Cunoscută și sub numele de hiperhidroză, transpirația excesivă este o afecțiune care se manifestă printr-o secreție abundentă, anormală, a glandelor sudoripare. Se estimează că 2,8 % din populație suferă de pe urma transpirației excesive manifestată într-o anumită zonă a corpului.

Hiperhidroza poate fi cauzată de stres, dereglări hormonale, obezitate, fumat, alimentație necorespunzătoare precum și de mulți alți factori.

De câte tipuri poate fi hiperhidroza

Hiperhidroza localizată la nivelul axilelor, palmelor, tălpilor și fetei. Este cea mai frecventă formă de transpirație excesivă și se manifestă în general în perioada pubertății atenuându-se în jurul vârstei mature.

Hiperhidroza generalizată are o cauză de natură endocrină. Poate apărea la menopauză, în cazul persoanelor obeze, al celor cu tulburări nervoase și uneori ca reacție la anumite medicamente. Acest tip de transpirație excesivă se manifestă pe toată suprafața corpului.

De cele mai multe ori, transpirația este declanșată de stres. În general, persoanele suferinde sunt stresate chiar de faptul că transpiră abundent, iar această teamă permanentă sporește secreția.

Cum putem scăpa de transpirația în exces

Pentru tratarea acestei probleme se recomandă echilibrarea dietei, renunțarea la fumat și evitarea stresului. Specialiștii nu recomandă deodorantele care doar maschează efectele afecțiunii, soluția indicată fiind un antiperspirant care să o elimine pe termen lung.

În cazul unei hiperhidroze ușoare se pot aplica local loțiuni, pudre sau spray-uri care să atenueze neplăcerile.

Cea mai eficientă metodă pentru tratarea transpirației severe este injectarea toxinei botulinice – blochează acțiunea glandelor sudoripare – în zonele problema, identificate în prealabil de un medic specialist. Totuși, efectul injecțiilor cu botox dispare în șase-nouă luni, iar tratamentul trebuie repetat.

Iontoforeza constă în aplicarea curentului electric de mică intensitate pe zonele afectate (în special mâini și picioare). Un dermatolog sau un endocrinolog vă va ajuta să alegeți metoda de tratament potrivită.

Încearcă și tratamentele naturiste

1. Piatra de alaun

Piatră de alaun este un deodorant mineral, 100% natural. Îl găsești în magazinele naturiste sub forma unui stick sau roll-on. Este inodor și conține acid sulfuric, aluminiu și potasiu. Piatra de alaun blochează mirosurile neplăcute și reduce transpirația, fără să agreseze pielea. Se aplică pe pielea spălată și încă umedă. În plus, este foarte economică, pentru că o singură piatră te ține un an întreg.

2. Un ulei special 

Contra transpirației excesive a picioarelor, se recomandă următorul ulei de masaj: 15 ml alcool camforat, 10 picături ulei esențial de chiparos, 10 picături ulei esențial de salvie și 2 picături ulei de mentăAmestecă-le bine și maseazăți picioarele dimineață și seară.

3. Infuzie de ceai negru

Prepară o infuzie super-concentrată de ceai negru șiîn loc s-o bei, las-o  se răceascăînmoaie o cârpă curată în ea și aplică compresa 5 minute la fiecare subraț.

 asta în fiecare noapte, timp de 2 săptămâniși acidul tanic din ceai va reduce permanent producția de transpirație .

4. Bicarbonatul de sodiu

Aplică bicarbonat de sodiu pe zonele cu probleme, imediat ce ai ieșit din dusAcesta are efect răcoritor și, chiar dacă nu împiedică transpirațianeutralizează acizii care dau mirosul neplăcut.

Pentru a ține sub control transpirația dușuri zilnice cu geluri sau săpunuri fără parfum, cu rol antibacterian, poartă îmbrăcăminte din bumbac și îmbracăte adecvat pentru a permite aerisirea pielii, evita antiperspirantele pe baza de clorură de aluminiu, care blochează transpirația.

SURSA

Foto: Google.com

Vezi și: Cum să supraviețuim în nopţile fierbinți de vară? Trucuri pentru a păstra răcoarea în locuință