Cel mai mare festival al sportului din țară – „Bucurie în Mișcare”, revine pe 8 septembrie în Parcul Dendrarium, cu diverse activități sportive pentru întreaga familie. Am întrebat mai mulți activiști în domeniul sportului de la noi ce înseamnă pentru ei mișcarea, cum au început să facă mișcare și cum reușesc să-i motiveze și pe alții să facă sport. Iată ce ne-au spus:

Ina Kishlaru, fondatoarea grupului Fitness Mama

„Eu fac fitness mai mult de 10 ani și deja nu îmi imaginez viața fără activitate fizică, care a devenit modul meu de viață! Sportul mă ajută să îmi mențin în formă (chiar și după 3 nașteri) atât fizicul cât și starea emoțională, îmi dă multă energie.

Fiecare mămică în primul rând trebuie să fie femeie, o femeie care inspiră, dar cum să o facă, dacă ea nu este mulțumită de aspectul ei fizic? Cred că o femeie trebuie să se iubească și să vrea să facă schimbări. Iar orice schimbare începe de la sine. Îndemn toate mămicile să fie cât mai active, să facă sport, să aibă grijă la regimul alimentar, fiindcă asta le va da multă energie și încredere în sine. Iar un exemplu bun pentru copii vine din familie. Mișcarea trebuie sa devină un mod de viață”, crede cu certitudine Ina Kishlaru.

Anastasia Florea, jurnalistă EA.md, pasionată de alergat

Mișcarea m-a conectat la lume. De fapt, ea m-a ales pe mine, pentru că nu știam sigur dacă sunt în stare să fac asta, ea mi-a demonstrat că pot mult mai mult de atât, trebuie doar să mă impun, să vreau cu adevărat, a trezit în mine o dorință arzătoare și o motivație puternică de a-mi depăși limitele. Totodată a venit la pachet cu dorința și necesitatea de a aduce un impact pozitiv în societatea în care trăiesc. Îmi place să combin bucuria de a alerga cu cea de a dărui, așa că adesea alerg pentru caritate.

Datorită mișcării am început să dezvolt în mine anumite valori/calități și nu în ultimul rând m-am descoperit pe mine însămi. Niciun scop nu-ți „poartă” picioarele la fel de aprig precum cel caritabil, senzația că faci un bine și vizualizarea lui. La maraton este exact ca în viață, contează ceea ce simți la final, când ești învingător. Iar când îmi amintesc că aș fi vrut să abandonez traseul, mă simt mândră de 10 ori!

Mișcarea m-a făcut să fiu ambițioasă, să-mi creez o disciplină și să lupt până la urmă, pentru tot ceea ce este important în această viață!”, ne-a mărturisit Anastasia.

Alex Gutsaga, fondator Kayakingtours.md

„Kayaking sau running, sau simplu – mișcarea este doar proces în care noi trăim, trăim din plin, în fiecare zi și in fiecare weekend. Prin Kayaking ai posibilitatea să vezi o altfel de Moldovă, dintr-o altă perspectivă, ceea ce te face să uiți de oboseală cu desăvârșire. Vezi Moldova de pe Nistru – o țara foarte pitorească și frumoasă. Iar acest sport în grupuri de prieteni, de colegi, de cumătri fortifică relațiile, întărește prieteniile și stimulează ajutorul reciproc în muncă – atuuri foarte necesare oricărei persoane”, menționează Alex pentru EA.md.

Elena Briciuc, PR și comunicare KLumea

„Când ai o problemă pe cap, fă 50 de așezări. Poate că rezolvarea n-ai s-o găsești, în schimb ai să ai un fund frumos. Fix așa-i și cu alergatul – când mă apucă jălea fug pe stadion. 2-3 kilometri și mă liniștesc. Asta-i mai mult decât sport, e un fel de meditație.

Așa am ajuns anul trecut să alerg primii mei 10 kilometri la maraton. Mă jur, a fost unul dintre cele mai faine momente din viața mea. Apoi m-am apucat de hiking. Am început să cuceresc vârfurile montane din România. Iar astă iarnă am descoperit că-mi place să schiez, abia aștept să fug din nou pe pârtie.

Am descoperit că mersul pe jos e cel mai bun remediu împotriva durerilor de cap. Iar urcatul scărilor până la etajul 10 te ferește de depresie. Așa că, dacă vrei să-ți schimbi viața, începe să te miști!”, ne recomandă Elena Briciuc.

Ion Lazarenco-Tiron, omul care a străbătut înot toate strâmtorile lumii 

„De mic copil am practicat sportul și cred că este ceea ce m-a motivat să aleg un drum bun în viață, să fiu mai atent la cum mă alimentez, să nu fiu dependent de alcool sau droguri. Mereu am crezut că mișcarea înseamnă pentru viața ta de fapt stabilitate. Prin sport mi-am făcut sute și mii de prieteni din întreaga lume, mii de persoane am motivat prin exemplul meu și asta îmi aduce o mare bucurie. Mișcarea stimulează gândirea pozitivă, ne dă endorfină, responsabilă de fericirii și al mulțumirii de sine.

Am încercat multe tipuri de sport, inclusiv cel mai simplu alergat la țară, la părinți și desigur sportul în care am încercat să-mi depășesc limitele.

Dacă vă pare acum că nu aveți timp pentru sport, viața o să vă ducă acolo unde veți avea cu siguranță timp – într-un pat de spital – și apoi veți revizui timpul vostru dedicat mișcării. Mai bine acum să vă faceți timp pentru natură și viață sănătoasă, la natură găsiți pacea interioară. Sportul schimbă toată viața omului – asta vă doresc, să fim mai buni și să avem pace în suflete și pe Pământ”, ne-a dorit în final înotătorul.

Irina Galbura, fondatoare FitMami

„Mișcarea este viața, cel puțin pentru mine. Fac sport nu pentru a slăbi, dar pentru sănătate în primul rând, iar slăbitul vine ca un bonus. Acest lucru îl spun și mămicilor din proiectul Fit Mami – „mișcați-vă, fiți active, iar copiii vă vor urma exemplu, astfel vom crește o generație nouă în mișcare. Și atunci când le văd motivate și că fac mișcare cu toată familia, mă bucur și mai mult și pornesc un nou challenge”, ne-a spus Irina Galbura.

 

Alexandru Tipa, Acord Travel Moldova

„Interacțiunea mea cu sportul a început încă de la vârsta de 7 ani când am început să fac atletică ușoară și trambulină de performanță timp de 4 ani. Din acea perioadă în viața mea a apărut dragostea de sport și mișcare. De atunci am făcut mai multe tipuri de sport (dans sportiv, box, karting, schi, alergat, scuba diving, skydiving) care implicau multă mișcare. Toate aceste tipuri de mișcare, pe lângă satisfacția pe care mi-o oferă în prezent mă ajută la îmbunătățirea somnului, îmi îmbunătățește starea de fericire, rezistența fizică, imunitatea și încă un șir de alte beneficii care sunt atât de importante în viața noastră de zi cu zi”, ne-a declarat Alexandru.

P