Moderația, alături de alegerea conștientă a produselor și ingredientelor sănătoase fac diferența și îți pot asigura un Paște liniștit, lipsit de indigestii și kilograme în plus. Ți-am pregătit în continuare o rețetă de cozonac cu ingrediente sănătoase, pe care o poți încerca în acest an de sfintele sărbători.

Pentru doi cozonaci de dimensiuni medii vei avea nevoie de:

  • Făină integrală/neagră de grâu sau făină de secară – 2 pahare
  • Fructe uscate (caise, stafide, curmale, smochine, răchițele sau oricare altele) – 1 pahar
  • Lapte (ți-aș recomanda să optezi pentru cel vegetal – de cocos, migdale sau soia, însă îl poți alege și pe cel de vaci) – 1,5 pahare
  • Bicarbonat de sodiu – 1 linguriță
  • Sare – un praf
  • Semințe de anason, scorțișoară măcinată sau șofran – 1 linguriță
  • Suc de lămâie – 2 linguri

Mod de preparare:

  1. Încălzește cuptorul la 165 de grade
  2. Pregătește formele pentru copt și unge-le pereții și fundul cu ulei
  3. Într-un bol amestecă făina, condimentele și sarea
  4. Adaugă fructele uscate și amestecă bine până făina le va acoperi total
  5. Toarnă în bol laptele și amestecă bine totul. Dacă aluatul iese prea uscat, mai adaugă puțin lapte deasupra, în porții mici, pentru a evita formarea unui aluat prea lichid.
  6. Adaugă sucul de lămâie și amestecă bine din nou
  7. Plasează aluatul în forme și pune-le imediat la cuptor. Cozonacul trebuie lăsat la cuptor pentru 40 de minute. Peste primele 10 minute poți acoperi vârful cozonacului cu folie alimentară, pentru a evita arderea acesteia
  8. Peste 40 de minute cozonacul poate fi scos de la cuptor, iar când se răcește, formele pot fi eliminate.
  9. Decorează cozonacul cu gălbenuș bătut de ou, peste care poți pune semințe, nuci pisate, pudră de zahăr sau fulgi de cocos.

Dacă ai propria rețetă de cozonaci, pe care o iubești și nu vrei să renunți la ea, înlocuiește ingredienetele tradiționale cu cele mai sănătoase, precum:

  • Făina albă cu cea integrală/neagră de grâu sau de secară
  • Zahărul cu mierea de albini sau fructele uscate
  • Laptele de vaci cu cel vegetal (de migdale, nuci, cocos, soia)
  • Frișca foarte grasă cu iaurtul
  • Decorul colorat artificial pentru cozonac cu fulgii de cocos, nuci, semințe sau pudră de zahăr

Vă doresc alegeri conștiente și un Paște cât mai frumos alături de cei dragi!

Fii atentă la alegerea ta!

Autor: Maria-Victoria Racu, medic nutriționist