Cicoarea este o plantă, a cărei rădăcini se usucă, prăjește și ulterior este mărunțită. În acest mod se obține acel praf solubil care mulți îl consideră ca o alternativă pentru cafea. Să vedem ce beneficii are această băutură, dar și ce puncte mai puțin benefice are pentru organismul nostru. 

Sursă: glamour.ru

Cicoarea deja și-a creat imaginea de băutură sănătoasă și benefică pentru organism, cu atât mai mult că este o alternativă a cafelei. De menționat că cicoarea conține vitaminele A, E, C și B, iar pe lângă astea, conține și minerale ca fosfor, magneziu, fier, zinc, calciu, potasiu. Un alt beneficiu este conținutul de inulină și beta-caroten.

Ce rol are fiecare componentă?

Vitamina C întărește imunitatea. Vitamina E este bogată în antioxidanți și întărește membranele, ce duce la scăderea riscului de îmbolnăvire de anumite boli oncologice. Vitamina B5 ajută la elaborarea anticorpilor în organism, B6 ajută la absorbția mai bună a glucidelor, lipidelor și grăsimilor. Vitamina A îmbunătățește vederea, iar vitamina K ajută la coagularea sângelui, motiv pentru care rănile se prind mult mai rapid.

Potasiul este benefic pentru mușchi, inclusiv și mușchii inimii, din acest motiv acest element este important atunci când este aritmie. Calciul este benefic pentru oase, dinți și unghii. Iar ca potasiul și calciul să să absoarbă mai bine, în ajutor vine magneziul. Pentru sănătatea oaselor răspunde și fosforul. Cicoarea conține și fier, un motiv pentru care aceasta trebuie consumată când avem anemie (lipsa de fier în organism).

Beta-carotenul este un pigment conținut în cicoare, care are proprietăți antioxidante puternice și protejează celulele corpului de radicalii liberi.

Insulina este prezentă și în cicoare – această polizaharidă are mai multe proprietăți benefice simultan. În primul rând, face ca băutura să revigoreze. În al doilea rând, controlează nivelul de glucoză și nu îi permite să cadă rapid – acest lucru suprimă senzația de foame și ajută la pierderea în greutate mai rapid.

Sursă: Instagram

Cum putem pregăti cicoarea?

Mai întâi de toate, trebuie să citiți instrucțiunea de pe ambalaj. De obicei, cicoarea se pregătește în următorul mod: într-un pahar cu apă fierbinte (250 ml) se amestecă o linguriță cu cicoare și se lasă pe câteva minute.

O altă modalitate este de a pregăti cicoarea pe bază de lapte. Mulți preferă să îl consume anume cu lapte, pentru că gustul se apropie mai mult de cafea și devine mai fin. Dar să nu uităm că atunci când pregătim cicoarea cu lapte, crește și numărul de calorii. De exemplu în cicoarea cu apă și fără zahăr, abia de se adună 5 calorii.

Punctele vulnerabile pentru organism

Indiferent de sumedenia de beneficii, cicoarea poate avea și efecte negative asupra organismului. De menționat că lista acestor efecte negative nu este atât de mică.

  • Deci, nu se recomandă consumul de cicoare în timp ce aveți tratament cu antibiotice, pentru că aceasta interferează cu absorbția antibioticelor și, prin urmare, reduce eficacitatea acestora.
  • Trebuie să evite consumul de această alternativă a cafelei, persoanele care suferă de varicoză, din motiv că cicoarea dilată mai mult venele și afectează negativ pereții vaselor sangvine.
  • Magneziul și vitamina C în componență, poate afecta negativ persoanele cu tensiune arterială instabilă. Aceste componente dilată vasele sangvine și ca urmare, tensiunea arterială scade, ce poate duce la apariția slăbiciunilor, grețurilor și amețeli.
  • Oamenii care suferă de alergie, de asemenea trebuie să fie atenți, pentru că cicoarea poate provoca reacții alergice.

Dacă nu v-ați încadrat în nicio categorie mai sus menționată, oricum trebuie să respectați limita, adică nu mai mult de 2 căni cu cicoare pe zi, iar cel mai bine este să vă consultați cu medicul.

Sursă: Instagram

Se recomandă consumul pe timp de sarcină?

Cu siguranță că înainte de a include această băutură în alimentația zilnică, trebuie să vă consultați cu specialiștii. În general, vitaminele și mineralele vor avea o influența pozitivă atât asupra organismului viitoarei mămici, cât și pentru copil. De exemplu vitamina C va întări imunitatea și va apăra mama și copilul de diverse infecții, iar vitamina B9 va dezvolta sistemul nervos al copilului. Dar, trebuie să ducem cont de opinia și recomandările medicilor.

Cicoare VS Cafea

După cum am menționat, cicoarea este o alternativă a cafelei. Dar poate cicoarea schimba în totalmente cafeaua? Fanii adevărați a boabelor de cafea cu siguranță vor spune că nu, gustul totuși diferă. Efectul revigorant, de asemenea nu este același ca la cafea, deși posedă proprietăți de tonifiere. În cazul în care scopul vostru este să reduceți cantitatea de cofeină consumată în timpul zilei, atunci cicoarea este cea mai bună variantă.

Sursă: glamour.ru