Marius Țîgănescu este student, dar pe lângă facultate, este pasionat, încă din copilărie, de sport. Acum Marius este antrenor personal certificat la o sală de sport, unde își petrece majoritatea timpului. 

Sursă: Arhiva personală

Cum procedăm în cazul în care nu avem timp sau posibilitate pentru a merge la o sală de forță, dar ne dorim un corp reliefat și frumos?

Există două variante. Lipsa timpului e foarte ușor de folosit ca scuză și având în vedere că există persoane ca Dwayne Johnson, care au programe de zeci de ori mai pline ca ale noastre și tot reușesc să o facă, demonstrează că, de fapt, ne rămâne doar o variantă și mai exact faptul că nu suntem gata să facem anumite sacrificii, să prioritizăm. Acum că am trecut de mini morală, ce ai putea face? Să fii mult mai atent/ă la ceea ce mănânci, să faci exerciții cu propria greutate de câteva ori pe săptămână. Trebuie să înțelegem doar că acesta e un efort mic. Deci, nu ne putem aștepta la un rezultat mare, a menționat trainer-ul.

 Într-o discuție ai menționat de online coaching, cum funcționează acesta?

Fie nu-ți plac antrenorii de la sala unde mergi, fie vreai să lucrezi cu cineva anume. Dar există o problemă, să presupunem că el nu are timp, e în alt oraș și oricare alt motiv. Aici intervine online coaching-ul online. Partea bună? Program de antrenament, program alimentar plus multe detalii, referitor la care te înțelegi cu antrenorul și nu în ultimul rând, monitorizare constantă. Îți aduce aminte să mănânci, te întreabă dacă ai fost la sală, ai șansa să clarifici orice tip de întrebare. Care este provocarea? Nu o să fie fizic lângă tine, deci încă ține mult de tine, ce și cum îndeplinești. Nu e o problemă mare, mii de oameni au rezultate extrem de bune prin această metodă, doar necesită mai multă perseverență, plus că te pregătește mult mai bine de momentul în care nu vei mai avea nevoie de antrenor. Acesta ar trebui să fie scopul final, să poți implementa singur ceea ce te învață trainer-ul. Cei care nu îți explică de ce faci ceva, nu-i critic, dar o fac doar pentru a avea o extra sursă de bani pe termen lung, a spus Marius.

Sursă: Arhiva personală

Pe lângă antrenamente, avem nevoie și de un regim alimentar, cum ar arăta acesta?

Doar ca să clarific din start, un regim alimentar trebuie să fie în primul rând echilibrat. Nu poți zice cuiva să excludă un aliment sau o băutură care nu-i face rău nicicum și chiar înseamnă mult pentru el. Să-l sfătuiești să consume cantități mai mici? Ok. Nu chiar în fiecare zi? Nicio problemă. Dar restricțiile nu-și au locul pentru majoritatea persoanelor. Esențial, ar fi să faci persoana să înțeleagă cum ar arăta un regim sustenabil pe un întreg an, nu doar trei luni, plus cum să includă în viața lui de zi cu zi anumite băuturi/alimente, care nu ar trebui consumate zilnic. Nu zic că e ușor, dar dacă nu poți face sacrificiul de a trece de la cola simplă la cola 0, poate încă nu e momentul să faci schimbarea dată, a relatat tânărul.

Cât de mult afectează factorul genetic în procesul de schimbare a corpului?

L-aș pune la urmă, geneticul începe să joace un rol abia când treci de faza de începător și chiar vreai să treci de look-ul pe care societatea îl consideră normal. Desigur că excludem boli sau orice alt tip de afecțiune hormonală care deja necesită atenția unui specialist în domeniu, a declarat antenorul.

Sursă: Arhiva personală

Ce se întâmplă dacă abandonăm brusc antrenamentele?

Primele două săptămâni cred că nu există mari schimbări. După, depinde deja și de cum ne alimentăm, și de activitățile pe care le facem în locul antrenamentelor. Nu e sfârșitul lumii dacă e o pauză de o săptămână, dar nici nu trebuie să exagerăm, a atenționat trainer-ul.

Ce ai putea recomanda pentru un mic dejun sănătos, să înlocuim cana cu ceai/cafea și tartina?

Eu am două variante. Fie fulgi de ovăz pe care îi poți personaliza cum vreai tu, cu proteină, ciocolată, dulceață, semințe, miere, scorțișoară și alte idei. Dar fiind cu un conținut ridicat de carbohidrați, te poți simți un pic leneș și adormit după mic dejun. A doua variantă este omleta sau ochiuri, la care mai adaug un pic de cașcaval, carne sau brânză. Și deja cafeaua, a completat tânărul.

Sursă: Arhiva personală

Ce ai putea spune despre deficitul caloric?

E simplu. Nu sunt sucurile naturale sau dieta ta specială, sau ora la care mănânci, ci e deficitul caloric. Ce înseamnă  asta? Ion, de exemplu, pentru a exista, are nevoie de 2400 de calorii pentru a trece prin o zi normală din viața lui. Dacă Ion consumă aproximativ 2400 de calorii, greutatea lui va rămâne mai mult sau mai puțin stabilă. Dacă Ion mănâncă mai mult de 2400 de calorii, greutatea lui crește, iar ultimul scenariu – Ion mănâncă mai puțin de 2400 de calorii, chiar dacă e mâncare procesată sau de la McDonald’s, Ion va scădea din greutate. E foarte simplu, a menționat Marius.