După 7 ani de trai în Spania, familia Oxanei Poromboceanu a luat o decizie importantă și a revenit acasă, la baștina cea frumoasă. La Cahul. Atunci, meșterița și-a descoperit vocația, cu multă apreciere și pasiune pentru lucrul manual și tradiție, creează accesorii unice, în special bijuterii brodate, pentru care are o predilecție aparte. Cum a început povestea ei, află din articol.

Oxana are 35 de ani, este căsătorită și e mămică a doi băieței: Cristian, de 8 ani, și Ciprian, de 7 ani. Anume maternitatea a jucat un rol important în redescoperirea pasiunii sale pentru lucrul manual și tradiție.

„Acum câțiva ani, aflându-ne cu familia peste hotare am hotărât să revenim în țară. Pasiunea mea pentru lucrurile create manual vine din copilărie, și anume, de la orele de educație tehnologică. Sora mea, știind despre acest lucru și având un salon de frumusețe, fiind în căutare de accesorii pentru mirese, mi-a propus să încerc să le fac

Fiind în concediul de maternitate am acceptat provocarea. De aici a început totul. A urmat crearea diferitor accesorii, în diferite tehnici, însă cel mai aproape de sufletul meu sunt bijuteriile brodate”, dezvăluie meșterița.

„Am încercat o mulțime de tehnici, am și lucrări de decor, accesorii pentru bebe, broșe, coronițe, articole croșetate. Când mă plictisesc de o tehnică trec la alta.

Atunci când creez, nu pot spune că mă inspir de undeva, totul vine de la sine, însă în timpul liber urmăresc diverse pagini de internet și blogg-urile altor meșteri”, explică femeia.

„Timpul în care se realizează un articol variază în funcție de dificultatea lucrării, de la câteva ore până la câteva zile. O bună parte a lucrărilor mele au ajuns peste hotare, deoarece majoritatea clienților mei sunt din diasporă.

 

Cu regret, acolo lucrul manual este mult mai apreciat ca acasă. Sunt membră a Clubului meșterilor din Cahul „Hobby-Boom” și a Asociației „Meșterilor Populari ai Găgăuziei”, mai povestește artista.

 

Mai mulți meșteri, mai multă inspirație: „În cadrul clubului suntem mai mulți meșteri și învățăm diferite tehnici, unii de la alții. Astfel ne inspirăm și ne îndrăgostim și mai mult de acest meșteșug. Împreună participăm activ la diferite expoziții, iarmaroace și master-classuri”.

„Atâta timp cât păstrăm tradiția și obiceiurile, avem un viitor și mă bucur mult că, din ce în ce mai mult, se dezvoltă și această ramură, și apar o mulțime de meșteri care încearcă să reînvie tradiția”, încheie Oxana Poromboceanu.

 

Descoperă încă o poveste despre dragoste pentru frumos: În două decenii a brodat cu pasiune și mult suflet peste 500 de coșuri de pernă. Povestea Vioricăi Vizitiu din raionul Florești (Foto)


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA