De aproape un an dragostea pentru culori s-a transformat într-un mod plăcut de a oferi bucurie celor dragi, prin globulețe personalizate. Vorbim despre Sorina Castravăț, profesoară de pictură la IPLT „O. Ghibu”. Pasiunea pentru handmade  se învârte în jurul copilăriei, iar dorința de artă și-a descoperit-o datorită tatălui său. Își amintește cu nostalgie de perioada sărbătorilor, atunci când creau împreună diferite lucrări din hârtie și decorații pentru casă.

Pictez pe globulețe cu culori acrilice care se dizolvă în apă. Tot ce mă înconjoară mă inspiră în procesul de creație. Activitatea de handmade am începuto din anul precedent 2020, anume să pictez pe globulețe din sticlă. Îmi place să creez lucruri frumoase și să fac lumea un pic mai fericită.

De mică eram atrasă de lucrul manual, iar când venea vorba de sărbătorile de iarnă ca orice copil mă impresionau jucările din sticlă. De împodobirea și decor mereu mă ocupam eu și împreună cu tata confecționăm diferite obiecte. Deseori mergeam pe la tarabele de la piață, în căutarea de jucării cât mai interesante”, a spus Sorina.

Sorina şi-a găsit vocația şi pasiunea în artă. Ideea de a crea o poveste aparte, diferită de cea pe care o trăia până acum un an, a apărut odată cu dorința de a avea un decor mai special.

Anul trecut căutam jucării de Crăciun și am văzut pe rafturile magazinelor fel de fel de chestii printre care globuri din sticlă curate. Imediat mi le-am imaginat colorate, cu design specific sărbătorilor și atunci mi-am zis de ce să nu mi le decorez singură. Așa a început întreaga poveste! ”, a mai adăugat meșterița handmade.

Recunoaște că este complicat, pe alături migălos, dar procesul de creație îi aduce o satisfacție nemaipomenită. Fiecare globuleț realizat vine la pachet cu sentimente de mândrie, miros de portocale, sunetul lemnelor care ard în sobă, amintiri și dor de casa părintească.

Îmi place să pictez în ulei pe pânză, acril, mai realizez în timpul liber în atelierul facultății gravuri pe metal o tehnică mai specială ce se numește Aquatinta și Afort. Abordez tematici ca Orașul Chișinău și la lucrarea de diplomă am realizat o serie din 5 lucrări cu diferite locuri. Depun mult suflet și încerc să reprezint în fiecare lucrare emoțiile și starea autorului”, menționează Sorina.

În procesul picturii globulețelor folosește materiale acrilice care se dizolvă în apă, pe care  le procură de la magazinele specializate.

„Dacă să vorbesc despre etapele realizării unui globuleț acestea sunt:

1. Schițarea ideii cu pensula;

2.Acoperirea schiței cu culoare albă direct pe globulețe, pentru a fi mai clară imaginea deoarece globulețul este deja cu fondal roșu, albastru;

3.Acoperirea cu pete de culoare pe suprafața globulețului;

4.Detalizarea lucrării. Fiecare etapă realizată necesită uscare apoi se aplică altă pată de culoare. La suprafețe mari lucrez cu pensule mai grosuțe, iar la detalizări cu cele subțiri și rapidograf de culoare neagră;

Fiecare etapă necesită sa fie uscată bine altfel nu obținem rezultatul potrivit. Globulețele au diferite culori maro, albastru, alb, roșu etc”, a mai adăugat meșterița handmade.

Totul este făcut cu mare atenție pentru fiecare detaliu. Globulețe din sticlă, unicate și cu o amprentă tradițională, sunt create într-un timp destul de greu, dar Sorina spune că fiecare minut petrecut în lumea ei, a handmade-ului, merită.

La moment realizez la comandă globulețe chiar și personalizate după placul fiecăruia, am realizat la câteva persoane de peste hotare, restul aici de pe loc. Mi-aș dori din tot sufletul să îmi realizez visele mele aici la noi in țară în R. Moldova, ea are nevoie de noi de oameni. Petrec câte 4-5 ore pentru a realiza un globuleț, în funcție de complexitate”, încheie Sorina.

Autoare: Alina Mîndrilă