Sezonul rece nu este deloc un motiv pentru a reduce cantitatea de fructe din alimentația noastră. Desigur, alegerea nu este la fel de bogată ca în perioada verii sau toamnei, dar există totuși mai multe tipuri de fructe din care poți obține toate vitaminele și mineralele necesare. Iată cinci dintre cele mai utile.

Mandarine

Mandarinul nu este doar un simbol al noului an, ci și un depozit de substanțe utile. Fructele sunt bogate în vitaminele C și B1, necesare bunei funcționări a sistemului nervos, bună memorie și concentrare, și vitamina A, care are un efect benefic asupra sănătății ochilor. Mandarinele sunt, de asemenea, bogate în vitamina D, care este necesară în special în timpul sezonului rece, când vedem puțin din soare. Această vitamină îmbunătățește funcția creierului și poate chiar încetini îmbătrânirea.

Curmal japonez

Acest fruct conține vitaminele A și C, precum și o cantitate mare de carotenoizi (acestea îi conferă o culoare strălucitoare). Antioxidanții sunt necesari organismului pentru a proteja celulele de deteriorare a radicalilor liberi și pentru a încetini răspunsurile inflamatorii. Boabele au un efect benefic asupra activității tractului gastrointestinal, datorită conținutului scăzut de acid, nu irită mucoasa gastrică și, prin urmare, este sigură pentru persoanele cu gastrită sau ulcer.

Kiwi

Kiwi este unul dintre deținătorii recordului pentru conținutul de vitamina C. Kiwi conține enzima actinidină. Pe lângă actinidină, acizii din acest fruct ajută la digestie. Acest lucru este deosebit de important atunci când există o producție insuficientă de acid clorhidric în stomac. În medicina chineză, kiwi a fost folosit de secole pentru a ajuta la normalizarea tractului digestiv și pentru a reduce riscul apariției pietrelor la rinichi.

Rodie

Rodia este unul dintre cele mai importante alimente pentru menținerea unui sistem cardiovascular sănătos. Datorită conținutului ridicat de vitamina B12, rodia ajută la normalizarea tensiunii arteriale (atât la presiune ridicată, cât și la presiune scăzută), întărește pereții vaselor de sânge, crește elasticitatea acestora și favorizează sinteza activă a eritrocitelor și hemoglobinei.

Merișor

Vitaminele B din merișoare întăresc sistemul nervos, îmbunătățesc concentrarea și memoria, iar vitamina K este implicată în prevenirea bolilor de inimă, întărește pereții vaselor de sânge. 

Ție îți plac aceste fructe?

Sursa: bazaar.ru

Distribuie articolul: