Se spune că medicii antici Hipocrat și Galenus sunt primii practicieni ai kinetoterapiei, promovând masajul, terapiile manuale și hidroterapia în tratarea pacienților încă din anul 460 î.e.n. După dezvoltarea ortopediei în secolul al 18-lea, aparate precum Gymnasticon au fost create pentru a trata diferite afecțiuni prin exerciții sistematice ale articulațiilor, asemănătoare cu cele regăsite în ceea ce urma să devină kinetoterapia în viitor. Astfel a fost descoperită și kinetoterapia care, astăzi a ajuns să se dezvolte foarte mult și chiar să înlocuiască unele intervenții chirurgicale. Iar pentru a clarifica unele probleme cu care se confruntă majoritatea populației Radu Andriescu, kinetoterapeut și medic sportiv, ne-a răspuns la câteva întrebări.

Ce presupune kinetoterapia?

Kinetoterapia este un domeniu al medicinei fizice, care prevede reabilitarea pacienților prin exerciții fizice. Însăși cuvântul dat provine de la kinesis care înseamnă mișcare, mai simplu zis, terapia prin mișcare.

Când ne adresăm la un kinetoterapeut?

Primul simptom cu care ar trebui să se adreseze oamenii la un kinetoterapeut este durerea, însăși ea zice că ceva în organism nu este bine. Ca de exemplu: pacientul se adresează când are o durere în mână, sau simte că nu poate să ridice membrul, ceea ce înseamnă că cel mai probabil are o periartrită scapulo-humerală. Sau în multe cazuri pacientul ajunge la un kinetoterapeut în urma indicațiilor medicului ortoped, traumatolog, pediatru, neurolog și așa mai departe.

Kinetoterapia este în stare să înlocuiască unele intervenții chirurgicale?

Greu de răspuns. Dacă am vorbi despre o scolioză de gradul patru, evident că nu, acolo deja trebuie intervenție chirurgicală în care se fixează fiecare vertebră în parte ca să formeze o linie dreaptă. Dacă e să vorbim de hernia de disc, care a depășit un centimetru sau doi spre exemplu, practic nu, dar dacă vorbim de o hernie de disc care este 0,3-0,4 mm, care dă simptome, pai atunci da. Noi, prin kinetoterapie putem să scoatem simptomele și dispare tabloul clinic. Dacă un tendon, a unui genunchi sau umăr, este complet rupt, nu putem face nimic, deoarece tendonul nu este cap la cap și nu o să se prindă, atunci iarăși avem nevoie de o intervenție chirurgicală, după care evident în toate cazurile trebuie să facem reabilitarea.

Vorbim de aceeași endoprotezare coxo-femurală la șold. Se face intervenția chirurgicală în gradul patru la coxartroză, aici la fel prin kinetoterapie nu putem să facem nimic. Deja după intervenția chirurgicală evident că avem nevoie de o reabilitare prin kinetoterapie, adică prin pregătirea membrului și practic, reînvățarea mersului.

Care sunt principalele probleme de sănătate cu care se prezintă pacienții la dumneavoastră?

Cel mai des mă confrunt cu pacienții după traume ortopedice, traumatologice cât și neurologice cum ar fi, hernia de disc lombară, care se întâlnește des în zilele noastre, deoarece pacienții au un mod de viață sedentar sau hipodinamic. După care vine: periartrita scapulo-humerală de umăr, traumele de genunchi, în perioada de iarnă-primăvară, fracturi de picioare, cot, mână, etc, cât și cele mai simple dureri de cap. Ca de exemplu, de obicei, la lucrătorii de birou se spasmează un mușchi și apar dureri de cap, sau atunci când somnul este dereglat și nu se odihnește organismul, iarăși vom avea aceleași dureri de cap. În linii generale am o gamă foarte largă de pacienți.

Care este diferența între un maseur și un kinetoterapeut?

Întrebarea e foarte bună pentru că mulți ne confundă cu maseuri sau când vine vorba de kinetoterapie se spune că e doar gimnastică, dar nu este corect… Kinetoterapeutul aplică masajul doar în cazuri de necesitate și noi învățăm un an întreg masajul la facultate, mulți fac cursuri de 2-3 luni, ca specializare, care nu au nicio legătură cu medicina, din care noi studiem foarte multe domenii. Adică diferența e foarte mare.

Urmăriți reportajul în video de mai sus.