Există unele acțiuni care par inofensive și cu siguranță sunt în viața noastră de zi cu zi. Dar ele sunt cele care vă pot extrage colosal energia. Cu siguranță, nu veți dori să renunțați la unele dintre ele, deoarece sunt confortabile, obișnuite și „inofensive”. Dar cel puțin este important să știți despre ele pentru a controla situația dacă se întâmplă ceva, menționează specialista în psihologie Aurelia Balan.

Pe ce irosiți energie:

1. Când mergeți/stați cu spatele drept, energia este colectată și echilibrată automat. Când stați aplecat (stați gârbovit, stați cu spatele aplecat), aveți mai puțină energie decât „ar trebui” sau cum se întâmplă după exerciții active.

2. Câștigați energie în timp ce respectați regimul zilei. Și nicio practică energetică nu va funcționa 100% dacă nu urmați acest regim. Energia pleacă atunci când vă relaxați, tolăniți, leneviți, dar în același timp sunteți încă plini de forță și nu sunteți obosiți fizic sau mental. Și invers, în momentul în care vă încordați, întindeți (forțați) – se câștigă energie.

Foto: Pexels.com

3. Pierdeți când, în timpul studiilor sau al muncii, sunteți oprit (întrerupt) din proces, sunteți vizitat de apatie și gânduri: de s-ar termina cât mai curând posibil. Acumulați atunci când vă luminează ochii și doriți să faceți și mai mult. Și, de asemenea, în timpul concentrării depline a atenției.

4. Pierdeți când vă treziți, dar în loc să vă ridicați pentru exerciții/alergare sau pentru orice altă activitate (pentru unii este doar să meargă la baie și să se spele pe dinți), continuați să vă întindeți în pat.

5. Când mâncați, cu lăcomie, înghițind neliniștit alimente – energia scade. Crește atunci când mestecați calm și temeinic, cu o atenție deplină.

6. O devastare completă a energiei poate apărea dacă în timpul unei cerți există dorințe de a insista pe cont propriu, de a rupe relațiile, de a intensifica scandalul. Dar dacă în același timp simțiți sau încercați în mod deliberat să simțiți dorința de a stabili comunicarea, face pace, ierta – energia crește.

7. Când vă pocăiți de ceva, energia este câștigată și când vă justificați cu încăpățânare, ea este complet arsă prin egoism.

8. Pentru femei, o pierdere semnificativă de energie apare atunci când se manifestă puternic în stări masculine – cruzime, dominație, demonstrație a puterii interne sau externe. Dacă rămâi blocat în astfel de condiții pentru o lungă perioadă de timp, atunci funcțiile hormonale pot fi dereglate și să sufere sistemul nervos. Iar energia se câștigă într-un ritm foarte rapid atunci când sunt dezvăluite calitățile feminine – moliciunea, tandrețea, îngrijirea. Pentru bărbați este invers.

Foto: Pexels.com

9. Din punct de vedere al echilibrului energetic, o femeie poate fi dezechilibrată emoțional, iar un bărbat poate fi furios. Dar când aceasta este invers și un bărbat devine prea sensibil și dezechilibrat, iar o femeie manifestă furie și asertivitate, acest lucru duce la un dezechilibru energetic.

Uneori nu este suficient să faci doar acțiunile enumerate pentru vă a umple cu energie. Se întâmplă că există deja multă energie în interior, care a venit cu ceva timp înainte, de exemplu, datorită unei dorințe pe care așa și nu ați realizat-o. Și această energie grea, vâscoasă, veche, ca vinul fermentat, se revarsă lent pe corp. Iar una nouă, dacă și vine, atunci în cantități mici, pentru că pur și simplu nu are loc.

Cum poate fi eliberat acest spațiu pentru o nouă energie proaspătă?

Iată câteva modalități suplimentare:

1. Plimbarea. De fapt, orice mișcare duce la acest efect – exerciții, yoga, dans, fluturarea brațelor. Dar chiar și după o plimbare calmă, măsurată, veți simți un val de energie. Ea relaxează capul și ajută la clarificarea gândurilor. Dar există reguli aici:

  • Este important să vă plimbați fără un scop însoțitor. Dacă vă duceți câinele la plimbare sau mergeți la magazin – în acest caz, nu funcționează pentru acumularea de energie.
  • Trebuie să mergeți mult, cel puțin o oră (ideal două ore).
  • Cel mai bine este să vă plimbați în natură, dar dacă ai doar doi copaci în locul de joacă, se potrivesc și ei.

2. Dansul. Un instrument superb care vă permite să eliberați energia acumulată și, împreună cu aceasta, să aruncați fricile, resentimentele și orice alte emoții blocate.

Important: Singurătatea – dansează pentru tine, nu în fața cuiva, în caz contrar capul va controla procesul, încercând să arate „frumos” și nu va exista niciun progres. Dansați din inimă, nu din cap – lăsați corpul să aleagă singur ritmul, muzica, mișcările. Atunci ea va fi capabilă să scape de acele energii care sunt relevante chiar acum. Nu puteți începe acest proces cu creierul.

Foto Pexels.com

3. Scuturarea (zdruncinarea). Este, de asemenea, un instrument bun pentru a scăpa de emoțiile nedorite, care nu pot fi trăite (experimentate) prin practici scrise și nu se vrea să fie lăsate în corp. Trebuie să vă acordați la această emoție (de exemplu, resentimentul, dezamăgirea sau vinovăția dvs.) și să o simțiți bine în corp, poate fi vizualizată. După aceea, începeți scuturarea – chiar de la talpă, degetele de la picioare, genunchi și deasupra, până în zona în care este blocată emoția nedorită. Și literalmente scuturați-o din voi.

4. Respirația. Dacă nu există suficientă forță pentru activitate, atunci există metode pasive. Principiul este asociat cu respirația. Orice exercițiu este potrivit aici – pranayama, tratak, concentrarea – toate calmează mintea și încetinesc fluxul de gânduri. Și mai ales energia veche, expirată, se află în cap – în emoții, autocondamnare și dialog intern.

Vă rog să scrieți, pe ce irosiți mai multă energie? Și după ce simțiți o senzație de ușurință și zbor în gândurile și corpul vostru?

Autor: Aurelia Balan, dr. în psihologie

Foto: Instagram / Aurelia Balan, Pexels.com

Citește și: Emoțiile pozitive sunt un scut protectiv în fața bolilor. Sfaturile Aureliei Bălan de Ziua Mondială a Fericirii