Surorile FitMami, Irina și Miha Galbura, au devenit recent mămici, la o distanță scurtă una de alta. Deși antrenoarele au ajutat multe femei și înainte, acest lucru le motivează și mai intens să ajute mămicile să revină la forma lor inițială. Este cunoscut faptul că pe lângă kilogramele în plus, burtica este cea mai mare problemă cu care se confruntă. Și dacă după ce greutatea a scăzut, burtica rămâne proeminentă, cauza poate fi diastaza abdominală. Antrenoarea FitMami Miha Galbura, certificată în recuperarea post-partum, explică ce este diastaza și cum poate fi verificată de sine stătător.

Foarte des, mămicile își pun o întrebare: „Am născut acum 3-4 luni și în ciuda tuturor exercițiilor pe care le fac și a dietelor, burta tot nu dispare. De ce?

Burtica care nu dispare după naștere poate fi cauzată de diastaza abdominală(diastasis recti), ceea ce înseamnă separarea mușchilor drepți abdominali.

  • Diastasis – separare
  • Recti – mușchii rectus abdomins situați pe o parte și alta a țesutului linia albă

În timpul sarcinii, printre zecile de transformări prin care trece organismul femeii, are loc subțierea și alungirea mușchilor drepți abdominali, pentru a face loc uterului să se extindă.

Teoretic, diastaza abdominală se îngustează, în mod natural în primele 6-8 săptămâni după naștere. Practic însă, la o bună parte dintre femei(mai ales în cazul celor aflate la a doua naștere) aceștia rămân îndepărtați chiar și după această perioadă.

Prezența diastazei abdominale duce la dureri de spate, incontinență urinară, constipație, în unele cazuri poate duce la o hernie ombilicală.

Verificăm diastaza abdominală

Diastaza abdominală nu înseamnă doar separarea mușchilor abdominali, ci și instabilitatea acestora, lipsa tonusului muscular și a puterii de a menține tensiunea în abdomen.
Această afecțiune sensibilează atât peretele abdominal, cât și mușchii pelvieni și mușchii spatelui. De aceea multe femei pot avea dureri lombare, disconfort în zona planșeului pelvian, pot suferi chiar și de incontinență urinară.

ATENȚIE!

Unele femei pot avea diastază, și cu toate acestea să aibă mușchii abdominali și țesutul linea alba activi, capabili să mențină presiunea. Asta înseamnă că diastaza este FUNCȚIONALĂ.
În cazul unei diastaze NON- FUNCȚIONALE, peretele abdominal este total lipsit de tonus, mușchii abdominali nu pot fi contractați, țesutul linea alba nu reușește să mențină presiunea creată în momentul încordării abdomenului. În acest caz este necesară reactivarea mușchilor cu ajutorul acestor exerciții speciale.

Citește și: Centura postpartum. La ce ajută și cum să o purtați corect, explică antrenoarea FitMami (Video)

Sursa: Instagram / FitMami

Distribuie articolul: