Când vine vorba despre mersul pe jos, părerile sunt împărțite. Cât de mult trebuie să mergi pentru a se consideră că ai făcut suficientă mișcare? Trebuie să mergi în ritmul tău normal sau este nevoie să mărești pasul? Poți să mergi, pur și simplu, sau trebuie sau urmărești anumiți factori? Răspunsurile la toate aceste dileme le vei afla în cele ce urmează. 

Când poate fi considerat mersul pe jos o formă de exercițiu?

Dacă vrei să slăbeșți sau să te menții în formă fizică actuală, nu este suficient să mergi din punctul A în punctul B. Chiar dacă mersul de acasă până la supermarket sau de la birou până la cea mai apropiată stație de metrou are avantajele sale, nu înseamnă că îți aduce necesarul de mișcare.

Pentru a avea efectele dorite, mersul pe jos trebuie să aibă un ritm vioi, puțin mai alert decât ai merge în mod normal. Doar astfel vei reuși să creșți nivelul cardiovascular și să arzi calorii.

Prin urmare, mersul va contribui la deficitul caloric, iar tu vei reuși să slăbeșți, treptat, câteva kilograme. Pentru a-ți face o idee clară, trebuie să șții că jumătate de ora de mers pe jos în ritm alert consumă aproximativ 130 kcal. Dacă preferi să mergi în ritmul ta natural, încearcă să faci plimbări pe suprafețe înclinate. Astfel, vei reuși să obții același efect.

În plus, creșterea ritmului cardiac datorată mersului alert te va ajută și să ai o inima mai sănătoasă și un corp mai rezistent.

De asemenea, dacă vrei să foloseșți mersul pe jos pe post de exercițiu fizic sau antrenament, trebuie să ții cont și de ceea ce mănânci. Chiar dacă vei merge mult pe jos în fiecare zi, dacă nu te vei află în deficit caloric, nu vei putea slabi. Iar dacă vei continuă să mănâci prea multe calorii sau junk food zilnic, mersul pe jos nu te va ajută să rămâi sănătoasă și în formă.

Cum să te motivezi să mergi pe jos și o să faci în mod corect:

1. Poartă un echipament potrivit

Știm la ce te gândeșți: nu ai nevoie de echipament sportiv pentru o activitate atât de simplă precum mersul pe jos. Totuși, pentru a te asigura că mersul îndelungat și constant nu dăunează genunchilor și coloanei vertebrale, ar fi bine să investești într-o pereche de pantofi sport confortabili, măsură potrivită.

De asemenea, o pereche de colanți și un top care te ferește de umiditate și de răceli îți pot îmbunătăți semnificativ experiență.

2. Alege un traseu plăcut

De cele mai multe ori, plimbarea se încheie mai repede decât ai vrea (sau nici măcar nu se întâmplă!) pentru că nu ai un traseu care să-ți provoace plăcere. Găsește un parc cu alei frumoase, în apropierea unui lac, sau orice alt traseu din oraș care te face să vrei să mergi mai mult și să te bucuri de peisaj.

Extra tip: Alege să ieși la plimbare la apus sau dis de dimineață, la răsărit. Te vei bucură de plimbare din plin!

3. Adaugă puțin entertainment

Chiar dacă îți place zona în care te plimbi, s-ar putea că, la un moment dat, să te plictiseșți și să îți doreșți să iei primul autobuz spre casă. Totuși, pentru a-ți păstra motivația, ia cu tine căștile și acel playlist preferat de pe Spotify. Ascultă muzică energică sau pune-ti un episod de podcast. Dacă vrei, poți sună o prietenă, pentru a-ti ține companie. Ai la dispoziție atât de multe metode!

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: