Corina este convinsă că o minte sănătoasă are nevoie de un corp sănătos. Amatoare înrăită de fructe, vrea să încurajeze și tinerii să le consume. Absolvenților de liceu cu 10 la toate examenele de Bacalaureat le face cadou sticluțe cu suc, în care amestecă o mulțime de fructe. Adevărul e că foarte mulți se feresc de sucuri și fructe pe motiv că ar conține mult zahăr. Cum stau lucrurile de fapt, am aflat chiar de la nutriționistă. 

„Nu trebuie să confundăm zahărul cu fructoza – dulceața din fructe. De când se tot vorbește că zahărul e nociv, credem că toate ingredientele cu un gust mai dulce nu sunt bune pentru sănătate. Fructele au o formă simplă de zahăr, ușor de metabolizat de organism și care ajunge la celulă mult mai ușor fără ca insulina să se elibereze. Aceasta este forma perfectă de combustibil de care are nevoie organismul pentru toate activitățile zilnice”, explică nutriționista.

Oamenii, mai ales femeile, tind să se ferească uneori de fructe pe motiv că ar îngrășa.

„Oamenii nu consumă corect fructele, de aceea se îngrașă. Le combină greșit și le mănâncă la ore nepotrivite. Nu se recomandă să le consumăm seara, pentru că ele ne oferă energie, iar noi nu avem nevoie de energie seara. Dacă nu urmează activitate fizică după consumul de fructe, veți prinde neapărat la forme mai apetisante. În concluzie, nu fructele îngrașă, ci modul în care acestea se metabolizează atunci când sunt amestecate cu alimente greu de digerat.”

Mai există opinia că fructele nu se consumă pe stomacul gol.

„Dimpotrivă, fructele se consumă pe stomacul gol. Important este să începem treptat consumul acestora chiar la micul dejun. Începem cu un fruct sau mai bine ar fi să apelăm la smoothie-uri ori la sucuri pentru a obișnui organismul cu această hrană chiar de la primele ore ale zilei. Vara, în ideal, începem ziua cu fructe și le mai consumăm pe la 11.00. După masă, dacă știi că seara va fi pasivă, nu mai mânca fructe. Iar dacă planifici un antrenament la sală sau o plimbare lungă cu bicicleta, poți mânca fără grijă fructe la gustarea de la 16.00.”

Cum combinăm corect fructele? Ce alimente nu se împacă deloc cu ele?

„În starea lor crudă, fructele nu se combină nici măcar între ele. Asta ar fi metoda ideală de absorbție-digestie. Dar, dacă vrei să le combini într-un smoothie, o poți face optând pentru frunze verzi. Dacă vrei să îți faci un suc, atunci poți să combini câteva fructe fără grijă. Mai adaugă legume și verdețuri, pentru că aici se elimină fibră insolubilă și atunci se pupă bine între ele.”

Dacă vei introduce cel puțin o dată pe zi fructele în meniul tău, vei observa că se va regla digestia. Vei avea mai multă energie, mai multă claritate în gândire și, în timp, vei renunța la poftele culinare interzise. Aici ne referim în special la produsele de patiserie.