Consumul de cafea în sine nu este o acțiune care poate fi clasificată drept „bună” sau „rea”, deoarece totul depinde de o serie de factori, precum cantitatea, calitatea cafelei, momentul în care este consumată și stilul de viață, în general. În acest articol vei afla cum poți să bei cafea, în așa fel încât acesta să fie un obicei sănătos.

Ce trebuie să știi despre cafea?

Cu siguranță ai auzit multe despre această băutură, cu aromă atât de caracteristică și pătrunzătoare. Cafenelele sunt locurile ce aduc oamenii împreună, iar cafeaua ne ajută să petrecem ore întregi studiind sau să ne bucurăm de un film bun, când este foarte frig. Însă, ceea ce nu trebuie să uiți este că cafeaua conține cofeină, o componentă care stimulează sistemul nervos central. Prin urmare, reduce senzația de oboseală. Efectul poate părea unul binevenit pentru oamenii care lucrează sub presiune, sau în locuri de muncă cu un nivel mare de stres. Cu toate acestea, pe termen lung, efectele nu-i sunt favorabile, atunci când aceasta se consumă în cantități mari, iar stilul de viață este nesănătos.

Efectele cafelei:

  • Deshidratează.
  • Reduce pofta de mâncare.
  • Irită mucoasa stomacului.
  • Mărește ritmul cardiac.
  • Te face momentan mai atent, dar nu îndepărtează oboseala, ca atare.

Problemele sau efectele secundare sunt mai probabil să apară dacă persoana, pe lângă consumul de cafea, mai și:

  • Fumează.
  • Nu face sport.
  • Mănâncă mâncare de tip de fast-food sau are un stil de alimentație nesănătoasă.
  • Duce o viață sedentară.

Cum să bei cafea într-un mod mai sănătos?

Crezi că ești dependent de cafea și că ai nevoie de tot mai mult pentru a rămâne treaz sau energizat? Consumi mai mult de patru căni pe zi, cât se poate de pline? Efectele enumerate mai sus îți sunt cunoscute? Iată, atunci, cum poți consuma cafea într-un mod mult mai sănătos.

  • Evită să adăugi lapte, frișcă sau prea mult zahăr în cafea. În schimb, optează pentru câteva picături de lapte degresat, stevie sau zahăr brun. Acest lucru va reduce aportul de calorii.
  • Nu înlocui micul dejun cu multe căni de cafea pentru a „păcăli” stomacul. Combustibilul de care ai nevoie pentru a începe ziua este alcătuit din fructe, cereale și lactate.
  • Dacă ești bine hidratat, cu apă, sucuri naturale sau ceaiuri de plante, te vei simți mai puțin obosit și stresat și, prin urmare, vei simți mai puțin dorința de a bea cafea tot timpul.
  • De asemenea, trebuie să dormi suficient în fiecare zi, astfel încât să te odihnești bine și să eviți consumul excesiv de cafea.
  • Dacă ai fost foarte nervos, irascibil, cu o dispoziție proastă și insomnie în ultima vreme, e posibil ca această băutură să-ți facă rău. Înlocuiește cafeaua cu ceaiuri de plante naturale sau cafea decafeinizată, băuturi ce-ți vor oferi mai multe beneficii, astfel că tu vei fi mai liniștit și relaxat.
  • În cazul în care suferi de hipertensiune, tulburări cardiovasculare, probleme renale, anemie sau obezitate, evită să bei cafea sau redu-o cât de mult e posibil. Același lucru se aplică și în cazul femeilor însărcinate. Acestea trebuie să evite cafeaua sau să reducă cât mai mut consumul acesteia.
  • Nu bea cafea cu medicamente antidepresive sau țigări, deoarece acest lucru poate provoca dureri de cap severe, hipertensiune arterială și migrene.

Alege boabele de cafea prăjită. Au mai mulți antioxidanți și băutura obținută nu este așa de puternică. Achiziționează și un aparat de cafea bun. În acest fel, vei beneficia la maximum de boabe și veți evita risipa. De asemenea, poți achiziționa o râșniță și poți face totul de la zero, astfel încât să aibă și o aromă foarte intensă și să te bucuri de întreg procesul de preparare a cafelei. Espressoarele italienești sunt preferatele iubitorilor de cafea, iar pentru cafea boabe, se potrivesc soiurile ce provin din Columbia. Cafeaua se poate transforma într-un obicei sănătos și nu este nevoie să consumi cantități mari de cafea pentru a te menține treaz. Aceasta este doar o iluzie și se poate transforma foarte ușor într-o adicție.

Sursa: historia.ro

Foto: weheartit