Conform datelor statistice, cel puțin 85% dintre persoanele de orice vârstă suferă de dureri de spate. În 90% din cazuri, durerile de spate sunt cauzate în primul rând de dereglări ale mușchilor și ligamentelor, și doar în restul 10% de cazuri se datorează unor cauze grave (tumoare, proces inflamator, infecții sau leziuni ale nervilor).

Iar sindromul durerii este cauzat exclusiv de cauze musculare, de exemplu, atunci când este practicat un efort fizic dezechilibrat, excesiv sau a fost prezentă o supra-sarcină unilaterală, „spatele este întins” și apare un spasm muscular.

Alte cauze și factori ai durerii de spate pot fi:

  • Poziția incorectă
  • Suprasolicitarea mentală, stresul
  • Alimentația incorectă
  • Supraponderabilitatea, obezitatea
  • Hipodinamia

Recomandări pentru schimbarea stilului de viață

  • Dacă o persoană lucrează în poziție șezând, atunci este necesar de a acorda o atenție deosebită organizării locului de muncă: dacă este posibil, de ales un scaun ergonomic, de a-i regla înălțimea, de a evita „șezutul” prelungit, de a se ridica cel puțin o dată pe oră și de a face puțină gimnastică.
  • De asemenea, pot fi oferite recomandări cu privire la implementarea gimnasticii elementare cu greutăți mici pentru a crea și a menține un corset muscular adecvat, care ar menține spatele drept în timpul șezutului, statului în picioare sau mersului.
  • Trebuie, de asemenea, învățat cum să ridice și să transporte în siguranță obiecte grele (genunchii trebuie să fie semi-îndoiți, efortul trebuie să provină nu din partea inferioară a spatelui, ci din pelvis).
  • Controlul stresului este esențial. Dacă o persoană va învăța cum să facă față emoțiilor și să identifice momentele care declanșează un răspuns stresant, aceasta va ajuta la evitarea tensionării musculare inconștiente și a durerii care rezultă în urma acesteia.

Dacă totuși apare tensiunea, se poate de recomandat utilizarea tehnicilor de respirație și relaxare meditativă, respectarea igienei somnului. Anume în timpul somnului se realizează procesarea mentală a situațiilor deranjante, prin urmare un somn profund este extrem de important pentru recuperare. Pentru aceasta, este sfătuit să doarmă în întuneric complet și în liniște, în încăperi ce posedă o ventilare bună, pe o saltea de pat semi-rigidă. Este mai bine de a se culca în același timp, înainte de miezul nopții.

Înainte de culcare este recomandabil de a evita o alimentare abundentă și activitățile care stimulează activitatea creierului (rezolvarea problemelor de muncă, vizionarea filmelor de acțiune, vorbirea în tonuri ridicate etc.). Este deosebit de nefavorabil dacă, înainte de a adormi, a se află în fața ecranelor dispozitivelor electronice care emit lumină albastră în diapazonul care stimulează creierul.

Alimentația de recuperare

Sindroamele de durere ale aparatului locomotor, necesită aport suplimentar de vitamine, macro și microelemente, precum și de alte substanțe implicate în procesele metabolice. Acest lucru poate fi realizat printr-o dietă alcalinizantă ușoară și complexă, bogată în legume și fructe proaspete, care conțin mulți antioxidanți ce protejează țesuturile de uzură în cadrul proceselor inflamatorii. Citricele sunt deosebit de utile – ele sunt capabile se realizeze deplasarea echilibrului mediului intern spre mediul alcalin.

Este necesar de a organiza 5-6 mese pe zi în porții mici. Alimentele să fie fierte sau gătite pe abur. Dieta trebuie să conțină acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, care se conțin în uleiurile vegetale. Produsele lactate sunt de preferat produselor din carne, iar bulionul saturat și carnea grasă trebuie excluse din dietă.

Abordări moderne ale tratamentului durerilor de spate

Conform numeroaselor studii științifice moderne, activitatea moderată, chiar și în prezența sindromului algic, accelerează vindecarea, iar imobilitatea duce la faptul că durata durerii este prelungită, deoarece aportul de sânge din mușchii inactivi scade, ceea ce duce la încetinirea proceselor naturale de regenerare. În plus, durerea devine cronică.

De aceea, este recomandată gimnastica curativă ușoară, care activează trofica țesuturilor și stimulează procesele de recuperare. În timpul exercițiului, este important ca omul să-și monitorizeze cu atenție senzațiile, să se miște încet și lin, evitând sacadări bruște și apariția senzațiilor neplăcute.

Remedii naturale în durerile de spate

Mulți ani de utilizare clinică în zeci de țări din întreaga lume permit de a recomanda în tratamentul durerilor de spate preparatul german Traumeel S. Este creat pe baza componentelor de origine minerală și vegetală; ameliorează inflamația, elimină durerea și edemele care, de obicei, o însoțesc.

Traumeel S sub formă de unguent este utilizat în cazul diferitor durerii de spate, inclusiv cauzate de supraîncărcare, traume și mișcări bruște. Medicamentul acționează nemijlocit asupra inflamației, contribuie nu doar la eliminarea simptomelor, ci la finalizarea completă a procesului inflamator.

Iar pentru un somn liniștit există Nervoheel. Un remediu natural calmant, sedativ, normalizează somnul de noapte. Doza recomandată la adulți și copii cu vârsta peste 12 ani: 1 comprimat de 3 ori pe zi timp de 5-10 săptămâni. Doza la copii este indicătă în prospect.

Găsește Traumeel S și Nervoheel în farmacii.

P