Multe generaţii de amerindieni au adunat afine din pădure, fiind primii care le-au conservat şi au folosit sucul de afine pentru a-şi vopsi hainele. Coloniştii au învăţat să usuce afinele de la indienii Wampanoag. Sucul de afine a devenit cu timpul o resursă importantă pentru soldaţii care luptau în Războiul Civil, pentru a se proteja de scorbut. Noi avem, pe lângă deliciu, alte motivații serioase pentru a le consuma cu cea mai mare plăcere.

Afinele proaspete au capacitatea de absorbţie a radicalilor de oxigen de 2 400 la 100 g. Afinele au un conţinut bogat de substanţe fitochimice cum ar fi acidul fenolic, antocianinele (pigmenţii care dau culoarea afinelor) şi acidul elagic, o componentă naturală care poate inhiba creşterea tumorilor. Afinele proaspete sau congelate conţin cantităţi mari de antocianine, dar în fructele uscate se mai găsesc foarte puţine.

Afinele sunt perfecte în primele luni de sarcină, deoarece ajută la reducerea greţurilor, a tusei şi durerilor de cap. Frunzele erau folosite pentru a face ceai şi se considera că purifică sângele. Aceste fructe ne mai ajută la îmbunătățirea memoriei, stoparea cancerului, tract urinar și inimă. 

Mai multe studii au evidenţiat rezultate pozitive datorită substanţelor componente ale afinelor, care sânt inhibitori eficienţi ai cancerului. Atât afinele sălbatice, cât şi cele cultivate s-au dovedit a fi eficiente în stoparea cancerului de prostată sensibil la hormoni. Afinele, la fel ca merişoarele, conţin elemente care împiedică activitatea bacteriei responsabile pentru infecţiile tractului urinar şi dezvoltarea acesteia în celulele peretelui vezical. Aceste fructe-minune pot avea un rol de protecţie împotriva bolilor cardiovasculare. 

Iată doar câteva secrete de selectare şi depozitare a acestor fructe:

  • Afinele proaspete au culoarea albastru-închis, acoperite cu un strat albicios.
  • Verificaţi să nu fie fructe moi, stricate sau prăfuite.
  • Afinele congelate trebuie să se mişte liber în pungă. Dacă sînt congelate intr-un mănunchi, cel mai probabil au fost dezgheţate şi recongelate.
  • Afinele se păstrează în frigider între şapte şi zece zile.
  • Afinele nu se spală înainte de a fi depozitate.
  • Pentru congelare, se împrăştie afinele nespălate pe o coală de hîrtie de copt, se pun în congelator pînă îngheaţă şi apoi se transferă într-o pungă de plastic specială. Pot fi păstrate astfel cel mult un an.

Sugestii de preparare şi servire:

  • Afinele proaspete se clătesc şi se usucă prin tamponare.
  • Afinele congelate nu trebuie spălate înainte de a fi consumate. Se lasă să se decongeleze la temperatura camerei, înainte de a le adăuga în reţete fără coacere.
  • Când puneţi afinele proaspete în aluat, se presară mai întîi făină peste ele, pentru a nu se lipi.
  • Afinele pot fî puse în salate sau cereale, pot fi mîncate ca o gustare sau în plăcinte cu afine.

*Informația a fost preluată din cartea lui David Grotto, 101 alimente care vă pot salva viața și a apărut la editura Polirom din Iași în anul 2009.

Ce ziceți despre o Budincă cu afine și pâinică???

Text: Daniela Gorincioi, Stagiară ȘSAJ

Distribuie articolul: