Un sistem imunitar puternic este aliatul organismului uman în lupta cu boala. Se clădește în timp, are nevoie de armonie și echilibru ca să funcționeze așa cum trebuie, dar uneori eșuează.

Ce este imunitatea?

Sistemul imunitar are rolul vital de a proteja organismul de substanțe, microbi și celule periculoase care pot îmbolnăvi o persoană. Cât timp imunitatea funcționează corect, nu vei observa nimic, dar, în momentul în care se oprește din cauza agenților patogeni agresivi, începi să te simți rău și bolnav. Deși, există anumite microorganisme care te îmbolnăvesc doar o dată în viață la primul contact, restul, care reprezintă majoritatea, au capacitatea de a te afecta de fiecare dată când le întâlnești, cu excepția cazului în care ai o imunitate puternică sau ești vaccinat.

În lipsa unui sistem imunitar, nu ai nicio altă cale de a te lupta cu microbii periculoși care îți invadează organismul sau cu modificările negative care au loc în interiorul tău. Principalele responsabilități sunt:

– să lupte împotriva patogenilor care cauzează boli, cum sunt bacteriile, virușii, paraziții și toxinele, înlăturându-i din organism;

– să recunoască și să neutralizeze substanțele nocive din mediul înconjurător; – să combată modificările din corp care pot cauza maladii grave, cum este cancerul, notează kokoontea.ro.

Alimente care conduc la o imunitate scăzută

adevarul.ro

Anumite produse alimentare sau ingrediente folosite des în bucătărie au efecte negative asupra sistemului digestiv și a organelor interne, ceea ce produce și o slăbire a imunității. Iată de ce alimente ar trebui să te ferești sau să le consumi cu moderație:

Pâine albă

Conform specialiștilor în nutriție, produsele de panificație și patiserie cum sunt pâinea albă, fursecurile, prăjiturile și alte produse pentru producerea cărora se folosește făina rafinată, afectează sistemul imunitar. Din cauza procesului de fabricare, se pierd majoritatea fibrelor, vitaminelor și mineralelor prezente în cerealele integrale. Prin urmare, sunt slab nutritive, dar aduc un aport mare de calorii, ceea ce favorizează creșterea în greutate.

Bomboane

În urma unor studii clinice, s-a observat că zahărul procesat din bomboane conduce la o inflamare a organelor, ceea ce determină un răspuns al sistemului imunitar și la creșterea producției de radicali liberi. Aceștia din urmă fiind molecule care afectează și îmbolnăvesc celulele sănătoase din organism, iar în cazuri grave favorizează dezvoltarea unor maladii fatale, precum cancerul.

Pentru a te convinge că nu este bine să mănânci astfel de dulciuri în mod constant, trebuie să știi că după consumarea a 100 de grame de zahăr, scade puterea sistemului imunitar de a se lupta cu bacteriile, efect ce durează până la 5 ore.

Uleiuri procesate

Uleiurile naturale sunt sănătoase datorită conținutului ridicat de Omega3 și vitamina E, dar cele din comerț sunt supuse unui proces de rafinare prin care își pierd nutrienții și își schimbă structura moleculară. Prin urmare, mâncarea prăjită în ulei rafinat cauzează o producție mai mare de radicali liberi în organism, care generează inflamare și afectează organele interne.

Chipsuri de cartofi

Pe lângă faptul că ele conțin foarte multe grăsimi saturate și nu aduc un aport de substanțe nutritive, chipsurile de cartofi sunt și foarte sărate. În acest sens, nutriționiștii avertizează că o dietă bogată în sare aduce prejudicii sistemului imunitar, determină creșterea activității rinichilor, care încearcă să elimine din organism acest ingredient. Ca urmare a acestui efect negativ, porția zilnică de sare, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de cel mult 5 grame.

Află în continuare ce măsuri trebuie să iei și cum să îți schimbi obiceiurile, atât cele comportamentale, cât și cele alimentare, pentru a te bucura mult timp de o stare de sănătate foarte bună.

Mișcarea și exercițiile fizice – studiile au demonstrat că 30 de minute de exerciții moderate pe zi reduc riscul de răceală la jumătate și în timp cresc imunitatea. Efectuarea regulată de minim 30 de minute pe zi scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a osteoporozei, a anumitor tipuri de cancer.

Reducerea nivelului de stres – stresul are capacitatea de a slăbi sistemul imunitar și conduce la eliberarea de cortizol, un hormon ce interferează cu celulele T. Ei bine, un sistem imunitar slăbit nu va mai putea identifica și lupta cu virusurile care pândesc la tot pasul. Ca antidot, încearcă, pe cât posibil, să găsești momente de relaxare, să meditezi, să elimini factorii de stres și să menții o atitudine pozitivă, scrie drbalint.ro.

Somnul suficient – un studiu realizat în Germania a arătat că în timpul somnului, pe parcursul a trei ore, numărul de celule T din organism au scăzut până la revenirea la nivelul normal în momentul deșteptării. Acest lucru demonstrează că lipsa de odihnă pe timpul nopții afectează sistemul imunitar adaptiv, motiv pentru care somnul regulat are o importanță majoră pentru starea de sănătate a organismului.

Hidratare corespunzătoare – pentru a funcționa eficient, organismul are nevoie de apă pentru reglarea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale, a digestiei, a bunei funcționări a celulelor nervoase. Toate funcțiile corporale cauzează pierderea de apă ceea ce înseamnă că aportul de apă trebuie înlocuit zilnic. Chiar și în timpul somnului, organismul pierde apă, mai mult decât atunci când este treaz.

Dietă sănătoasă – o alimentație variată, bogată în fructe și legume, cu program regulat de mese ajută la buna funcționare a sistemului imunitar, mai ales în perioadele în care este suprasolicitat de alți factori, precum stresul sau frigul. Iaurtul și lactatele fermentate cresc intensitatea răspunsului imun la anumite bacterii. Portocalele, broccoli, varza, pepenele roșu, migdalele, spanacul, grapefruit-ul, căpșunile, ardeii roșii, morcovii, papaya conțin vitamine și minerale care ajută organismul în lupta cu infecțiile.

Suplimente naturale – consumate în dozele recomandate de medic oferă organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie. Vitamina A, C, D, E, zincul, magneziul sunt esențiale pentru întărirea sistemului imunitar și sunt conținute de suplimente naturale.