Fie că ești o persoană care ține tot postul, o singură săptămână sau ești adepta unei alimentații vegetariene sau (raw) vegane, cu siguranță ajungi într-un moment când nu mai știi ce să gătești pentru a diversifica meniul. Medicul nutriționist vine cu niște idei bune pentru fiecare în parte.

Creativitate „de post”

Cu pași grăbiți se apropie sărbătoarea Paștelui. Dar înainte de a percepe bucuria acestei sărbători, mai avem de trecut prin câteva săptămâni de post.

Dacă îl respecți de la bun început, probabil ai nevoie de puțină inspirație culinară. Dacă dorești să îl respecți în săptămânile ce urmează, află că acesta poate fi delicios și sănătos.

Și pentru că dejunul este masa ce ne furnizează energie, buna dispoziție și ne poate apăra de kilogramele în plus și mesele necontrolate, acesta este important. Dar și mai important este ce consumăm și cum preparăm.

Iată câteva idei de mic dejun de post, care vin în ajutorul creativității și siluetei tale.

Toast

  1. Toast-uri în asortiment. Alege la raft pâine din făină integrală de grâu sau secară, preferabil cu maia de casă și rumenește-o puțin în rolă până devine crocantă.

Prepară aparte:

  • Guacamole: mixând cu ajutorul robotului de bucătărie o pulpă de avocado, 3 roșii cherry, o lingură de suc de lămâie, sare și piper după gust
  • Hummus: mixând cu ajutorul robotului de bucătărie 500 grame de năut fiert în prealabil, sucul de la o jumătate de lămâie, 3 linguri de sos tahini, 3-4 căței de usturoi, 2 linguri de ulei de măsline, sare și boia de ardei dulce.

Asortează aceste sosuri cu pâinea rumenită  și dejunul nutritiv este gata!

Terci

  1. Terci din ovăz cu piure din dovleac. Prepară piure-ul din o felie medie de dovleac fiert. Adaugă o cană de piure într-un vas și dă-l la foc împreună cu două căni de apă. Amestecă în permanență timp de 5 minute și lasă amestecul să fiarbă. Adaugă peste acesta o cană de fulgi de ovăz, scorțișoară și cuișoare după gust. Fierbe până terciul devine dens. Scoate-l de pe foc, adaugă semințe de dovleac, nuci și miere de albini după gust.

Ia-ți în așa fel doza de fibre și energie pentru întreaga dimineață.

Smoothie

  1. Smoothie verde. Mixează în robotul de bucătărie o mână bună de spanac, frunze de salată, un măr verde, o banana și două căni de apă.

Iată și soluția pentru cei grăbiți, dar dornici de un dejun hrănitor.

  1. Terci din hrișcă cu fructe uscate. Dacă timpul te presează și mai mult, încearcă să prepari un terci din hrișcă fără fierbere, dar cu o doză mare de microelemente și vitamine.

Pentru aceasta lasă o cană de hrișcă și două căni de apă (poate fi chiar și rece), pe noapte, într-un recipient. În alt recipient plasează stafidele, prunele uscate și cireșele și toarnă apă până le acoperă. Dimineața vei găsi terciul gata. Doar mixează hrișca și fructele hidratate împreună. Poți adăuga și îndulcitori după gust.

Reține! În orice perioadă a anului poți adopta o alimentație sănătoasă. Important e să te informezi și să asiguri o varietate cât mai mare în farfuria ta!

Poftă bună și un final de post cât mai sănătos îți doresc!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist