Specialista în nutriție, Maria-Victoria Racu, ne recomandă să profităm de faptul că însăși natura vine să ne ajute în lupta cu astenia de primăvară și ne bucură cu alimente bogate în nutrienți, atât de benefice pentru corp și minte. 

Necesități de aprilie

Primul val al asteniei de primăvară a trecut, hipotalamusul s-a deprins deja și cu lumina mai intensă a zilei, dar și cu ora de primăvară. Deși primul stres a rămas în urmă, organismul mai are nevoie și de susținere alimentară corespunzătoare pentru a se simți bine.

La mijloc de aprilie organismul duce lipsă de antioxidanți, datorită insuficienței acestora în fructele și legumele care au „iernat” în beciurile și frigiderele autohtone. Dar nici fructele și legumele de import nu sunt capabile să acopere aceste necesități.

Soluția ar fi apelarea la legumele și verdețurile de sezon. Printre acestea se numără:

  • Ridichea roșie. Leguma-vestitoare a primăverii este o comoară de nutrienți și te poate salva chiar și de carența de vitamine în această perioadă. În 200 grame de ridichi se află doza ta zilnică de vitamina C, exact cât ai nevoie pentru o salată de primăvară. Pe lângă acest antioxidant, găsești aici și vitaminele B1, B2, PP, kaliu, fosfor și magneziu. Iar gustul picant al acesteia este datorat uleiurilor eterice, ce au proprietăți antibacteriene, dar și de îmbunătățire a digestiei.

Atenție! Dacă suferi de boli inflamatorii ale stomacului sau dorești să scazi din masa corporală, nu face abuz de ridiche roșie. Aceasta are proprietatea de a mări secreția gastrică și, respectiv, a mări și pofta de mâncare.

  • Varza nouă. Pe lângă antioxidanții și substanțele active menționate anterior, din ridichea roșie, varza nouă mai conține și acid folic, dar și acid pantotenic. În ansamblu, acești nutrienți au capacitatea de a accelera metabolismul, a diminua nivelul de inflamație din corp, dar și a stimula activitatea gastrică. Deci, această legumă timpurie poate susține activitatea organismului la mijloc de aprilie.
  • Spanacul autohton. Doar un mănunchi de spanac îți va furniza doza zilnică de provitamina A, un antioxidant extrem de important pentru sănătatea ochilor. De asemenea, acesta este și o sursă și de vitamina K, denumită și „vitamina antihemoragică”. Simplitatea în utilizare și gustul neutru îl face un aliment indispensabil la mijloc de aprilie.
  • Frunzele de salată autohtone. Bogate în vitaminele A și K aceste frunze tinere și suculente îți vor fi de mare ajutor în bucătărie în această perioadă. Iar antioxidanții menționați sunt „cireașa de pe tort” de care poți beneficia.

De ce te îndemn să aștepți bunătățurile autohtone?

În primul rând, datorită beneficiilor, pe care le poți obține din ele. În al doilea rând, pentru că sunt mai sigure. Deși au fost depistate și în acestea nitrați suficienți, acest nivel nu este atât de înalt ca și în legumele importate.

Dar! Depinde și de tine, ce nimerește în farfuria ta. Optează pentru legumele ce nu au un aspect perfect, nu sunt prea mășcate sau tari la pipăit. Încearcă să sesizezi și mirosul. Ar fi bine să fie prezent, dar și specific.

Rădăcinoasele – precum ridichea sau cartofii noi, alături de varză și verdețurile ce cresc aproape de sol au capacitatea de a acumula mai mulți nitrați în compoziția sa. De aceea, ține-le în apă timp de 30 de minute înainte de a le consuma. De asemenea, poți elimina și coaja de la ridichi și cartofi pentru a micșora din nitrați.

Un aprilie sănătos să ai!

Fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Foto: Instagram.com

Vezi și: Creativitate „de post” la micul dejun: 4 rețete ușoare de la nutriționista Maria-Victoria Racu