Cornelia Baraga este o moldoveancă care a plecat peste hotare pentru o viață mai bună. Printre străini, femeia își alină dorul de țară și familie prin crearea unor covoare național țărănești, după o tehnologie veche pe care a învățat-o de la bunica sa. De-a lungul timpului, a creat zeci de covoare. Acum, lucrările sale sunt oferite drept cadouri, iar ceea ce face e doar o pasiune.

„Am 43 ani și sunt născută în orașul Râșcani. Am plecat din Moldova după un an de la absolvirea facultății. Din motiv de sărăcie și din dorința de a-mi ajuta părinții pentru toate sacrificiile făcute. Italia e locul meu unde locuiesc la moment”, a spus femeia.

A început a țese lăicere și covoare mari acum câțiva ani, iar dragostea pentru frumos a moștenit-o de la bunica, și mama sa.

„Totul pornește din copilărie – iernile la bunica, împreună cu mama, sora și verișoare îmi aduc aminte cum torceam. Eu pe atunci nu făceam parte din ajutorul lor, doar le priveam. Țeseau la război pentru a împodobi casa mare, creații cu diferite motive florale. Dar când a fost să îmbrățișez o profesie, am ales Facultatea de Arte și Design la Ion Creangă, unde am cunoscut și tapiseria. Aici printre străini sunt asistentă pentru persoanele vârstnice”, povestește Cornelia.

Dacă în secolul trecut aproape fiecare femeie avea acasă mașină de țesut covoare, acum acestea pot fi găsite doar în muzeu. Cornelia nu are un venit de la lucrările sale, dar poate sta și ore întregi să lucreze. Această ocupație îi aduce o satisfacție nemaipomenită, iar cel mai important e că prin creațiile sale transmite tradițiile și obiceiurile neamului nostru.

„Niciodată nu am vândut aici lucrările, am creat doar pentru plăcere și suflet. De când sunt plecată, trăiesc cu acest cu acest dor de Moldova. După 10 ani în străinătate, am făcut și pasul de a reveni pe o perioadă acasă. Dar, acum de când sunt plecată, trăiesc cu acest dor de Moldova în suflet. Azi sunt din nou printre străini și simt la infinit aceiași dorință de a reveni”, a mai adăugat femeia.

Pentru a crea modele, Cornelia se inspiră din tradițiile moldovenești. Folosește simboluri și modele de pe costumele populare de acum sute de ani.

Eu am apreciat mereu acea muncă migăloasă pe care o făceau gospodinele care țeseau. Peste ani,  mi-am dat seama că în realitate erau femei de artă. Eu asta încerc să fac la moment, să-mi exprim emoțiile și sentimentele prin creații. Prin aceste lucrări, eu transmit publicului cine suntem noi ca neam și calitățile ce ne caracterizează: hărnicie, creativitate, răbdare și dragoste”, povestește femeia.

Distribuie articolul: