Multe dintre noi își doresc să fie în formă maximă și apelează la tot felul de diete de slăbit care însă nu sunt neapărat cele mai sănătoase. Unele dintre cele mai frecvente practici în goana după o siluetă suplă sunt cele de înfometare. Medicii nutriționiști însă bat alarma. Acestea nu sunt deloc sănătoase și pot duce la probleme grave de sănătate. Specialista în nutriție Maria-Victoria Racu ne spune care sunt semnele care indică faptul că mănânci prea puțin.

„Eh, femeile…ce nu am face să fim suple, să încăpem în blugii din clasa a IX-a, să arătăm bine în poze sau să prindem privirile bărbaților, nu?

În această goană putem ajunge la extreme, dăunând sănătății fără să ne dăm seama. Una din greșelile frecvente este dieta ultra-hipocalorică, adică cea în care nu mâncăm practic nimic de dragul minusului pe cântar.

Uneori înțelegem că nu este bine și ne apucăm de minte. Alteori nu. În cel din urmă caz corpul ne dă de știre”, explică medicul nutriționist.

Iată care sunt semnele că mănânci prea puțin:

Părul și unghiile devin fragile, lipsite de viață. S-ar putea să te confrunți cu căderea părului. De vină se face insuficiența de calorii, proteine, biotină (vitamina B7) sau fier. În acest caz organismul pune prioritate pe organele de bază, precum inima și creierul, lăsând părul și unghiile fără nutrienți.

Ciclul menstrual dispare. Atunci când stresezi brusc organismul, nu îi dai grăsimi suficiente pentru a-și forma hormonii sexuali, golești toate rezervele de care ai nevoie, iar hipotalamusul și hipofiza (părți componente ale creierului) nu mai primesc semnale de la corp pentru a înțelege câți hormoni să secrete, ciclul menstrual nu mai poate avea loc. Drept urmare, nu poți concepe un copil și ai un risc mult mai mare pentru apariția osteoporozei (subțierea oaselor). Iată de ce este foarte important să slăbești lent și să ai grijă la rezervele de grăsime din corp (care sunt absolut necesare pentru o femeie!) pentru a evita toate dezechilibrele hormonale.

Îți este frig, răcești frecvent, te simți lipsită de energie. De fapt, insuficiența de calorii bate mereu acolo unde este o problemă, însă imunitatea are mereu de suferit. Oare ai nevoie de aceasta în perioada de tranziție, când devine mai rece afară?

Anxietatea, iritabilitatea, problemele cu somnul – toate au fost asociate cu un consum insuficient de alimente. Mai pune deasupra și lipsa de soare, zilele posomorâte, stresul la serviciu și acasă. Vei mai vrea să slăbești oare?

„În această perioadă de tranziție îți recomand insistent să lași gândurile de restricții severe, să reduci treptat din porții, să pui accent pe calitatea alimentelor”, ne îndeamnă specialista.

Sursa: Instagram / Maria-Victoria Racu