Ziua Fericirii este sărbătorită anual pe 20 martie la nivel mondial și a fost concepută și fondată de filantrop, activist, om de stat și consilier special al Organizației Națiunilor Unite, Jayme Illien, pentru a inspira, a mobiliza și a promova mișcarea fericirii globale. Mulți dintre noi consideră că fericirea este undeva acolo, unde încă nu am ajuns, și că doar atunci când vom obține ce ne dorim cu ardoare, vom cunoaște bucuria vieții.

Deseori se întâmplă că ajungem să ne atingem scopurile mult râvnite, dar totuși nu ne simțim cu adevărat împliniți. Dar ce ne încurcă să fim fericiți astăzi, în calea spre împlinirea viselor și să ne bucurăm constant de viața pe care o ducem, pe alocuri cu obstacole, dar și cu multe lucruri frumoase, care ni se întâmplă zi de zi? Despre cât de important este să fim pozitivi, ca să rămânem sănătoși, fizic și mental, ne spune psihologa Aurelia Balan.

Fericirea este un parcurs și, de multe ori lăsându-ne conduși de goana după multe, uităm să o vedem, s-o recunoaștem și să o apreciem. Totuși fericirea ca stare, aduce multe beneficii inclusiv pentru sănătate.

Fericirea protejează inima

Există studii potrivit cărora fericirea reduce hipertensiunea arterială și echilibrează ritmul cardiac , contribuind la diminuarea extrasistolelor. Un alt studiu, desfășurat pe o perioada de zece ani, a scos la iveală faptul că participanții fericiți au avut un risc scăzut de a dezvolta boala coronariană.

Fericirea întărește sistemul imunitar

Fericirea combate stresul. Stresul nu ne afectează doar la nivel psihologic, ci declanșează modificări biologice la nivel hormonal și al tensiunii arteriale. Cercetările arată că fericirea temperează aceste efecte și ne ajută să ne recuperam mai rapid.

Fericirea ameliorează durerea

Studiile demonstrează că emoțiile pozitive au efecte asupra stării de bine, iar nivelul ridicat de emoții pozitive atenuează simptome precum durerile musculare cronice din artrită, amețeală, senzația de arsură în piept, etc.

Fericirea combate bolile și dizabilitatea

Fericirea este asociată cu îmbunătățirea unor afecțiuni cronice severe, nu doar a durerilor acute.

Citește și: „Îndrăznește să trăiești cu adevărat!”. Aurelia Balan, despre cât de important este să păstrezi copilul din tine

Fericirea întotdeauna vine doar către cei care știu să manifeste recunoștință, să își asume propria viață și identitate. Dacă îți dorești să simți fericire într-o minte și un corp sănătos și armonios, începe prin o ecologie a propriilor gânduri, porniri și fapte. Elimină pas cu pas orice sâmbure de invidie, supărare, neiertare. Apoi adună cunoaștere și dezvoltă-te. O să vezi, anul viitor de Ziua Mondială a Fericirii, vei vedea totul cu ochii mult mai luminoși, mintea mut mai înțeleaptă și sufletul mult mai plin de… fericire!

Autor: Aurelia Balan, dr. în psihologie

În acest an, de Ziua Mondială a Fericirii, se pune accent pe trei lucruri importante: Fii calm, Înțelept și Empatic. Acest lucru este, evident, un răspuns care vine după un an pandemic. În timp ce ne confruntăm împreună cu o criză globală în curs, Ziua Internațională a Fericirii din acest an este o șansă de a găsi modalități înălțătoare și pozitive de a ne îngriji de noi înșine și de cei din jur.

Explorând tema în continuare, acțiunea pentru fericire sugerează:

Fii calm. Există o mulțime de lucruri în afara controlului nostru. Să ne amintim să respirăm și să ne concentrăm asupra a ceea ce contează cu adevărat, astfel încât să putem răspunde constructiv.

Rămâi înțelept. A face alegeri înțelepte îi ajută pe toți. Să alegem acțiuni pozitive care să ne influențeze starea de bine și să-i ajutăm pe ceilalți să facă același lucru.

Fii empatic. Suntem cu toții în aceeași situație, chiar și atunci când suntem forțați să ne despărțim. Să rămânem conectați și să-i ajutăm pe cei care ar putea avea nevoie.

Foto: Instagram / Aurelia Balan