Tradiția spune că, gospodinele vopsesc ouăle în Joia Mare. Venim chiar astăzi cu câteva idei de vopsire naturală a ouălor, fără coloranți artificiali ce conțin substanțe chimice cunoscute și necunoscute de majoritatea dintre noi și atât de dăunătoare organismului!

Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu ne spune care sunt acestea și cum să le utilizăm pentru a obține rezultatul dorit.

Ouăle pascale – o tradiție ce poate fi inofensivă

Ouăle pascale – inițial doar vopsite, iar în prezent încondeiate sau ornamentate, sunt o tradiție urmată an de an. Gospodinele moderne au posibilități mult mai variate de a le face interesante și atractive pentru oaspeții de toate vârstele. Începând cu vopseaua, existentă în toate nuanțele posibile, până la abțibildurile și foliile argintii. Unii utilizează chiar și țesături sau ațe multicolore, pe care le fierb împreună cu ouăle.

Însă, la capitolul „daune” sunt câteva lucruri care merită a fi menționate:

  1. Majoritatea coloranților, pe care îi găsim la raft sunt artificiali. Doar E 100 (curcumina) și E 140 (clorofila) sunt naturali și inofensivi pentru consum. Cât despre cei artificiali, dauna acestora se rezumă la reacții alergice (în special pentru copii), erupții cutanate sau chiar riscul de a dezvolta cancer – pe termen lung.
  2. Coloranții pe care îi găsim în țesături sau ațe sunt pe bază de anilină, o substanță extrem de toxică pentru consum. Aceasta este capabilă să provoace intoxicații, gastrite, diaree sau chiar tulburări de vedere. Din acest motiv nu se recomandă vopsirea ouălor prin fierberea lor în bucăți de materie sau ațe colorate.
  3. Orice abțibild sau folie alimentară, care se aplică pe ou cu utilizarea diferitor tipuri de clei aduce oului o daună dublă: substanțele dăunătoare din folie sau abțibild (metale grele de cele mai multe ori), dar și toxinele din cleiul aplicat. Consecințele nefaste pot fi arsurile gastrice, maladiile hepatice sau intoxicațiile alimentare.
  4. Coaja de ceapă urmează a fi utilizată cu precauție de persoanele ce suferă de hipercoagularea sângelui și au un risc sporit de a dezvolta trombi la nivelul vaselor sangvine. Quercetina, substanța ce poate fi găsită în aceste coji poate accelera acest proces. În plus, dacă ceapa e crescută cu utilizarea îngrășămintelor chimice, aceste substanțe se acumulează în primul rând în coajă. În acest caz, precauția e cheia inofensivității.

Reține! Coaja oului nu este o barieră sigură pentru substanțele chimice. Aceasta are pori, care se lărgesc pe măsură ce oul se apropie de data-limită de consum. Astfel, cu cât mai mult e păstrat oul vopsit, cu atât mai multe substanțe din vopsea conține.

Data-limită de consum a oului crud, nespălat este de maxim 28 de zile. După spălare oul urmează a fi consumat în termen de 12 zile. După fierbere, se recomandă a consuma oul în maxim o săptămână, dar cu condiția păstrării acestuia la frigider.

Pentru a evita influența negativă a vopselei chimice asupra sănătății, putem apela la coloranții naturali. Deși necesită o investiție mai mare de timp, iar rezultatul este mai modest, acest efort merită realizat.

Iată câteva metode:

  1. Varza roșie. Se pregătește fiertura din 500 g varză tăiată mărunt și 2 litri de apă, timp de 15 minute. Ouăle fierte în prealabil se lasă în această fiertură pentru câteva ore.
  2. Coacăza. Se decongelează prin metoda lentă 300 grame de coacăză și se lasă oul fiert în prealabil pentru câteva ore.
  3. Sfecla roșie. Se dă sfecla crudă prin răzătoare și se toarnă apă clocotită, fierbinte peste ea. În amestecul obținut se adaugă oul prefiert și se lasă pentru câteva ore.
  4. Turmericul. Se dizolvă 100 grame de turmeric cu 200 ml de apă călduță și se lasă oul prefiert pentru câteva ore.

Reține! E recomandat să alegi ouă albe, pentru a obține o culoare mai intensă. După vopsire, ouăle se prelucrează cu ulei pentru a obține un luciu uniform.

Orice nu ai alege pentru masa de sărbătoare, ține cont de sănătatea ta. Vei avea nevoie de ea.

Fii atentă la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Sursa foto: Facebook.com

Vezi și: 4 alimente de sezon, recomandate de medicul nutriționist Maria-Victoria Racu, pentru a ne simți mai bine în aprilie