Înainte de a adopta un mod de viață sănătos trebuie să cunoaștem cât mai multe despre alimentație, sport și suplimente. Când deschizi internetul apare multă informație la acest subiect însă noi am decis să apelăm la un profesionist. Iată câteva sfaturi pentru un mod de viață sănătos de la nutriționista Irina Aniri.

Pentru început, ce presupune un mod de viață sănătos?

Pentru mine ca nutriționist, a fost deosebit de important să aleg metoda eficientă de lucru. Deci sunt adepta unui stil sănătos de viață, care include câteva elemente de bază: alimentație, hidratare, sport, relaxare și starea psiho-emoțională bună, munca, igiena, sănătatea, abandonul obiceiurilor nocive.

Alimentația sănătoasă presupune consumarea alimentelor din toate categoriile de produse, în cantități mici, la ore stabilite în funcție de programul fiecărei persoane, dar cu câteva precizări:

Este esenţial de a nu face abuz. Măncaţi doar atât, cât doriţi, dar nu forţat. Ridică-te de la masă cu senzaţie uşoară de foame. Dar cel mai important este de a mânca echilibrat:

  • proteine – 1,5 g/kg corp;
  • grăsimi – 1 g/kg corp;
  • glucide – 5 g/kg corp.

Reţineţi, dacă renunţaţi la unul din componentele indicate (cu scopul de a pierde din greutate), mai devreme sau mai târziu organismul vă va aminti de acest lucru prin diferite afecțiuni. Reducerea considerabilă a carbohidraţilor te face iritabil și nefericit. Lipsa de proteine va frâna mult regenerarea ţesuturilor şi a celulelor. Celulele îmbătrânite nu pot fi înlocuite cu altele noi, iar în acest caz nu e exclusă apariţia cancerului. Este periculos şi refuzul complet al grăsimilor, deoarece există vitamine care sunt absorbite de organism doar în prezența grăsimilor. În plus, grăsimile furnizează energie. Dacă fiecare celulă va fi purificată, protejată şi alimentată cu toate substanţele necesare, corpul nostru îşi va restabili sănătatea şi se va putea lupta cu orice boală.

Hidratarea corespunzatoare, are câteva roluri importante:

– Rol purificator;

– Eliminarea toxinelor;

– Calmează crampele stomacale și alungă senzația de foame;

– Hidratează toate țesuturile și mușchii;

– Oferă elasticitate pielii;

– Previne constipatia;

Relaxarea și starea emoțională este un moment foarte important într-un ritm de viață sănătos. Fii echilibrat psihic. Nu fi nervos, deoarece celulele nervoase nu se regenerează, deşi, spun unii, că ele sunt restaurate, dar foarte, foarte lent. Deci, găsiţi momente pozitive peste tot.

Munca este un element la fel important într-un stil de viață sănătos, aceasta nu permite atrofierea mușchilor. Cel mai bine e atunci când reușești să transformi munca în plăcere, iar asta va stimula hormonul fericirei.

Omul respiră, nu doar prin plămâni, dar şi prin piele, este importantă puritatea ei. Igiena personală este fundamentul sănătăţii fiecărei persoane. Este foarte importantă igiena pielii, părului, unghiilor și cavităţii bucale. În cameră se conţine de 10-20 de ori mai mult praf decât în curte, de aceea este important regulat să facem curăţănie în încăpere.

Pentru a avea grijă de corpul nostru, pe lângă factorii pe care îi monitorizăm individual trebuie să avem grijă și de cei pe care nu-i vedem, precum: ecologia, radiația, substanțele nocive, GMO. De aceea este nevoie, pentru adulti, cel puțin o dată pe an să meargă la un control simplu: ultrasonografia, analiza generală a sângelui și deja pentru fiecare vârsta sunt specifice unele adăugătoare. Astfel la timp putem depista și preveni unele maladii.

Pentru un mod de viață sănătos, foarte important este abandonarea deprinderilor nocive. Dintre obiceiurile nocive, cele mai frecvente sunt consumul de alcool şi fumatul. Fumatorii riscă să capete boli pulmonare, cardiace și altele. Cei care consumă alcool pot face tensiune arterială şi insuficienţă hepatică.

Cât de eficientă pentru un corp frumos, este alimentația sănătoasă fără exerciții fizice?

Nu este suficient să ne alimentăm corect pentru a avea un corp frumos și sănătos. Mișcarea, în special, practicarea cu regularitate a unui sport sau cel puțin a plimbărilor zilnice, contribuie la scăderea ponderalăpe seama masei adipoase, scade concentratia lipidelor sanguine, ameliorează metabolismul glucozei și acțiunea insulinei, reduce oboseala psihică, efect euforizant și multe alte beneficii.

În fiecare dimineaţă trebuie de efectuat exerciţii de înviorare cca 10-15 min. Dacă nu aveți timp, sunt suficiente mişcările în ritm de dans. Cel mai bine e să faceți antrenament complex de minim două ori pe saptamană.

Ce produse nu trebuie să lipsească din meniul nostru?

  • produse de lactate – brânză, lapte, iaurt natural, lapte etc.;
  • ouă – fierte tari/moi sau consummate ca ochi;
  • categoria legume – roșii, castraveți, ardei, ceapă, varză, varză de Bruxelles, fasole păstai, ciuperci, măr, pătrunjel, usturoi, țelină, pastârnac, sparanghel, fenicul, morcovi, broccoli, conopidă, ridichi, spanacul, stevia, urzici, rucola, sfeclă rosie, dovlecei, salată verde, vinete și multe altele;
  • categoria carne – pui, curcan, vită, porc, iepure, struț, pește și fructe de mare;
  • categoria fructe – mere, pere, portocale, mandarine, pepenele galben, kiwi, căpșuni, zmeură, afine, mure, cireșele, vișinele, etc. Cei cu probleme de greutate vor fi atenți la consumul de banane, struguri, pepene verde, fructe zaharisite, fructe oleaginoase etc;
  • categoria fainoase – pâinea trebuie consumată ocazional;
  • cereale integale – este recomandat ovăzul, orzul, secara și grâul.

Sunt zile în care nu avem timp nici pentru o cafea, ce gustări pregătite rapid putem lua cu noi?

Mereu trebuie să avem în geantă un fruct, fie acesta un măr sau o portocală. La fel un pachețel cu covrigi, biscuiți, fructe uscate sau un mix de nuci, va fi mereu o gustare sănătoasă. Organismul nostru trebuie să primească regulat doza de calorii, nici într-un caz nu lăsați prea mult timp să persiste senzația de foame.

Ce puteți spune despre suplimentele alimentare, cât de necesare sunt ele pentru organism?

Suplimentele alimetare naturale sunt benefice și importante pentru organism. Mai ales că în timpul iernii consumăm foarte puține fructe, organismul are nevoie de suplimente cât mai naturale. Cele mai bune sunt complexele de vitamine, minerale, omega 3 și aminoacizi. Suplimentele trebuie alese cât mai potrivite organismului nostru.

Așa cum ne apropiem de vară, fiecare se gândește la kg adăugate în perioada carantinei. Care ar fi cea mai corectă și potrivită dietă pentru un corp sănătos și reliefat?

Majoritatea în perioada de carantină au adăugat 2-3 kg, asta se datorează lipsei de mișcare. O dietă nu ar fi cea mai bună variantă de a scăpa de aceste kilograme în plus, organismal poate primi un șoc. Ar fi bine să o luăm foarte ușor. Fructele le consumăm până la ora 17, legumele combinate cu proteine, nu renunțăm la cele trei mese principale și două gustări. Nu renunțăm la carbohidrați, ei ne oferă energie pentru toată ziua. Bucatele fierte sau preparate la cuptor. Cel mai important e să mâncăm o cantitate suficientă pentru a ne simți bine și a fi porductivi.

Absolut nerezonabilă este omiterea meselor pe parcursul zilei (cu scop de a slăbi). Ca regulă, e mai bine invers – mai sănătoasă este alimentarea de 4 ori pe zi. Când lipseşte o masă, în primul rând caloriile pe care organismul ar trebui să le consume pentru digestie, sunt stocate în depozit sub formă de grăsime. În al doilea rând, perioada de timp între mese este foarte lungă şi organismul va trece în stare de stres alimentar, deci se va strădui ca tot ce se mănâncă, să fie transformat în rezervă de energie – în grăsimi.

Autoare: Daniela Arapan, stagiară