Svetlana Popa este o tânără cu o dragoste imensă pentru ceea ce face, reușind să-și construiască o mică afacere din hobby-ul său. A combinat cele două pasiuni pe care le are încă din copilărie și acum croiește și pictează torbițe eco deosebite, cu mesaje cool și picturi frumoase, pe care le îndrăgești de la prima vedere. Hai să-i aflăm povestea!

S-a născut și și-a petrecut o bună parte din copilărie în Rusia, iar după o tragedie în familie, îi decedase tatăl, a revenit în Moldova, în satul de baștină al mamei sale, satul Cocieri. Adaptarea nu a fost ușoară pentru fetița de 8 ani, dar greutățile prin care a trecut au călit-o în timp și au făcut-o mai puternică. „Am niște amintiri foarte clare, luând în considerație că eram copilă, țin minte cum prima oară am venit acasă la bunei, drumurile satului îmi păreau atât de lungi, toate detaliile chiar îmi apar foarte colorat. Însă copilăria mea în Moldova era foarte complicată, pe lângă toate schimbările, mai trebuia să învăț limba în timp record, fiindcă am mers la școala din sat care era cu predare în limba română. Bani erau puțini, nu aveam prieteni, am fost nevoită să schimb vreo două școli și să mă adaptez din nou și din nou, însă toate acestea m-au transformat într-o personalitate puternică și independentă”, își începe povestirea eroina noastră.

A învățat în paralel să coase și să picteze, pasiuni care încă de la început au cucerit-o

„În clasa a 6-a  mama mi-a făcut cadou – o mașină de cusut. Îmi aduc aminte că două zile nu am ieșit din casă, într-atât eram de entuziasmată. Pe atunci am început a dezvolta și pictura. După absolvirea gimnaziului am studiat secretariatul timp de 3 ani și un an croitoria.

Primul meu job (în vacanța de vară) a fost la poșta din sat, aveam 17 ani și din salariul pe care l-am primit în acea vară mi-am cumpărat primul meu telefon mobil, eram foarte mândră de mine. După studii mi-am schimbat locul de trai, la Chișinău, unde am activat doi ani în sfera draperiilor și designului textil, apoi vreo doi ani în vânzări cu grafic de 2/2, datorită căruia aveam mai mult timp liber, atunci a început calea spre hobby-ul meu de acum”, povestește meșterița

„Ideea cu torbele a venit spontan. De ceva timp căutam ceva ce va combina cusutul cu pictatul și la un moment dat am citit un studiu despre ecologie și care sunt alternativele pungilor din plastic. În acea zi toate gândurile erau la torbe. Din acel moment au început experimentele care, apropo, continuă până acum. Tehnologia cusăturilor și a designului a evoluat foarte  mult până m-am oprit la metoda pe care o folosesc acum. Cu pictura a fost un pic mai ușor.

La întrebarea cât de greu a fost începutul, aș spune că „începutul” este o etapă continuă, deja mă ocup cu crearea torbelor de doi ani, însă trecerea de la hobby la afacere e și mai complicată, sunt mereu la un început de ceva. Mă strădui să nu-mi accentuez atenția pe venit, deoarece tot venitul este investit în materia primă. Acest moment probabil că a fost cel mai complicat, conștientizarea faptului că ai nevoie de investiții permanente pentru dezvoltare, lucru care este foarte greu când nu ai un job de rezervă.

Totodată pe lângă idee și resurse financiare, cea mai de preț valută pentru mine este timpul investit. Nu am ajuns încă să am o echipă, dar pentru dezvoltarea unei afaceri acest lucru este foarte important”, relatează Svetlana.

Susținerea persoanelor dragi este foarte importantă atunci când încerci să-ți creezi și dezvolți o afacere de una singură.

„Am avut momente când nu mai doream să fac nimic, eram epuizată moral deoarece lucrez singură, însă susținerea din partea soțului este enormă, nu doar pe plan financiar, dar și pe plan emoțional. După carantina de anul trecut anume el m-a susținut în decizia de a lăsa jobul pentru a-mi dedica timpul dezvoltării personale și afacerii

„Nu țin minte exact care a fost prima mea comandă, fiindcă după ce am făcut prima postare pe un grup de handmade am avut vreo 5 comenzi odată. Dansam prin casă de fericire, deoarece nu mă așteptam la așa un răspuns. Chiar și acum deseori nu sunt încrezută în propriile forțe, dar sunt prea multe persoane cărora le place foarte mult ceea ce fac și acest fapt mă înaripează și-mi dă puteri să merg înainte”, mai povestește EA.

„Eu creez conceptul de torbe, anume tehnologia cusăturilor, forma torbelor, iar ce ține de desene de fiecare dată am ajutor. În majoritatea cazurilor, picturile și mesajele de pe torbițe sunt ideile clienților, ei îmi trimit exemple și deja le modificăm după placul lor, este un lucru în echipă, dar uneori am și un pic de libertate când îmi spun că „faceți cum vă imaginați d-tră”. Câte odată ne ajută Pinterest, sunt foarte multe idei care mă inspiră.

Torbele standard au dimensiunea de 35/30/10 cm. Este o dimensiune reușită din punct de vedere estetic, nu arată prea mare sau prea mică, dar totodată este încăpătoare, încape fix atât cât poate duce pe umăr o femeie, fără a simți prea mult disconfort. Însă am posibilitatea de a coase după dimensiunile fiecăruia, se modifică absolut totul, lățimea, lungimea, partea de jos, baza. La fel am posibilitatea de a adăuga detalii, precum fermoar, despărțituri pentru sticle și buzunar interior pentru telefon și chei. Într-un cuvânt, „modelez” torba/gentuța după preferințele fiecăruia, începând cu dimensiunea și finisând cu diferite detalii”, explică tânăra

„Le sunt enorm recunoscătoare cumpărătorilor mei, care sunt nu doar consumatori conștienți, dar și foarte cărturari, educați, cu care am o deosebită plăcere de a colabora. Doar complimentele lor și mulțumirile cât de mult contează!

Uneori am comenzi și din afara țării, din partea moldovencelor noastre care, deși au acolo o gamă variată de produse, totuși preferă să cumpere produse made in Moldova.

La moment eu lucrez la o colecție nouă de torbe și genți, la care am adăugat culori noi (perfecte pentru primăvară-vară). Cu această colecție planific să particip pentru prima oară la expoziție, care vine în curând (probabil la sfârșitul lunii aprilie și care se va desfășura în centrul comercial Atrium”, mai dezvăluie meșterița.

„Poartă torbă, fii stilat. Be eco, be cool, be happy”, este motto-ul Svetlanei Popa.