Cafeaua băută dimineața este unul dintre ritualurile pe care le au foarte multe persoane. Mulți spun că dacă nu ar bea cafea dimineață nu ar putea face față unei zile de muncă și ar fi obosiți.

Cafeaua are numeroase beneficii pentru sănătate, iar acestea au fost dovedite de numeroase studii științifice. Printre bolile pe care această băutură le atenuează sunt diabetul zaharat cardiovascular, neurologic, de tip 2 și depresia. Fără a mai continua, un studiu recent condus de oamenii de știință de la Organizația Mondială a Sănătății sugerează că consumul a trei sau mai multe cafele pe zi reduce mortalitatea prematură cu 18% la bărbați și la 8% la femei.

Recomandările specialiştilor

Cu toate acestea, medicii recomandă să renunțăm la obiceiul de a bea cafeaua dimineața. Aceasta nu trebuie băută niciodată pe stomacul gol. Pentru început, nu este recomandat deoarece poate afecta sistemul digestiv. Cafeaua va accelera producția de acid în stomac și, dacă nu ai mâncat nimic, aceasta ar putea deteriora mucoasa stomacului și ar putea cauza indigestie sau arsuri la stomac.

Același lucru se întâmplă și în cazul cafelei decofeinizate: “Cafeaua, chiar și decofeinizată, stimulează producerea de acid, care, în absența alimentelor, poate deteriora căptușeala internă a stomacului în urma expunerii repetate”, a declarat Dr. Adam Simon ziarului britanic “Express”.

Dar nu este singurul risc. “Poate provoca nervozitate, tremur și chiar modificări ale dispoziției”, adăugă medicul. De asemenea, cafeaua băută pe stomacul gol poate crește simptomele anxietății, precum și creșterea frecvenței cardiace, iritabilitate și incapacitate de concentrare. Recomandarea este, prin urmare, ca această băutură să fie consumată după micul dejun.

Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?

Ceasul intern eliberează cortizolul când ne trezim, ceea ce crește senzația de energie. Cu toate acestea, ingerarea cofeinei în momentul în care concentrația acestui hormon este la cel mai înalt punct nu este cea mai bună idee. Vârful este exact între 8 și 9 dimineața. Dacă bem cafea la acel moment, probabil că nu îi simțim efectele, mai ales dacă suntem obișnuiți cu ea și am dezvoltat deja o anumită toleranță. Merită, prin urmare, să așteptăm să scadă nivelurile de cortizol.

Sursa: Ele.ro

Vezi şi: Un remediu vechi de 3500 de ani are o putere de vindecare incredibilă a numeroase afecţiuni. Iată cum se prepară ceaiul