În timp ce semenii săi au preocupări legate de social media, distracții sau vacanțe, Andreea Musteața croșetează jucării-o pasiune pe care a moștenit-o de la bunica sa. Studentă în clasa a XI-a la IPLT „Mircea Eliade”, tânăra susține că această activitate îi aduce aminte de cele mai frumoase momente din copilărie. Are 17 ani, este o fire energică, veselă și ambițioasă, iar în viitorul apropiat își dorește ca de creațiile sale să se bucure atât cei mici, cât și cei mari.

Încă din copilărie sunt „bântuită de magia tricotatului și a croșetatului, atunci când urmăream uluită cum un ghemotoc de ață se transformă în niște ciorăpei sau un puloveraș pe mărimea mea. Autorul magiei era bineînțeles bunica, cu care am petrecut mult timp în copilărie. Bunica este de profesie croitoreasă, toată viața ei a cusut outfit-uri frumoase și a învățat alte doritoare cum asta se face. Pe lângă croitorie, mai tricota și croșeta foarte iscusit. Am avut ocazia, atât eu cât și mama mea să purtăm pulovere și rochii tricotate de ea. Atunci a încercat să mă învețe să cos și chiar am reușit să realizăm câteva hăinuțe pentru păpușile mele”, povestește Andreea.

Acum un an a început să se dedice mai în serios acestei ocupații și creează amintiri personalizate.

Navigând pe internet, am dat peste câteva tutoriale. Am accesat link-ul, l-am privit cu atenție și l-am salvat pentru mai târziu, pentru ca peste câteva zile să văd alte clipuri despre croșetat și mai captivante ca primul. Am zis de ce să nu încerc și eu? 

Am găsit o croșetă veche în sertărașul destinat educației tehnologice și am început a urma pașii descriși în video. Prima lucrare stângace a fost un ursuleț micuț cât o palmă, după care a urmat un iepuraș de Paști cocoțat într-un coșuleț, o pisicuță, un ursuleț panda, un baby yoda și am ajuns și la un unicorn drăgălaș. Toate erau în format mini. Pe parcurs, puteam observa și eu, cu ochiul liber, progrese în ceea ce făceam. Asta îmi dădea și mai mult curaj să continui, a devenit un fel de provocare pentru mine”, a mai adăugat tânăra.

Creează jucării handmade care spun o poveste prin unicitatea lor. Fiind lucrate cu inspirație și creativitate, acestea pot fi niște prieteni simpatici de joacă. Moi și plăcute la atingere, sunt potrivite chiar și pentru cei mai mici copii.

Croșetez jucării care bucură copiii, dar și adolescenții, și adulții. Multe dintre acestea au fost destinate anume pentru această categorie de persoane. Îmi place  croșetez animăluțe, de orice fel, toate sunt minunate! Dar, o dragoste deosebită o am față de ursuleți. Îmi place le sculptez fața, este un proces deosebit pentru mine, un ritual aparte. Când închei sculptatul feței, abia aștept să unesc toate celelalte părți ale corpului, pentru ca să prindă viață”, povestește meșterița.

Este abia la început de cale, dar mânuiește cu dibăcie croșeta, transformând firele în jucării deosebite. Toate produsele ei sunt unice și speciale.

„Atunci când încep o lucrare, de fiecare dată emoțiile variază. Depinde foarte mult de model (dacă a fost ales de mine sau de client), pentru cine este destinat și ocazia pentru care este comandat (fetiță sau băiețel, pentru zi de naștere, botez sau nuntă). În funcție de cele spuse mai sus, emoțiile fluctuează, dar sunt întotdeauna pozitive, iar procesul decurge cu multă grijă la detalii și pasiune.

Materialele folosite sunt de calitate, non-alergice, iar gama de culori este largă. Astfel, părinții nu se tem  micuțul le-ar putea rupe, accidentându-se apoi cu părțile mici. Folosesc atât fire moi și catifelate, cât și din cele tari din coton. Accesoriile, așa ca ochișorii sau năsucul, sunt cu sistem de siguranță pentru ca cei mici  fie protejați. Așa cum sunt încă elevă, și studiile sunt o prioritate, dedic în jur de 2-3 ore pe zi croșetatului. Ceva mai mult timp acord acestei pasiuni în timpul vacanțelor”, a mai dezvăluit tânăra.

Foto: Arhiva personală

Autoare: Alina Mîndrilă