Doar ingrediente natura, calitate certificată și design desăvârșit – cam asta și-a propus Mimimi Cakes atunci când a pornit în lumea deserturile în țara noastră. Nu au plecat de la valorile lor nici peste ani – mai mult, când au decis să pășească la un nou nivel de dezvoltare, au căutat un chef școlit internațional, care să promoveze aceleași valori. Ion Crihan, cu experiențe frumoase în Europa, cu restaurant deschis de la zero în România, s-a încadrat perfect în laboratorul patiseriei, reușind să aducă și mai multă savoare noilor creații „mimimi”. Am aflat ce provocări i-a întins patiseria Mimimi Cakes și unde, în bucătărie, se termină creația și este inevitabil cântarul.

Ion, cum ai ajuns tu în bucătărie și când ai înțeles că bucătăria este despre tine? Apropo, te-ai gândit vreodată să te specializezi pe deserturi?

Din copilărie am fost atras de lumea gusturilor, dar am ajuns să fac primii pași în universal gastronomic la vârsta de 15 ani, când am început studiile la școala profesională Caterina de’ Medici din Gardone Riviera, Italia. Din primele zile am rămas fascinat de lumea culinara. În același an am fost angajat pe post de ajutor de patiser la una din cele mai bune patiserii din zona Gardone Riviera – Cafe Centrale – coordonat de unul din cei mai buni chefi ai zonei, Cesare Veronezi. Un bucătar respectat și un specialist iscusit pe care îl consider maestrul meu.

Ce ai învățat din experiențele tale internaționale, cum ele acum te recomandă drept un bucătar bun?

Experiențele internaționale formează personalitatea, exersează responsabilitatea și capacitatea de a te adapta la diferite situații. Cred că aceste experiențe merită tot efortul, pentru că educă gustul unui chef și îi lărgește orizontul gustativ. Acestea două, pe viitor, îi vor oferi luxul de a improviza cu gusturile și de a combina arome din diferite culturi și colțuri ale lumii.

Ce reguli nescrise sau principii trebuie să aibă un șef patiser?

Pentru a fi un chef bun, cred că e nevoie de pasiune față de ceea ce faci, dedicație, pedantism – în proporții mari și ambiție – nu contează domeniul pe care te specializezi. Ultima, ambiția, este foarte importantă pentru a crește, a te perfecționa și a deveni, în adevăratul sens al cuvântului, Chef.

Ești omul cântarului și al rețetei sau îți permiți să improvizezi? De ce este important acest lucru?

Atât în bucătărie, dar mai ales în patiserie, cântarul este extrem de important. Patiseria este o adevărată artă în chimie, unde fiecare detaliu face diferența: cantitatea – în cele mai mici unitați, umiditatea în spațiul de pregătire, calitatea produselor, procentul de substanțe chimice din produse și multe altele. Însă, acest fapt nu mă oprește din a crea deserturi noi, combinații noi de gusturi, texturi și arome. De asemenea, un rol important pe care îl joacă cântarul este de a standardiza rețetele. Spre exemplu, acum Mimimi Cakes lansează o colecție de eclere excepționale, care n-ar fi identice fără o standardizare a rețetei cu ajutorul cântarului.

Mimimi Cakes

Până unde poate ajunge improvizația în bucătărie? Dar în patiserie?

Este foarte important să improvizezi în bucătărie și patiserie, doar că improvizarea își are locul pe parcursul procesului de creație și nicidecum în procesul de executare. În această ordine de idei, fantezia și improvizarea nu are limite.

Amintește-ți despre cel mai complicat (sau mare) proiect culinar pe care l-ai realizat. Prin ce a fost deosebit?

Dacă accept să mă implic într-un proiect, dedicația mea este de 100%.  Toate proiectele în care am fost implicat au fost la fel de importante, îmi respect timpul și depun tot efortul și profesionalismul pentru a obține rezultate de cea mai înaltă calitate. A fost o provocare pentru mine să lansez un restaurant din România, de la zero, iar pe parcursul primului an de la deschidere, am ajuns pe paginile celebrului ghid Gault&Millau, pentru care sunt foarte mândru.

Care este stilul tău la Mimimi cakes, ce ai adus deosebit, ce ai schimbat, ce zi preluat poate din filozofia brandului?

Colaborarea cu Mimimi Cakes este una foarte interesantă și ambițioasă. De la prima discuție dar și din prima zi în laboratorul Mimimi Cakes mi-am dat seama câtă pasiune și dedicație oferă Loredana acestei afaceri. Este o frumoasă poveste de succes, un vis care, în cele din urmă, în urma unui efort imens, a ajuns la statut de afacere. Noi de fapt ne dorim ca împreună să îmbinăm experiențele noastre și să dăm viață unei noi patiserii – care va aduce pe masa oamenilor din țara noastră gusturi și ingrediente noi și de înaltă calitate.

Chef Ion Crihan și Loredana Braileanu, fondatoarea Mimimi Cakes

Ce nu s-a făcut încă la capitolul deserturi în țara noastră și ți-ai dori să implementezi la Mimimi Cakes?

Ne dorim ca degustatorul sau consumatorul final, pe lângă calitate și gust, să primească o experiență inedită, pe care dorim să o transmitem prin preparatele semnate de Mimimi Cakes. După cum am menționat și mai devreme, primul pas în această direcție este lansarea unei colecții excepționale de eclere care, după părerea noastră, vor uimi și impresiona oamenii care apreciază deserturile veritabile de autor.

Hai să te provoc la final, pe când o nuntă cu bucătărie moleculară și deserturi minuscule în țara noastră?

Este puțin greșita percepția despre înalta bucătărie în Republica Moldova, deoarece porțiile mici sunt create intenționat, pentru ca persoana să poată degusta cât mai multe preparate și gusturi autentice. Deci, nimic imposibil!