De la jurnalism la sport parcă nu e mult, iar dacă acestea două mai sunt combinate și cu nutriție - avem formula perfectă. Așa se pare că este pentru Rada Baltag, jurnalistă la Chișinău, care a decis să își croiască un alt drum dincolo de Prut, la Iași. Face revoluție în ceea ce se numește „shapping” prin atitudine, inovare și deschiderea pentru toate nevoile persoanelor care vor, totuși, să facă mișcare. Cum le motivează ea pe femei și care este regula de aur pentru cei care au un job la birou, dar vor să facă mișcare.

Lasă-ne să te cunoaștem… ce trebuie să știe lumea despre Rada Baltag?

Am 27 de ani și sunt o visătoare. Visez cu ochii deschiși și uneori sunt certată pentru asta dar nu mă pot abține, acesta este felul meu de a trăi. Am încredere în oameni chiar dacă mi s-a întâmplat să greșesc și nu iert dualitatea. Sunt și studentă (pentru a doua oară) la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, facultatea de Nutriție și Dietetică, iar în orele rămase după cursuri, sunt instructor online și offline. Mai scriu pe blogul personal – Radabaltag.ro – unde abordez subiecte din sport, nutriție și frumusețe.

Rada, am descoperit abia acum că promovezi modul sănătos de viață, mișcarea și alimentația corectă… Ai ales să faci acest lucru în România. Spune-ne detalii despre acest proiect?

Venirea mea în România s-a datorat unui alt proiect. Totul se întâmpla aproximativ trei ani în urmă. De atunci lucrurile s-au mai schimbat și astăzi, am ajuns să dezvolt alte două proiecte proprii, unul dintre ele fiind în online. Nu știu să vă spun dacă eu am ales să am rolul de promotor al sănătății, cât mai mult rezultatele pe care le obțineam cu femeile cu care lucram. Am reușit ca pe multe dintre ele să le motivez ca, din persoane sedentare, să ajungă să participe la diverse evenimente sportive, spre exemplu. Acest lucru îmi dădea și mai multă certitudine că fac bine ceea ce fac. Când am venit în România nu cunoșteam pe nimeni. Eram doar eu, minte mea și abilitățile mele, pe care trebuia să le aliniez ca să iasă bine acel proiect și ca el să mă scoată din anonimat.

Acum un an, odată cu admiterea la Facultatea de Nutriție și Dietetică din Iași am pornit iarăși de la început. Proiectul pilot de antrenamente online a luat naștere în mintea mea după ce o domnișoară mi-a trimis un mesaj pe Instagram în care mi-a spus că e încântată de exercițiile pe care le postez și e bucuroasă că poate face abdomene fără să o doară spatele. După, lista a fost completată cu mai multe alte argumente care m-au determinat că și acest gând merită o șansă.

Ai și o facultate de jurnalism la bază, absolvită la Chișinău. Cum te ajută acest lucru și cine are grijă de blogul tău?

(râde) Sunt zile în care mă gândesc: „Cum ar fi fost dacă insistam pe jurnalism?”… dar cred că încă mai am timp. Mi-a plăcut mult facultatea de jurnalism și experiența pe care am avut-o în acest domeniu și era păcat să renunț. Ideile cele mai bune apar atunci când cuțitul ajunge la os. Așa a fost și cu blogul. După admiterea la facultate și până să reîncep activitatea de instructor, am avut o perioadă de repaos și atunci mi-a venit ideea să scriu despre ce știu, ce învăț și ce am învățat din experiența profesională. Fiind timp de 7 ani instructor, timp în care am tot adunat întrebări și pe nutriției, și pe sport, și pe frumusețe, mi-am zis că am ce spune. Cine are grijă de blogul meu? Eu, iar atunci când nu știu cum să fac ceva, cer ajutor.

 

Este viitorul sportului (fitness-ului) pe online? Vor dispărea în acest sens sălile de fitness?

Sportul este deja online. Chiar ieri am dat peste o postare în care un model de la Victoria’s  Secret scria: „…I do private workout classes so I Skyped my trainer at 5am this morning” – eram atât de fericită de parcă eu i-aș fi antrenor. Aceste mici confirmări (sau așa îmi place mie să le văd) mă ajută foarte mult și îmi dau încredere în acest proiect. Gândiți-vă că există oameni a căror meserie presupune călătorii sau mame care nu au cui lăsa copiii și își doresc să aibă o oră pentru dânsele în timp ce micuțul doarme.

 

Sălile nu vor dispărea, la fel cum nu au dispărut nici ziarele și nici cărțile, chiar dacă avem orice informație la un click distanță. Sălile au avantajul lor și e forma clasică a ceea ce știm noi despre sport.


Spuneai undeva despre acel model pe care îl ai, dar pe care deja tu îl antrenezi. Dă-ne detalii despre relația ta cu mama și cum a influențat ea deciziile tale profesionale, dar și modul de viață?

Această relație s-a consolidate și mai mult după ce am plecat. Acum, cu trecerea anilor îmi dau seama cât de mult ne asemănăm. Încăpățânarea (aia corectă), simțul corectitudinii și dragostea față de muncă, le-am învățat de la ea. Oricât timp ar trece, când închid ochii, o văd pe mama în uniforma de polițist, la patru ace și cu un zâmbet blând. Pe mama am antrenat-o și atunci când eram instructor în Chișinău, iar acum când i-am zis și de online, ea a fost încântată să accepte oferta mea de a o antrena în continuare. Cât despre deciziile mele profesionale, nu știu nici eu de unde a avut atâta încredere în mine și m-a lăsat să învăț din propriile reușite și greșeli. Aici cred că a ajutat-o și tatăl meu, în societate i s-ar spune tată vitreg dar pentru mine e tata – el a fost cel cu echilibrul și calmul în familia noastră.

 

Care este scopul, ce ți-ai propus, odată având și facultatea la Iași absolvită?

Pentru început trebuie să decid cu locul unde să-mi „înfig rădăcinile”. Nu sunt hotărâtă dacă rămân sau mă întorc… sau dacă plec mai departe. Cert este că, profesional, o să mă dedic nutriției. Este fantastic acest domeniu și credeți-mă, înseamnă mai mult decât apă cu lămâie și frunze de salată (zâmbește).

Ce le recomanzi tu femeilor care se plâng că nu le ajunge timp pentru sport, că e prea greu să faci efortul de a merge la antrenamente?

Cred că totul e în cum ne setăm prioritățile. Mai mult de atât, cunosc fete care tocmai datorită faptului că au început să practice sportul, au reușit să se organizeze mai bine. Întotdeauna va mai fi câte ceva de făcut. Întotdeauna vor exista task-uri și deadline-uri… Dar fiecare decide pentru sine sau conștientizează ceva, forțat (uneori) și de circumstanțe. Cât timp ne poate ocupa sportul? În medie, o persoană ajunge cam de 2 ori în săptămână la sală. 2 zile, vi se pare mult? Și dacă tot nu este timp , există opțiunea de online. Sincer, mai mult de atât nu știu ce mai poate fi în opțiuni.

Au venit la sală sau au început antrenamentele! Cum le motivezi pe femei să nu cedeze oboselii?

Le las să se odihnească. Activitatea fizică trebuie să aducă bucurie. Dacă lucrez cu ea individual, prefer să anulez ora și să reprogramăm pe altă zi ședința decât să o forțez. La fel fac și când vine vorba de mine. Dacă am o programare și simt că nu pot să merg din varii motive, prefer să o amân. Dacă oboseala devine un moft atunci schimbăm strategia.

 

Unde și-a propus să ajungă Rada Baltag prin tot ce face și promovează?

Vreau să întâlnesc oameni cu care să pot construi ceva frumos și pe termen lung. Mă văd în domeniul nutriției și al sportului concomitent, iată de ce voi căuta o modalitate să le combin. Nu, nu voi fi un instructor care să ofere și una și alta. Mă specializez doar pe nutriție, iar peste perete va fi o sală de sport (zâmbește) – de aici începe visul meu. Ah și desigur și jurnalismul. Urmăresc o emisiune unde bucătarii gătesc, iar specialistul din domeniul nutriției vorbește despre acel preparat și mi se pare foarte util și interesant. Cine știe, poate o să ajung și eu să vorbesc despre alimentație în cadrul unei emisiuni…

Dă-ne te rugăm, pe final, 5 moduri în care poate o femeie care lucrează toată ziua la birou să facă și mișcare?

Cred că tot ce poate face este să se ridice și să îndrepte spatele. Am lucrat 2 ani într-un birou, atunci când scriam pentru o revistă online din Chișinău și în afară de ora prânzului, nu vedeam pe nimeni să se ridice ca să facă mișcare. Haideți să nu ne amăgim – îndreptați spatele de 5 ori pe zi și deja e mai bine! Dacă dorința de a face mișcare este una sinceră, dincolo de a încăpea în rochia de seară preferată, atunci acordați-i sportului timpul cuvenit.

Foto: Arhivă personală; Video: Instagram