Nevoia de relaxare este modul prin care corpul și creierul ne anunță că au nevoie de o pauză, de momente plăcute, de refacere a forțelor. Deseori însă, privim cu anxietate această nevoie și, atunci când încercăm să ne relaxăm, părem să nu avem stare. Îl considerăm timp petrecut ineficient, pierdut, și simțim, deseori, vinovăție. Care este costul interdicției de a ne relaxa și ce avem de făcut pentru a ne arăta mai multă compasiune nouă înșine?

De ce ne este atât de greu să ne relaxăm

Atât nevoia, cât și imposiblitatea de a ne relaxa pot fi resimțite atât de adolescent, cât și de un director de companie sau de o mamă care își crește copiii pre-școlari, atât de adultul tânăr la început de carieră, cât și de cel aflat în pragul pensiei și al schimbărilor aferente. Practic, de către oricare dintre noi.

doc.ro

Nu mai este nicio noutate că există o buclă de tip cauză-efect între minte și corp, afecțiunile somatice fiind cauzate și/sau influențate de ceea ce se întâmplă la nivel mental, dar și invers. Acest lucru susține importanța prezenței relaxării în rutina zilnică, scrie smartliving.ro

Ne este greu să spunem stop vârtejului de activități de acoperit, de gânduri de înțeles, de planuri de făcut din două categorii de cauze: cauze ce țin de contextul de viață (de exemplu ritmul alert al sarcinilor de îndeplinit, cerințele profesionale de adresat, presiunea așteptărilor de la nivel social de a performa în toate rolurile asumate) și cauze personale, ce țin de valorile și crezurile noastre, repere după care evaluăm și decidem ceea ce este important și modul în care aducem în viața noastră aceste lucruri.

Toate acestea au creat în prezent un soi de model de a funcționa, nu neapărat sănătos: legăm indisolubil succesul și fericirea de a avea cât mai multe realizări.

Cu alte cuvinte, am ajuns să credem că dacă muncim mult vom acumula multe lucruri, vom avea o avea o familie împlinită și o cariera strălucită care ne vor ajuta să fim fericiți și să ne simțim în siguranță, iar abia apoi ne vom putea gândi la relaxare și, chiar și presupunând că că le-am bifat pe toate, relaxarea devine pe un astfel de fond o altă sarcină de împlinit, un alt stres!

Capcana amânării timpului pentru relaxare

A fi ocupat a ajuns un subiect de care suntem mândri, întrucât asociem acest lucru cu a fi eficient și „de ispravă”. Într-o lume în care timpul înseamnă bani, a-ți lua timp să te relaxezi, să te odihnești, să te liniștești devine o pierdere – de timp și….de bani.

O altă asociere nefastă care ne menține în zona de „permanent ocupat și cu treabă” este condiționarea valorii personale de activitatea profesională. Astfel, orice investiție de timp în activități nelucrative este interpretată ca fiind nevaloroasă pentru cine suntem, sau cine vrem sau ar trebui să devenim în societate.

A aduce relaxarea pe radar înainte de împlinirea tuturor obiectivelor materiale personale și dezirabile social poate aduce cu sine sentimente de vinovăție si de anxietate.  Mai ales atunci când purtăm cu noi ideea că, dacă muncim și acumulăm mult acum, mai târziu (mereu mai târziu) ne vom putea opri în condiții sigure, sănătoși și cu cei dragi în jurul nostru. Din păcate, de cele mai multe ori, fix acest lucru este cea mai mare iluzie pe care ne-o servim zilnic, de când ne trezim dimineața și până închidem ochii pentru totdeauna.

zaina.ro

Nevoia de relaxare privită cu reticență

Anxietatea pe care o simțim anticipat înainte de o ocazie ivită pentru a ne opri sau pentru a ne odihni, ne duce în final la amâna, de fiecare dată, relaxarea. Astfel, rămânem într-o permanentă vigilență, așa cum poate, dacă ne gândim puțin, am fost mai mereu. Poate chiar de când eram copii și nu puteam controla mediul exterior, acesta fiind impredictibil.

Un alt motiv pentru care ne poate fi greu să ne relaxăm, să ne bucurăm de prezent și atât, poate veni din zona în care am experimentat în trecut o perioadă sau doar câteva momente de fericire și calm și apoi brusc, fără vreun indiciu, s-a întâmplat o suferință, o nenorocire, sau o pierdere. Am învățat că după bine, vine rău și că, dacă îndrăznim o stare de bine, vom plăti ulterior un preț enorm. Astfel, evitarea binelui evită și răul.

Înțelegerea și acceptarea nevoii de relaxare

Întrebarea care se pune este cum putem interveni pentru ca nevoia de relaxare să nu fie un declanșator pentru anxietate? În primul rând este necesară conștientizarea procesului intern care se întâmplă atunci când nevoia de relaxare este mai mereu ignorată, căci ne este dificil să ne oprim din vârtejul de activități pentru a ne odihni, pentru a ne relaxa, când în interior trebuie să facem față fricii de un pericol perceput, nu și real.

Iată câteva sugestii de explorat pentru a conștientiza ce se întâmplă în interior:

  • Respirația făcută conștient, adică având atenție pe fiecare inspirație și pe fiecare expirație. Astfel, ne menținem ancorați în prezent, în aici și acum. Exercițiile nu durează mai mult de 1-2 minute, iar acesta este minimum de timp pe care ni-l putem acorda, ocazional, de-a lungul unei zile.

csid.ro

  • Interacțiunea cu prietenii ne este necesară pentru a crește șansele de a ne păstra o relativă obiectivitate cu privire la interpretarea realității.
  • Aducerea în amintire, permanent, a lucrurilor pentru care suntem recunoscători. Sunt multe cele pe care ni le dorim și nu le avem, dar sunt lucruri pe care le avem, de care ne putem bucura, pe care tindem să le ignorăm.
  • Psihoterapia cu un specialist acreditat, ne este utilă pentru a putea identifica acele răni emoționale care au dus la existența acestor mecanisme de reacție în legătură cu relaxarea.

Beneficiile relaxării

Sunt mai multe posibilități de a ne relaxa, printre care implicarea în activități care ne aduc liniște și plăcere, cum ar fi activitățile ludice, interacțiunile cu prietenii, sportul, yoga, meditația (sau rugăciunea) sau activitățile artistice. Ce este important este să facem loc relaxării în programul zilnic, întocmai precum punem în agendă joburile, drumurile, cumpărăturile sau ședințele.

Sursa: smartliving.ro

Distribuie articolul: