Veronica Celac este o meșteriță pasionată de lucrul pe care îl face și este mereu în căutarea noilor idei, fiind convinsă că adoptarea unui stil de viață prietenos cu mediul înconjurător este mai simplu decât am putea crede. Până în prezent a creat aproape 500 de torbițe eco și a găsit o alternativă foliei alimentare. Povestea ei și dragostea pentru lucrul manual a început în copilărie, iar la maturitate a prins contur și culoare. Aflați mai multe din interviul de mai jos.

 

Eroina noastră de astăzi a îndrăgit frumosul de mică și a studiat pictura când era în liceu. Aceasta are studii economice, finalizate la filiera francofonă din cadrul ULIM, iar în prezent este în concediul de îngrijire a copilului, lucru care nu o încurcă să-și dezvolte în paralel o mică afacere prietenoasă mediului.

„Sunt Veronica Celac, o tânără soție, mămică a doi copilași minunați, Ștefănel și Ilinca. Am  28 ani și sunt originară din raionul Hâncești, comuna Sărata Galbenă, dar locuiesc în Chişinău. La moment creez torbițe eco pictate sub brandul „Aieco”, pungi/sacoșe textile de cea mai înaltă calitate, sunt pasionată de un mod de viață sănătos, ecologic și sustenabil!”, ne-a dezvăluit meșterița.

„Sunt o fire tare creativă, mereu caut să vin cu invenții ingenioase și asta s-a manifestat pe tot parcursul anilor. Cum se spune „Caracterul fiecărui om se cunoaște de mic copil”. Confirm, este adevărat. Fiind implicată mereu în activități extrașcolare, ONG-uri, activități artistice, am dezvoltat în mine un Univers intern, creativ și cu orientare către oameni și Natură”, povestește Veronica.

Cum a ajuns să creeze torbițe eco

„Ideea de crea torbiţe Eco pictate a apărut acum 2 ani, fiind însărcinată cu al doilea copil. Până atunci, exersasem și alte tehnici de meșteșugărit: pictură pe lemn, biser, lucrul cu lutul polimeric, croşetatul, dar şi crearea cărţilor educative pentru copii. Fiecare tehnică mi-a oferit o experiență și m-a pregătit pentru ceva mai mult, și anume de a pune valoare pe dragostea și grija față de natură, creând alternative ecologice.

Și așa am creat prima torbiță pictată pentru mine. Este atât de frumoasă, încât o port și în prezent. Apoi fantezia nu a cunoscut limite și am ajuns să creez până la 500 de torbițe. Rând pe rând, cu fiecare pensula aplicată desenul a prins contur la fiecare model de torbiță. Timpul de creare a torbiței este de la 1 oră până la 2-3 ore, în funcție de complexitatea desenului, dar și de timpul liber care îmi este oferit de către copiii mei”, mărturisește creatoarea

„Vreau să specific că culorile pe care le folosesc sunt acrilice textile, profesionale, nu se i-au la spălare, la 30 grade. Fiecare desen este ales cu grijă de client, cu specificări deosebite adresate cel mai des, persoanelor dragi. Torbițele sunt percepute și ca semn de cadou pentru sine sau pentru cineva special. Stofele pe care le folosesc sunt din coton, aleg să fie și de culori diverse : bej, gri, maro, verde, negru, pentru că suntem cu toții diferiți și e frumos să avem gusturi diverse!

Denumirea „Aieco” vine de la 2 cuvinte – ai și Eco, ceea ce înseamnă că faci o alegere conștientă a produsului eco, iubești și oferi grija față de natură!”, explică EA

Despre importanța alegerii unui parcurs ecologic

„În prezent există alternative ecologice și sunt acelea care au fost odată, pe timpul bunicilor: torbiţe, săpunuri naturale, muştarul pentru spălarea vaselor, vase din sticlă…

Chiar este posibil să alegem o alternativă a pungilor biodegradabile pentru că ele au nevoie de mulți factori de mediu convenabili pentru a se descompune, iar dacă noi le aruncăm alături de alte produse, probabilitatea ca ele să se descompună este tare mică!

Totodată, în Republica Moldova a apărut și legea 231, care interzice pachetele din plastic. De aceea, am zis să creez ceva exact după forma acestor pachete, dar să fie mai trainice, mai calitative, mai ecologice pentru mediul ambiant. Așa am ajuns la ideea ca pungile să fie textile, din coton 100% (și anume cel turcesc, pentru că având o experiență cu mai multe stofe, am înțeles care sunt cele mai calitative). Îmi place să pun accent pe calitate și pe satisfacerea clientului care alege să folosească produsele mele.

Veronica Celac a găsit o alternativă foliei alimentare din plastic:

„De asemenea, deja de 1 an de zile, nu mai folosesc folia alimentară de plastic, am găsit o alternativă, și anume capacele textile. Am creat un set din 5 căpăcele textile, de dimensiuni diverse, care sunt reutilizabile, sunt tare comode și practice.

Am venit și cu o inovație pe piața de la noi – genți pictate, cu trei capace pictate, care pot fi schimbate dupa bunul plac. E ca un fel de 3 gentuțe într-una singură! Ideea a fost salutată și apreciată de multă lume, la fel ca și torbițele și punguțele, de aceea țin să le mulțumesc din suflet pentru acest lucru!”

„Mă bucură faptul că torbițele „Aieco” sunt apreciate în țară, dar și peste hotarele ei. Au ajuns și peste ocean, în America. Vreau să mulțumesc din suflet pentru încrederea acordată, sunteți speciali!

Este plăcut să revin din Crimeea, după 4 ani și jumătate, și să fiu primită aici, acasă, în cercul meșterițelor handmade. Îmi place să combin grija față de natură și grija față de oameni, suntem un tot întreg! Deci, vă îndemn să analizăm, să cântărim și să luăm decizii conștiente, optând pentru produse sustenabile de lungă durată!”, este îndemnul Veronicăi Celac.

Sperăm că v-a inspirat povestea meșteriței!

Citește și: „Iubesc să pictez, să cos și iarăși să pictez”. Svetlana Popa, meșterița care depune dragoste și culoare în fiecare torbiță eco creată