Lipsa odihnei nu doar că ne împiedică să ne concentrăm, dar ne predispune la depresie, răceala, gripă, diabet, infarct, dar și la acumularea de kilograme în plus. În acest articol noi îți vom spune câțiva pași care te vor ajuta la să adormi mult mai repede și mai bine. 

Foto: botaniq.ro

Închide ochii și imaginează-ți că faci ceva la care te pricepi

Găsește o activitate care îți face plăcere și imaginează-ți că o practici în cel mai mic detaliu. Îți va crea o stare de bine și te vei putea odihni.

Ține în camera, peste noapte, un difuzor cu uleiuri esențiale

Potrivit Buzzfeed, uleiurile de lavanda si menta pot face minuni.

Nu folosi patul pentru alte activități în afară de somn

Dacă lucrezi, faci teme și orice altceva care nu are legatura cu somnul, creierul tău va asocia acest spațiu cu acele activități stresante, împiedicându-te să te relaxezi în timp ce încerci să adormi.

Bea ceai din coajă de banană

Bogat în magneziu, ceaiul se prepară în următorul fel: se ia o coajă de banană, se pune într-o oală cu apă, conținutul se fierbe timp de 10 minute. Poți servi ceaiul cu scortisoara, înainte cu o oră de culcare.

Stabilește o rutină de seară 

O viață predictibilă, în care ai un program asemănător în fiecare zi, este benefică atât pentru corp, cât și pentru minte. De fapt, rutina zilnică este crucială pentru ceasul intern al organismului. De aceea, un ritual de seară pe care să îl repeți zilnic îi va transmite corpului tău că a venit momentul pentru somn. Când faci același lucru în fiecare seară, corpul tău va fi mai pregătit de somn la ora potrivită. 

Exemplu:

19:30: Nu mai face efort după această oră. 

20.30: Fă o listă cu lucrurile pe care trebuie să le faci în următoarele zile și cu lucrurile care este posibil să te deranjeze. În acest fel îți golești mintea de lucrurile negative și te poți concentra asupra altor lucruri. 

21.00: Nu mai aprinde decât lumini difuze după această oră. Nu mai bea nimic după această oră.  

21:30: Oprește toate obiectele electronice. Fă un duș cald și relaxează-te. 

22:00: Întinde-te în pat și citește o revistă sau o carte. Ascultă muzică relaxantă.  

22:30: Singe luminile și culcă-te.

Mediul în care dormi

Cum te poate ajuta să adormi mediul în care dormi? Este simplu – păstrează dormitorul liniștit, aerisit și întunecos. 

  • Asigură-te că ai o lenjerie de pat curată și plăcută la atingere. 
  • Scapă de dezordine: fă curat în dormitor și evită să folosești camera în care dormi pe post de spațiu de lucru sau spațiu de depozitare. O cameră curată, organizată și plăcută îți va transmite un sentiment de pace și calm.

    Ajută-ți corpul să se relaxeze 

De foarte multe ori suntem stresați de lucruri mărunte, iar corpul simte asta. Cum îți pregătești atunci corpul pentru somn și cum îl ajuți să se relaxeze? 

O variantă este să faci un duș cald sau, dacă preferi, fierbinte. Apa fierbinte va ridica temperatura corpului și, în consecință, după ce ieși din duș corpul va trece printr-un proces în care temperatura sa trebuie să scadă. Acest proces creează un sentiment de somnolență. 

Concentrează-te asupra respirației 

Foto: libertatea

 Concentrează-te asupra respirației și asupra felului în care pieptul se ridică și se coboară în timp ce respiri. Concentrează-te asupra părților corpului cu ajutorul cărora respiri: plămâni, nas. 

Cască inclusiv atunci când nu îți vine să caști

Căscăm atunci când suntem obosiți, dar chiar dacă nu ne simțim obosiți e posibil să ne vină somnul dacă vom căsca. Prin căscat ne liniștim corpul. 

Gândește-te la lucruri pozitive 

De ce adormim cu greu? Pentru mulți oameni, unul dintre motivele pentru care somnul întârzie să apară este reprezentat de grijile și stresul adunat peste zi. Trebuie să muți gândurile negative pentru perioada zilei, atunci când chiar poți face ceva vizavi de ele. Înainte de a adormi, seara, concentrează-te doar pe lucrurile pozitive. Cum faci asta? O varianta ar fi ca, înainte de a merge în pat, să îți rezervi 15 minute în care să scrii într-un caiet ce te macină. În acest fel îți eliberezi mintea de griji și – posibil – găsești și soluții pentru grijile tale. Somnul nu este o perioadă pentru rezolvarea problemelor, ci pentru relaxare. 

 Ascultă muzică relaxantă sau suntele liniștitoare 

Foto: unica.ro

Pentru unii oameni e liniștitor să asculte muzică relaxantă sau sunete care imită sunetele din natură – ploaie, valurile mării, păsări care ciripesc etc. Încearcă și această variantă și vezi care te ajută să adormi. 

 Numără în ordine descrescătoare 

Adormi atunci când numeri oi? Uneori da, dar unii oameni au nevoie de o provocare mai mare pentru a adormi. Încearcă să numeri din trei în trei, în ordine descrescătoare. De exemplu: 

300-3=297

297-3=294

294-3=291

Stinge luminile 

Absența luminii este un semnal pentru corp că a venit vremea pentru odihnă. Întunericul complet stimulează producția hormonului somnului, melatonina. Melatonina te face să fii mai puțin alert și produce senzația de somn.

Sursa: jysk.ro

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: