Protejarea sistemului imunitar este cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci pe parcursul vieții și mai ales în acestă perioadă când ne confruntăm cu cazurile de gripă și răceală. Potrivit specialiștilor la baza sistemului imunitar sănătos și puternic stau trei piloni de bază: somnul, vitaminele, fibrele. 

Pentru a te menține sănătos și gata de luptă cu orice boală trebuie să ai un sistem imunitar de fier. Să vedem care sunt cele 3 obiceiuri care ne ajută în acest demers:

Trebuie să dormi suficient

A devenit foarte clar în ultimele decenii că somnul nu este pur și simplu un moment în care sistăm toate activitățile mentale și fizice, ci mai degrabă o „a două stare”, cu propriile activități mentale și fizice complexe și variate. Somnul este un proces fiziologic esențial atât pentru om, cât și pentru cele mai multe animale. Ajută creierul și organismul să se dezvolte armonios și să funcționeze bine. Prin urmare, atunci când dormim puțin, suntem mai puțin eficienți, suntem obosiți și nervoși, facem mai multe greșeli, suntem mai puțini creativi și ne îmbolnăvim mult mai repede. Somnul este o nevoie fiziologică de baza, asemenea setei și foamei, fără de care nu putem exista.

Pe de altă parte, studiile arată că deficiență de somn modifică activitatea în anumite părți ale creierului, îngreunând procesul de luare a deciziilor, de gestionare a emoțiilor și a comportamentului, precum și capacitatea de a face față schimbărilor. Copiii și adolescenții cu deficit de somn pot avea probleme în relaționarea cu persoanele din jur. Ei pot fi nervoși și impulsivi, pot avea modificări ale dispoziției, pot fi triști sau deprimați sau lipsiți de motivație.

Consumă vitamine 

Vitaminele și mineralele sunt la fel de esențiale pentru organismul uman, precum aerul și apa. Acestea nu numai că mențin corpul sănătos și funcțional, ci îl protejează de o varietate de boli. În cazul deficienței unei anumite cantități adecvate de substanțe nutritive esențiale organismului, se recomandă consumul de suplimente alimentare. Cu toate acestea, excesul de vitamine sau dozarea acestora în mod necorespunzător poate produce efecte toxice grave, transformându-le din suplimente nutritive preventive sau curative în adevărate otrăvuri.

Cea mai bună sursă pentru vitamine și minerale sunt alimentele fiecăruia:

vitamina A – morcovi, cartofi dulci, spanac, kale

vitamina B12 – carne, păsări de curte, pește

vitamina E – nuci, semințe, uleiuri vegetale

fier – carne, păsări de curte, pește și fasole

Mănâncă fibre

Am fi mult mai voioşi şi sănătoşi şi am trăi mai mult dacă hrana din care ne înfruntăm ar conţine mai multe fibre şi mai puţine alimente rafinate, susţin specialiştii în nutriţie bazându-se pe rezultatele a nenumărate studii.

Ce sunt, de fapt, fibre alimentare? Sunt acea parte din alimentele de origine vegetală – fructe, legume, cereale integrale – pe care organismul nu o poate digera sau absorbi. Şi totuşi, chiar dacă doar traversează aproape intacte stomacul, intestinul subțire şi colonul, pe acest traseu absorb tot felul de „inamici“ ai sănătăţii (colesterol, săruri ale metalelor grele, toxine), după care sunt evacuate. Drept urmare, fibrele alimentare au un rol major în menţinerea sănătăţii.

Multă sănătate!

Distribuie articolul: