Conform estimărilor specialiștilor în psihologie, la nivel mondial, una din trei persoane suferă sau va suferi, cel puțin o dată în viață, de anxietate. Totodată se consideră că unele persoane au predispoziție mai mare spre această tulburare psihică. Dacă și tu ai episoade sporadice de anxietate care apar frecvent, acest articol este pentru tine.

Organizația Mondială a Sănătății, definește anxietatea ca o condiție temporară care include atacuri de panică, tulburări obsesiv-compulsive și fobii. Pe de altă parte anxietatea ca trăsătură descrie o caracteristică de personalitate, nu doar o stare temporară. Această trăsătură a personalității este caracterizată de predispoziția genetică, la care se adaugă experiențele adverse.  Vulnerabilitatea la stres este unul dintre principalele motive care determină anxietatea să apară.

În vederea gestionării cât mai eficiente a stărilor de anxietate, specialista în psihologia cognitiv-comportamentală, Laura Fuster, recomandă o serie de întrebări pe care ar trebui să și le pună atât cei care suferă de anxietate, dar și cei care își doresc să intervină pozitiv în cazurile persoanelor apropiate care suferă de această afecțiune.

De cât timp te confrunți cu anxietatea?

Încearcă să stabilești momentul în care ai început să simți stres. Reflectează dacă există un moment anume în care ești anxios sau dacă senzațiile persistă în timp. Identifică dacă începutul problemei coincide cu un eveniment (suprasolicitare la muncă, decesul unei persoane apropiate). Dacă nu găsești o origine clară, nu-ți face griji. Este posibil ca anxietatea să apară ca urmare a acumulării emoțiilor de pe urma mai multor situații.

Cât de des apar stările de anxietate?

Este important să analizezi dacă simptomele anxietății apar în fiecare zi, o dată pe săptămână, sau o dată pe lună. Specialiștii afirmă că frecvența stresului poate contribui la stabilirea gradului de gravitate a problemei. De frecvența stărilor de anxietate depinde starea generală de sănătate. Evident, dacă ai anxietate o dată pe lună te vei simți mai bine decât dacă aceasta apare o dată pe zi.

Cât de intense sunt simptomele de anxietate?

Notează intensitatea senzațiilor pe care le simți pe o scară de la 0 la 10. „Această scară te poate ajuta să înțelegi cât de puternice sau intense sunt emoțiile pe care le simți”, spune dr. Fuster. Totodată, evidența periodicității stresului este esențială în determinarea gravității problemei.

În ce situații apare anxietatea?

Încearcă să determini spații, locuri sau situații care te copleșesc. În acest fel, vei putea realiza că (poate) anxietatea ta se limitează doar la muncă, la locuri cu mulți oameni, la relații sociale, sau la alți factori care pot fi ușor de controlat.

În compania căror persoane apar stările de anxietate?

Gândește-te la persoanele cu care ești atunci când se declanșează stările anxioase. Poate că ele apar când te afli în fața șefului, în compania oamenilor de vârsta ta, sau a figurilor autoritare. Identificarea persoanelor care te neliniștesc este extrem de importată pentru gestionarea stărilor anxioase.

Ce gânduri apar atunci când se declanșează anxietatea?

Notează gândurile care apar înainte, în timpul și după senzația de anxietate și încearcă să le analizezi. Gândurile anxioase pot fi împărțite în două categorii: probleme rezolvabile și nerezolvabile. Această clasificare este importantă deoarece soluționarea problemelor rezolvabile îți vor da sentimentul de control. Așa vei întări încrederea în capacitatea proprie de a face față dificultăților. Vei reduce gradul de anxietate și vei putea tăia de pe lista ta niște surse de neliniște și teamă. Specialiștii consideră că analiza gândurilor este baza terapiei cognitive.

Ce emoții îți apar?

Analizează-ți senzațiile fizice care însoțesc anxietatea. De exemplu: căldură, tahicardie, tremor, amețeli. Importantă este și conștientizarea emoțiilor pe care le trăiești. Poți observa frică, îngrijorare, frustrare, disperare, sau alte emoții de neliniște.

Cum reacționezi când apar stările de anxietate?

În cele din urmă, încearcă să observi comportamentul pe care îl ai după ce simți anxietate. Poți părăsi un loc care te incomodează, să te retragi dintr-o ambianță neplăcută, să soliciți ajutor, să plângi. Sunt reacții absolut normale în astfel de situații.

Aceste întrebări te pot ajuta să-ți analizezi anxietatea și să o cunoști mai bine pentru a o putea gestiona. Totodată, este important să conștientizezi că evaluarea problemelor de anxietate poate fi efectuată doar de un profesionist în sănătate mintală.

Dacă te simți rău în legătură cu o problemă emoțională, nu ezita să cauți ajutor cât mai curând posibil. Acestea de obicei nu se rezolvă de la sine, ele tind să se agraveze cu trecerea timpului.

Foto: pixabay.com

Distribuie articolul: