA are un proiect pentru cluburi prin care urmează să prevină traumele și în special cele de genunchi. Fiecare sport are specificul său în parte și evident că ele variază.

Ce înseamnă taping și la ce se folosește?

Taping-ul de obicei este folosit de sportivi. Este o bandă adezivă, care se lipește pe suprafața corpului, care ajută la fixarea, întărirea și ca suport, spre exemplu, pentru o articulație, dacă vorbim de genunchi. Acum o să încercăm să facem un bandaj pentru un ligament medial, colateral medial, pentru că pacientul simte o durere, o să fixăm zona aceasta ca să nu fie o supra solicitare pe ligamentul dat. Sportivii îl aplică foarte des, deoarece este rezistent la apă, se menține lipit pe corp pe o perioadă lungă de timp și dă un randament maxim din punct de vedere extern, ca un ajutor. Noi avem și fixatoare, ca de exemplu pentru genunchi, care sunt dure și fixe, dar această bandă adezivă este mai comodă, nu deranjează practic deloc pacientul. El sunt de obicei din material și nu conțin deloc medicamente. Are rolul de fixare, mărire a circulației limfatice etc.

 

Taping-ul ajută la prevenirea ridurilor?

Ce ține de riduri este o explicație fiziologică, se aplică noaptea în timpul somnului pe față și readuc într-o poziție anumită pielea, sau mușchii. Mușchii feței sau de mimică sunt foarte mulți și cu timpul ei deja nu au atâta forță și apar ridurile.

Urmăriți întreg reportajul în video de mai sus.