Acum patru ani, Victoria, o tânără mămică din Chișinău, a descoperit pe internet o imagine cu o lucrare realizată în această tehnică. I-a plăcut atât de mult ce vedea, încât și-a propus să o studieze: „M-am îndrăgostit de aceste onduleuri și strălucirea cristalelor”. Meșterița a dezvăluit cum a reușit să deprindă această tehnică, deloc ușoară, fără ajutorul nimănui, dar și de ce este convinsă că fiecare femeie trebuie să facă ce îi este drag sufletului.

Dragostea pentru lucrul manual a descoperit-o în copilărie, când modela bijuterii din sârmă

„Am 29 de ani si la moment sunt în concediu de maternitate, am o dulceață de fetiță pe nume Anastasia, de aproape 2 anișori. Mi-am descoperit pasiunea pentru handmade încă în copilărie, când făceam bijuterii din sârmă de cupru, croșetam sau coseam haine păpușilor. Pe parcursul anilor am schimbat mai multe sfere de activitate, în care nu mă simțeam împlinită și fericită.

Lucrul manual, însă, se ține de mine până astăzi și eu mă țin de el. Însăși pasiunea pentru bijuterii în tehnică soutache am descoperit-o, sau mai bine zis mi-am clădit-o cu 4 ani în urmă, când am găsit prin internet o poză cu o lucrare efectuată in această tehnică, m-am îndrăgostit de aceste onduleuri, de strălucirea cristalelor și am zis că orice ar fi, voi învață să fac și eu. La început nici nu știam de unde să încep, nu cunoșteam denumirea tehnicii, nici materialele de care este nevoie. A trebuit să caut, să experimentez, să dau greș de multe ori, dar azi cu mândrie pot să spun că am învățat totul singură, fără absolut niciun ajutor sau tutorial”, ne dezvăluie meșterița.

„Prima bijuterie a fost o pereche de cercei, de care îmi este rușine. I-am aruncat, dar am o poză, ca să nu uit de unde am pornit. M-am oprit la tehnica soutache și o să-i fiu fidelă mereu, pentru că în mintea mea ea se asociază cu tematică orientală, care îmi este, la fel, foarte dragă”, mai povestește aceasta.

Crearea bijuteriilor – o evadare de la rutină

„De când sunt mămică, am început să lucrez mai mult. Este un fel de refugiu de la rutină, este un mod în care mă păstrez pe mine și nu-mi dau voie să mă pierd în totalitate în rolul de mamă. Paradoxal, profesia de mămică este cea mai frumoasă, dar și cea mai grea, uneori insuportabil de grea. Și atunci sufletul parcă strigă că ar vrea și altceva, orice, măcar puțin…”, explică tânăra.

„Fac cel mai des cercei, și mai rar broșe, brățări, coliere, pandative. Iubesc să dăruiesc lucrările mele prietenelor, dar îmi place enorm când și persoane străine apelează la mine pentru a le pregăti un cadou. Plăcerea mea e enormă când femeile îndrăznesc să poarte accesorii handmade!

Tehnica soutache se numește așa de la firul de soutache, folosit în confecționare. Este un fir textil de 3-4 mm lățime, pe care îl cos în mai multe straturi, îl combin cu diferite bijuterii cu cristale și pietre Swarovski și așa obțin bijuterii inedite. Paleta de culori este imensă și astfel fiecare femeie poate avea bijuteria perfectă, potrivită ținutei, personalității, dispoziției…”, mai dezvăluie ea.

Mă inspiră femeile!

„Uneori când o femeie îmi spune că ar vrea ceva și nu știe ce, îi spun că, după părerea mea, i s-ar potrivi aceste culori sau această formă, și ea este foarte mulțumită că am reușit să ghicesc ceea ce nici ea nu putea exprima. Asta a venit după mult timp de experiență. Totodată, nu știu dacă am o sută de lucrări în total până acum… Am lucrat încetișor până am ajuns să fiu mulțumită de rezultat. A contat calitatea și nu cantitatea. O bijuterie este gata în mediu în 5-10 zile, pentru că lucrez doar când fetiță mea doarme”, dezvăluie Victoria.

Aceasta consideră că deosebit în lucrul pe care îl face este: „Anume posibilitatea infinită de a obține forme, culori, stiluri. Bijuteriile confecționate de mine se deosebesc și prin faptul că, deși strălucesc frumos, ele nu sunt niciodată vulgare. Parcă se contopesc cu ținuta, dar și îi dau, cum îmi place mie să zic, acea porție de sare sau zahăr”.

Lucrările ei sunt îndrăgite de moldovencele din diasporă

„Recent am început să fiu văzută și de peste hotare, astfel, bijuteriile mele au ajuns deja în Marea Britanie, Irlanda, Italia, Rusia și România. Au fost comandate tot de moldovence de ale noastre, stabilite în aceste țări”

„Cred că este important ca fiecare femeie să facă ceea ce îi este drag sufletului ei și cele mai multe femei se regăsesc în lucrul manual. Așa a fost mereu, doar că înainte ăsta era unicul mod prin care puteai să îți faci o haină, spre exemplu. Acum însă facem totul exclusiv pentru suflet, croșetăm, brodăm, coasem… Asta ne definește că femei, avem răbdarea necesară și talentul în sânge, moștenit de la bunicuțele noastre harnice”

Nu renunță la ceea ce o face fericită

„O altă pasiune a mea este dansul oriental, pe care momentan nu pot să-l practic din cauza carantinei, dar trebuie să recunosc că îmi era foarte dificil și înainte de carantină, având o fetiță mică era cam greu să o las și să merg la antrenamente. Aștept să mai crească și sper să mă întorc în sala de dansuri. Este o pasiune la care niciodată nu voi renunța definitiv”

Victoria vine cu un îndemn pentru femei: „Aș vrea să le spun tuturor femeilor că sunt frumoase, unice! Să nu aibă frică să îmbrace ținute deosebite, să aibă curaj, să poarte handmade și de ce nu, să încerce să învețe la rândul lor orice tehnică manuală, pentru că asta uneori funcționează ca un pansament, ca un energizant, ca un calmant, ca ce vor dori ele!”

Foto: Arhiva personală

Vezi și: „Las o părticică din mine în fiecare lucrare”. Aliona Manolov, meșterița care împletește din nuiele de hârtie (Foto)


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA