Olga Gurgurova este o meșteriță iscusită din Chișinău, care a readus la viață un război de țesut vechi, care stătea dezasamblat fără noimă, fiind inspirată de pasiunea bunicii sale – meșter popular și ea. Aceasta creează cu tot dragul covorașe țesute manual în toate culorile, pe care și le dorește orice moldoveancă în casă, și nu doar. Mai mult de atât, eroina EA.md de astăzi, a decis să le împărtășească și altor iubitori de tradiție și frumos, din secretele sale și a deschis un atelier de creație pentru cei mici și, foarte important, pentru cei mari.

Economistă de profesie, astăzi meșteriță iscusită, Olga Gurgurova este din Chișinău și e mămică a doi băieți minunați: David, de 7 ani, și Daniel, de 3 ani. Aceasta și-a descoperit pasiunea acum șapte ani, fiind în primul concediu de îngrijire a copilului:

„Totul a început acum 7 ani, de când am devenit mămică prima dată. În concediul de maternitate mi s-a trezit un sentiment și un dor de sat, acolo unde am copilărit până la 14 ani. De fiecare dată când mergeam în ospeție, la cei dragi, mă uitam la stativele dezasamblat care era sprijinit de un perete, atât de vechi și uitat de toți. Am început să răscolesc amintiri de la mama mea despre bunica, fiindcă bunica a fost meșter popular, ea a țesut covoare, păretare, prosoape, iorgane, fețe de pernă brodate, pături brodate. Mi-am zis atunci că sentimentul acesta mă face să mă simt mai fericită și împlinită și că e foarte frumos ce făcea bunica, astfel i-am călcat pe urme”
Ajută-ne să devenim o nouă EA și să creăm frumos pentru tine. Susține-ne și pe Patreon.

Începutul nu a fost ușor, însă rezultatul a fost peste așteptări

„Deoarece lipseau multe piese, ne-a trebuit cam jumătate de an să găsim uneltele necesare și materia primă ca să pornim acel război de țesut. Îmi amintesc de primul covoraș, a fost unul diferit, cu foarte mult mov și roz, deci foarte drăguț. Și aici mi-a venit idea să le fac pe următoarele mai colorate mai vii cu culori diferite de cele care sau făcut cu mulți ani în urmă”, dezvăluie Olga.

Se inspiră de la natură și oameni

„Inspirația mea vine de la natură și de la oamenii care iubesc lucrările noastre, care ne-au devenit clienți fideli și ne susțin mereu. Am copilărit în sat și natura joacă un rol foarte important în viața mea deoarece am crescut și am simțit ce e asta libertate și câte poate oferi natura și că depindem în totalitate de ea. De aceea mă simt cu mult mai împlinită știind că ofer și eu ceva bun pentru natură, pentru mediul care ne înconjoară. Materia primă sau textilul pe care îl folosim la covorașe îl cumpăr în cantități mari de la fabrici, astfel ele nu ajung la gunoi, dar le reutilizam în covorașe, reutilizam între 500-1000 kg pe an”, povestește meșterița.

Este de părere că îndeletnicirea trebuie transmisă și altor generații

„De curând am deschis atelierul „Tradițiile Strămoșilor” în orașul Chișinău unde oferim instruire, masterclass în grup și individual atât pentru copii, cât și pentru maturi. De asemenea, realizăm covorașe țesute și perne brodate atât în vânzare, cât și la comandă, în orice stil și desen; genți și portmonee cusute manual și brodate, etc. Am participat cu lucrările la astfel de târguri precum „Ia Mania”, „Eco Local” și diferite târguri mici din scuarul Catedralei”, mai dezvăluie aceasta.

„Tradiția este importantă pentru fiecare dintre noi, altfel „Nu există viitor fără trecut”, trebuie să ne cunoaștem rădăcinile și cine suntem. Mă mândresc cu activitatea pe care o am și că duc această tradițiile mai departe. La fel, îmi doresc să ne pășească pragul atelierului nostru cât mai multă lume”, încheie meșterița Olga Gurgurova.

Mulțumim pentru interviu!

*Urmărește-ne pe Instagram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de Telegram

Ajută-ne să devenim o nouă EA și să creăm frumos pentru tine. Susține-ne și pe Patreon.

Ce primești dacă devii donator Patreon (indiferent de suma donațiilor)?

  • interviu cu fetele EA.md / o dată la 6 luni
  • lunar: postări și stories despre tine și afacerea ta.