Pe cât de înțeleasă și logică în unele cazuri, pe atât de contradictorie poate fi nutriția pe marginea unei categorii de subiecte. Consumul ouălor, inclusiv în perioada pascală, împreună cu colesterolul din compoziția lor, este un subiect mereu dezbătut. În timp ce unii afirmă că pot fi consumate și câte două ouă în zi, alții sunt mai rezervați și recomandă doar 2-3 pe săptămână. Nici studiul extins, cu o durată de peste 30 de ani, realizat de Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA), nu a putut zice cu siguranță – sunt ouăle principala cauză de majorare a colesterolului în sânge și a apariției bolilor cardiovasculare sau nu? Iată care sunt regulile de siguranță a acestui aliment, potrivit medicului nutriționist Maria-Victoria Racu.

Se întâmplă pentru că persoanele incluse în studiu au consumat și o cantitate mai mare de grăsimi saturate animaliere, precum carnea de vită, porc, dar și mâncarea ambalată și intens procesată. Astfel, ei au avut cel mai înalt colesterol în sânge și cel mai mare risc pentru ateroscleroză, boala ischemică, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Putem deduce că fiecare aliment își are rolul său, iar regimul alimentar trebuie privit în ansamblu.

Nu este însă cazul să ne bazăm pe acest studiu și să credem alți savanți, finanțați de marii producători de carne și ouă, că acestea sunt absolut inofensive, ba chiar utile prin mărirea atât a colesterolului rău (LDL) în sânge, cât și a celui bun (HDL), dar și prin conținutul unor antioxidanți, care de altfel se conțin în cantități mult mai mari în spanac, brocolli sau morcov.

Foto: Pexels.com

Într-un singur punct se întâlnesc cele două păreri – moderația e mama succesului, iar revenind la ideea anterioară de a privi mesele în ansamblu, iată ce sfaturi își găsesc locul aici:

  • Dacă nu ai colesterolul mărit în sânge și nu ai predispoziție pentru bolile cardiovasculare, ești activă și normoponderală: poți consuma câte un ou în zi, dar cu condiția unor mese echilibrate. Ce ar însemna acest fapt – la aceeași masă nu consuma doar carne, ouă, cozonaci bogați în grăsimi, afumături, maioneză, răcituri și alte bunătăți pascale, ci adaugă neapărat cât mai multe legume, preferabil proaspete. Poți opta pentru salate, pe care le asezonezi cu ulei de măsline sau de floarea soarelui nerafinat, adăugând semințe în măsura posibilităților.

Important! Albușul de ou poate fi consumat și în cantități mai mari, ba chiar e recomandat drept un remediu de micșorare a poftei de mâncare.

  • Dacă ai colesterolul mărit în sânge, suferi de o boală cardiovasculară (hipertensiune arterială, boala ischemică a cordului, ateroscleroză) sau ai suferit în trecut și/sau ai o predispoziție pentru aceste boli, iată de ce trebuie să ții cont:

Un singur ou îți furnizează întreaga cantitate de colesterol, pe care ți-o poți permite într-o singură zi. Desigur, cu condiția că renunți la carne și alte bunătățuri bogate în colesterol (grăsimile de origine animalieră – în cele vegetale colesterol nu găsești!). În ziua Învierii poți consuma un ou și carnea preparată fără piele, adăugând cât mai multe legume la masa ta. Pentru a-ți controla colesterolul din sânge, consumă nu mai mult de 3 ouă pe săptămână și ai grijă și la celelalte produse bogate în grăsimi, inclusiv cozonacii și deserturile de casă.

Reține! Nu există nici o restricție pentru consumul albușurilor.

Pentru copii, ouăle sunt un produs nutritiv, însă și în acest caz e necesară moderația – 1-2 ouă în zi (1 pentru copiii mici și 2 pentru școlari), în combinație cu legumele și supele clare pentru a favoriza digestia.

Reguli de siguranță a alimentelor:

Ouăle sunt produse perisabile – se alterează ușor, necesitând un șir de reguli de consum. Pentru a evita intoxicațiile alimentare, precum cele cu bacteria Salmonella, ține cont de următoarele:

  • Fierbe ouăle tari, pentru a distruge orice urmă de Salmonella;
  • Ouăle vopsite se țin la frigider. Termenul lor de valabilitate este de 7 zile. Evită să vopsești prea multe ouă, care nu se vor consuma în timp efectiv;
  • Dacă nu te încadrezi în timp și mai rămân ouă vopsite, încorporează-le în salate sau alte rețete creative;
  • În afara frigiderului, ouăle pot fi păstrate nu mai mult de 1-2 ore. Nu le ține pe masă, la temperatura camerei, de joi până la sfârșitul săptămânii Învierii;
  • Scoate ouăle vopsite de la frigider cu 10-15 minute înainte de a fi consumate.

Îți doresc un Paște luminat alături de cei dragi, iar la masă – moderația să ocupe locul de frunte.

Fii atentă la alegerea ta!

Autor: Maria-Victoria Racu, medic nutriționist

Foto: Instagram.com, Pexels.com

Vezi și: Maria-Victoria Racu: „Ieși din cercul vicios”. Cum să nu ne îngrășăm sau îmbolnăvim în carantină