Ne place să călătorim și să credem că în alte țări sunt lucruri, inclusiv bucate nemaigăsite altundeva. Nu combatem, e valabil desigur, mai ales pentru anumite rețete tradiționale. Dar ce facem cu poftele? Cum rezistăm la tot amalgamul de produse hiper-calorice și deseori, nesănătoase, care ne fac cu ociul la fiecare colț? Despre cum ne controlăm poftele ne-a spus, inclusiv din propria experiență, nutriționista Victoria Ursu.

Cine/ce ne generează de fapt poftele?

„Ne naștem cu un apetit crescut față de anumite gusturi, dezvoltăm și în familie acest lucru. Să nu uităm și de cultura, țara, mediul în care trăim. Fotografiile de pe Instagram (alea porno-food, știi tu), reclama de la televizor – atât de reale, încât simți și mirosul și gustul. Eu îmi amintesc o serie de reclame TV care rulau pe vremea copilăriei. Ciocolata cu lapte fină din inima Alpilor, laptele de la văcuțe de prin sudul Franței, sufleturi de tot felul, apă dulce ce curgea vesel în pahare. Voci feminine murmurau senzual: „Mmmm, ce buuun”, de vroiai imediat să mergi la magazin după ele. Cred că aceste reclame nemiloase și-au pus amprenta 🐾 pe comportamentul nostru alimentar. Scenarii similare de marketing sunt și acum.

Întrebare cu sau fără răspuns?

„Ei cum să mergi în Amsterdam și să nu guști vafe olandeze, dar la Istanbul să nu savurezi baclava turcească, ciocolată bună e numai la origini, în Belgia și Elveția, întreaga vacanță nu-i vacanță dacă nu mănânci pizza și gelato italiano?
Interesant e că unii se pot abține și consuma moderat, iar alții nu.
Cum să ne salvăm de abuzuri? 🙏 Asta dacă vreți să controlați poftele alimentare, pentru că unii oameni numai așteaptă vacanțele gastronomice și acest articol nu-i va interesa.

Ca să NU ajungi în exces, în momentul în care te saluți cu produsul pofticios, răspunde sincer la 2 întrebări:
🆗 De unde vin cu adevărat poftele tale?
🆗 Ce-ți lipsește cu adevărat?

Și mai e un lucru observat:
Tindem să credem că doar în vacanță e voie să „ne dezlănțuim” pentru că doar în acea țară găsim produse delicioase.
De cele mai multe ori am găsit alimente scumpe și lipsite de calitate (de ex. înghețata de la nivelul I al Tournului Eiffel).
Macaronsurile, pizza, prăjiturile, ciocolata, baclavaua, cafeaua de exemplu. Caută în țara ta că vei găsi. Multe, puține. Sunt!”, constată nutriționista.

Experiment de nutriționistă

„📸Am făcut această poză într-o vacanță la Paris.
În acea zi am decis să las wow-urile la o parte.
Mă detașez.
Las curiozitatea să aleagă gusturi și senzații.
Fără exagerări.

Ia niște gânduri:
⚜️Am gustat în acest studiou o prăjitură și un macarons la prețuri mai mult picante decât dulci.
CONCLUZIA: cred că cel mai fin macarons, rafinat și cu gust de migdale l-am savurat la Chișinău.

⚜️Sunt scutită cumva de cantitatea de zahăr în biscuiții francezi chiar dacă nu au grăsimi trans?
CONCLUZIA: desigur nu, au și ei același zahăr tos cu nemiluita.

⚜️ O prăjitură Napoleon e mai altfel, un capuccino mai lăptos sau o înghețată e mai BIO în străinătate?
CONCLUZIA: doar dacă vei căuta și găsi producătorul onest. Exact cum faci și acasă.

Iar ca să eviți excesul conștientizează: ce nevoie ai în spatele acestei pofte?
Nevoia de distracție, de recompensă, de bucurie sau de joc, poate nevoia de aventură?
Iar data viitoare, când îți pregătești pașaportul și valiza, lasă poftele alimentare acasă. Scoate-le de pe acum din cap.
Deschide inima maaaaare, mare și ia cu tine curiozitatea și apetitul marilor aventuri.
Pentru că în vacanță LUMEA e toată a TA”, concluzionează Victoria Ursu.