Recomandăm o dietă la îndemână oricui recomandată și de Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, nutriționist și directorul Institutului de Cercetări Alimentare din România.

După o perioada de excese alimentare este foarte indicat să îți ajuți corpul să elimine toxinele acumulate. Potrivit nutriționistului, cură de detoxifiere se face cu multe fructe și legume proaspete. Acesta atenționează însă că nu trebuie să depășească o săptămâna.

Secretul dietei de detoxifiere stă în alimentele pe care le consumi. Astfel, trebuie să elimini grăsimile, în special cele de origine animală și să ai tot trei mese pe zi și două gustări. Un astfel de regim este benefic nu doar pentru silueta, ci și pentru:

  • piele – previne îmbătrânirea prematură;
  • ficat și rinichi – ajută la bună funcționare a acestora;
  • sânge și colesterol – normalizează presiunea;
  • artere – benefic în procesul de curățare a acestora.

În plus da energie și vitalitate sexuală, facilitează digestia, crește capacitatea de concentrare și îmbunătățește memoria. 

Alimentele care curată organismul

Din lista alimentelor care ajută la eliminarea toxinelor fac parte:

  1. Iaurtul: constituie o prețioasă sursă de calciu și conține lactobacili care se stabilesc în intestin și-l protejează de acțiunea microorganismelor periculoase;
  2. Uleiul de măsline extra-virgin: reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge;
  3. Roșiile: protejează vasele sanguine și sistemul imunitar, întrucât sunt foarte bogate în vitamina C. Conțin, de asemenea licopen, o substanță cu efecte antiinflamatorii și anti-îmbătrânire;
  4. Fibrele: se găsesc în foarte multe fructe, legume, pâine și paște integrale. Fibrele ajută organismul să elimine toxinele, înlesnesc funcționarea intestinelor și încetinesc absorbția grăsimilor și zaharurilor în organism;
  5. Apă: este un element fundamental în procesul de purificare a organismului. Consumul a 2 litri de apă zilnic, permite eliminarea toxinelor prin intermediul rinichilor. Dacă nu reușești să te „împrietenești” cu apă, poți opta pentru ceaiuri calde neîndulcite;
  6. Vitaminele: nu sunt doar aliatele siluetei, ci și ale pielii, redându-i luminozitatea, în special vitaminele E, A și C. Aceștia sunt trei antioxidanți puternici, care combat acțiunea radicalilor liberi.

Vitamina E protejează țesuturile împotriva îmbătrânirii și se găsește în ficat, strugurii roșii și în toate grăsimile nesaturate: uleiul de măsline, uleiul din germeni de grâu, soia sau floarea-soarelui. Necesarul zilnic este de 8 mg (jumătate de strugure roșu, 100 g de ficat, o linguriță de ulei de floarea-soarelui).

Vitamina A ajută la bună funcționare a celulelor pielii și combate ridurile. În alimentele de origine animală se găsește foarte puțin (în ficat), dar există sub formă de betacaroten în multe legume: ardei, morcovi, dovleac și în legumele cu frunzele de un verde închis, de exemplu spanac. Necesarul zilnic este de 700 micrograme (3 ardei, un morcov, 120 g de dovleac).

Vitamina C favorizează formarea colagenului. Se găsește în legumele de culoare verde închis, ardei, roșii, kiwi, căpșune. Necesarul zilnic este de 60 mg (o portocală, 110 g căpșuni, 2 roșii, o jumătate de ardei).

Aveți grijă de sănătatea voastră!

SURSA

Vezi și: Cum poți să slăbești fără a urma o dietă drastică. 6 lucruri la care să atragi atenția