Și astăzi e sărbătoare! Ziua mondială a bicicletei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 3 iunie. Ziua în care cu siguranță nu trebuie să stai în casă. 

Potrivit Federaţiei Europene a Cicliştilor, adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, în aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare de la New York, prin care se sărbătoreşte la 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei. 

Rezoluţia a fost adoptată prin consens de 193 de state membre ale ONU. Prin Rezoluţie sunt invitate toate statele membre ale ONU şi părţile interesate să celebreze şi să promoveze conştientizarea unei Zile mondiale a bicicletei. Declaraţia încurajează statele membre să acorde o atenţie deosebită bicicletei în strategiile de dezvoltare şi să includă bicicleta în politicile şi programele internaţionale, regionale, naţionale şi subnaţionale.

Mersul pe bicicletă este una dintre cele mai sănătoase abordări ale vieții cotidiene. E bucurie și e libertate. Este una dintre cele mai simple și mai eficiente căi de a ne purta prietenos cu Pământul. Această zi promovează mișcarea și sportul! 

Așadar, cu această ocazie noi am decis să-ți arătăm câteva dintre cele mai frumoase trasee din Republica Moldova, dar și din România pentru bicicliști. 

Deci, top 5 trasee din Republica Moldova pentru bicicliști: 

Chisinau-Truseni-Stejarul lui Stefan cel Mare

Traseul surprinde prin frumusețea peisajelor, multitudinea obiectivelor de pe traseu, dar și prin porțiunile mai mult sau mai puțin dificile atât pe urcare cât și pe coborâre. Relieful este deluros, cu mici schimbări de altitudine, iar de-a lungul traseului, poți admira zona cu diferite peisaje, de exemplu, iazul cu lebede (Scoreni) care este uimitor. 

Drumul te îmbie cu poieni, iar dacă mergi pe aici vara, te vei putea bucura de mii de flori parfumate care se alătură cetinei din pădure.

Traseul Plopi-Pascani 

Acest traseu include vizite la crame și legătura cu natură. Pe acest traseu veți găsi singurul izvor din Moldova a cărui apă arde și veți descoperi frumosul oraș balnear – Cahul.

Traseul de ciclism Slobozia Mare

O să descoperiți peisaje naturale neexplorate unde veți pedala de-a lungul dealurilor acoperite cu vii și livezi. Traseul este relativ ușor, cu o lungime de 30 km, astfel încât să permită admirarea satelor și viața la țară. La finalul traseului de ciclism, veți avea șansa de a cunoaște găgăuzii, tradițiile și bucătăria la Crama Kara Gani din Vulcănești. Vă recomandăm să ajungeți în Slobozia Mare cu o seară înainte de a începe turul cu bicicleta, pentru a vizita crama Vinăria din Vale și să faceți un tur cu degustare de vinuri, dar și să vizitați satul și rezervația Beleu din apropiere, unde puteți solicita de la biroul Rezervația Naturii o plimbare cu barca pe Lacul Beleu

Traseul de ciclism Comrat – Ceadîr Lunga

Acest traseu are o lungime de 53 km iar turiștii pot descoperi gastronomia locală autentică a comunității găgăuze. Pornind de la Comrat, capitala Găgăuziei, și mergând cu bicicleta prin mediul rural și satele găgăuze, veți simți atmosfera găgăuză – unică prin originile sale etnice turcești – și veți gusta mâncărurile, aromele și vinul tradițional. Pe acest traseu veți avea șansa de a degusta vinul a două dintre cele mai cunoscute crame locale, de a explora istoria în cele mai cunoscute muzee găgăuze și de a încerca cele mai bune giuzlemea și kavurma la Complexul etno-turistic „Gagauz Sofrası”.

Traseul de ciclism Plopi – Pașcani

Slobozia Mare este unic prin diversitatea peisajelor naturale pe care le prezintă, dar și prin oamenii pe care-i vei întâlni de-a lungul lui – meșteri populari, gospodine, cântăreți și oameni simpli, dar deosebiți din sud. Pe acest traseu veți avea o experiență culinară autentică din regiunea de sud. De asemenea, puteți experimenta mai multe aventuri ușoare – plimbări cu barca pe apă, observarea păsărilor, plimbări cu cai sau căruțe. Traseul include 9 artizani, 2 muzee, pensiuni, crame, dar și unele dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Moldova, mai ales la apus – Dealurile de Aur Văleni și Lacul Beleu – un loc perfect de relaxare după o zi lungă pe bicicletă.

Top 5 trasee din România pentru bicicliști: 

Brașov      

Deși este o zonă excelentă pentru mountain biking, județul Brasov nu are trasee special amenajate, însă asta nu-i ține în loc pe bicicliștii pasionați. Unul din cele mai cunoscute trasee din zona este cel care urmează drumul forestier de la Pietrele lui Solomon și se termină în Poiana Brașov. Dacă acesta poate părea destul de ușor, mai sunt câteva trasee mai lungi și mai provocatoare: traseul Brașov – Zarnesti – Prapastiile Zarnestiului oferă priveliști superbe, iar traseul Brașov – Sacele – Valea Garcinului – Valea Azugii – Azuga te poartă pe un drum de pădur superb.

Maramurș        

În Maramureș există mai multe trasee turistice, care îi duc pe bicicliști prin zonele superbe și pe langa obiectivele turistice celebre din judet. Traseul C albastru pornește și se încheie în faimosul sat Breb și trece prin Hoteni si Ocna Sugatag. O rută recomandată bicicliștilor experimentați este Mogosa/Suior resort – Poiana Boului – Creasta Cocoșului – Breb/Mara, care se face in 6 ore și trece prin Taul Morarenilor, o zonă cu sute de specii de flora și faună.

Cluj – Făget – Cheile Turzii – Petreștii de Jos – Săvădisla – Luna de Sus – Cluj (dificultate medie, durată șase ore, distanță 100 km)

La începutul traseului vei trece prin pădurea Făgetului, pe drumuri cu gropi și bălți, iar apoi vei străbate un drum de coamă, de pe care poți admira din depărtate Apusenii și dealurile Clujului. Odată ajuns în Tureni ai două opțiuni: să deviezi pe lângă Chei sau să ocolești satul ca să ajungi la podul care trece peste Autostrada Transilvania. Vei merge apoi prin iarbă, înainte de Cariera Săndulești, iar apoi vei da de un indicator care te va îndruma către Cabana Cheile Turzii sau pe creastă. La întoarcere poți merge prin Petrești către Lița și apoi către Vlaha, prin Săvădisla.

Sibiu – Cișnădioara – Cișnădie – Sibiu (dificultate medie, durată trei ore, distanță 27 km)

Traseul începe la marginea Sibiului, spre Rășinari, de unde vei trece prin pădurea Dumbrava, iar apoi de șosea, paralel cu vechea linie de tramvai electric Rășinari – Sibiu – Rășinari, până când ajungi la intersecție cu drumul spre Cișnădioara. Vei continua traseul către Dealul Cucului, iar de aici poți merge către Rezervația Naturală Calcarele Cretacice din Cișnădioara, cunoscut și sub numele de Piatra Broaștei. Vei continua să pedalezi spre Cișnădie, printr-o zonă plină cu livezi, pe marginea Lacului Cișnădie. Întoarcere către Sibiu o vei face pe drumul județean DJ106C.

Azuga – Valea Azugii – Valea Limbășelului – Azuga (dificultate medie, durată 4 ore, distanță 28 km)

Conform airmotion.ro, acest traseu unește două dintre cele mai frumoase văi din Munții Garbovei și poate fi parcurs de cicliștii care au o condiție fizică medie. În afară de primii 200 de metri, traseul îl vei parcurge pe un drum forestier pietruit și vei trece apoi pe o porțiune mai dificilă, la traversarea din Valea Azugii către Valea Limbășeului. Atracțiile turistice pe care le vei întâlni includ Cabana Șorica, Cabana Cioplea, Cabana Susai, dar și Culmea Ștevia

Beneficiile traseelor în natură cu bicicleta

Mersul pe bicicletă este una dintre cele mai plăcute activități recreative. Te ajută deopotrivă să îti îmbunătățești starea de sănătate și să te relaxezi. Mai mult, prin explorarea unei zone pe două roți, vei economisi banii pe care i-ai fi cheltuit pe combustibilul mașinii și vei contribui la protejarea mediului. Pe lângă aceste aspecte, vei descoperi zone noi, încă necunoscute și îți vei putea face prieteni printre „colegii” de pe traseu.

Tu când vei face o plimbare cu bicicleta?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri! Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.