Infecția cu Coronavirusul de tip nou poate lăsa multe repercursiuni pentru voce, sistemul alimentar, memorie, atenție sau chiar psihologice, legate de stres și anxietate, chiar dacă am urmat un tratament corect și asistat medical. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat un regulament de recomandare pentru toate persoanele care au trecut prin COVID-19, în ușurarea reabilitării acestora.

VEZI și: Recomandări pentru perioada de reabilitare a unei persoane care a trecut prin COVID-19: respirație ritmică și exerciții fizice

Problemele legate de voce

Uneori, oamenii se pot confrunta cu dificultăți legate de vocea lor după ce au fost conectați la aparatul de respirație artificială. Dacă vocea dumneavoastră este răgușită sau slabă, este important:

— De a continua să vorbiți când vă este comod. Trebuie să utilizați coardele vocale pentru a progresa. Dacă obosiți atunci când vorbiți, faceți pauză și spuneți familiei și prietenilor că trebuie să ia și ei o pauză și să își odihnească vocea în timpul conversațiilor.
— De a nu forța vocea. Nu șoptiți, deoarece aceasta vă poate afecta coardele vocale. Dar, în același timp, nu ridicați vocea, nu strigați. Dacă vreți să atrageți atenția cuiva, faceți zgomot cu un obiect.
— De a face pauze. Dacă vă este greu să respirați atunci când vorbiți, nu vă forțați. Opriți-vă și stați calm, concentrându-vă la respirație. Încercați strategiile de respirație descrise anterior în această broșură. Exersați până simțiți că sunteți gata să vorbiți din nou.
— De a fredona sub nas pentru a vă antrena cum să utilizați vocea, în același timp, fiind atent să nu o forțați.
— De a utiliza alte mijloace de comunicare, precum scrisul, mesajele, gesturile, dacă vă este dificil sau incomod să vorbiți.
— De a sorbi apă pe parcursul zilei pentru o bună funcționalitate a vocii.

Probleme legate de înghițire și a consumului de alimente și lichide

Probleme legate de atenție, memorie și luciditate

Managementul activităților zilnice

Depășirea stresului, anxietății și depresiei

Aflarea în spital poate fi o experiență foarte stresantă. Este clar că aceasta ar putea avea un impact puternic asupra dispoziției dumneavoastră. Nu este ceva neobișnuit să simțiți stres, anxietate (sub forma sentimentelor de frică și neliniște) sau depresie (dispoziție proastă, tristețe). Amintirile despre aflarea în spital ar putea reveni, chiar dacă dumneavoastră nu vă doriți acest lucru. Ați putea observa că vă copleșesc gânduri grele sau sentimente legate de supraviețuirea dumneavoastră. Dispoziția ar putea fi afectată de frustrarea că încă nu puteți reveni la activitățile zilnice așa cum v-ați dori.

La rândul lor, aceste sentimente complicate vă pot afecta capacitatea de a vă implica în activitățile zilnice, mai ales dacă nu sunteți prea motivat din cauza diferenței dintre așteptările dumneavoastră și ceea ce poate fi realizat la moment. Depășirea stresului și al emoțiilor legate de anxietate și depresie sunt, prin urmare, o parte esențială a recuperării totale. Iată câteva lucruri simple pe care le puteți face.

Atenție la nevoile esențiale:

— Somn suficient și calitativ. Somnul a fost perturbat cât ați fost internat. Și stresul poate afecta somnul. Încercați să reveniți la un regim normal de somn și de plimbare, utilizând alarme pentru a vă reaminti. Familia/îngrijitorii se vor asigura că aveți parte de un mediu liber de orice lucruri care v-ar putea deranja, ca de exemplu, prea multă lumină sau zgomot. Reducerea consumului de nicotină (fumat), cafeină și alcool și aplicarea strategiilor de relaxare vă vor ajuta să adormiți și să dormiți.

— Alimentația sănătoasă și suficientă este importantă pentru starea noastră de bine. Dacă aveți dificultăți legate de mâncare sau înghițire, urmați recomandările prevăzute în această broșură sau cele oferite de medic. Familia/îngrijitorii se vor asigura că vă alimentați suficient.

— Activitatea fizică reduce stresul și șansa de a avea depresie. Începeți cu pași mici și, treptat și sigur, intensificați activitatea fizică.

Autoîngrijirea

— Păstrarea conexiunii sociale este importantă pentru bunăstarea mintală. Discuția cu alții poate contribui la reducerea stresului și la găsirea soluțiilor pentru depășirea provocărilor legate de parcursul dumneavoastră de recuperare. Dacă locuiți singur, discuțiile telefonice sau online cu prietenii și familia pot să vă ajute să nu vă simțiți singuratic. Din cauza dispoziției proaste, ați putea să nu simțiți conexiunea socială, iată de ce, rugați familia și prietenii să mențină legătura cu dumneavoastră în perioada de recuperare.

— Faceți activități relaxante care să nu vă obosească prea tare, de exemplu, ascultați muzică, citiți sau optați pentru practici spirituale. Respirația lentă de asemenea vă poate ajuta să reduceți stresul și e un alt exemplu de strategie de relaxare. Aceste lucruri trebuie făcute treptat, dacă vă este dificil la început.

Urmați „exercițiile de control ale respirației” descrise AICI, pentru a învăța cum să respirați lent.

— Sporiți treptat implicarea în activitățile zilnice sau în hobby-uri cât de mult posibil, deoarece aceasta vă va ajuta să vă îmbunătățiți dispoziția.

Dacă anterior ați beneficiat de servicii de sănătate mintală, discutați cu medicul sau instituția dată, ca să vă asigurați că aceste servicii vor fi prestate în continuare. Familia/îngrijitorii pot, de asemenea, să joace un rol important în sprijinirea celor care se află în proces de recuperare fizică după boală, dar care au o înrăutățire a sănătății mintale. Familia/ îngrijitorii îi pot ajuta să beneficieze de suportul de care au nevoie atunci când este necesar.

Sursa: MSMPS.gov.md