Dacă până acum nu prea preferai să consumi semințe de dovleac, mai jos te vei convinge că trebuie să începi să o faci. Esențial este să cunoști și câteva recomandări referitoare la consumul de dovleac.

Beneficiile semințelor de dovleac

1.Combat artrita

Semințele de dovleac reduc inflamațiile cauzate de artrită și protejează oasele. Mai mult, spre deosebire de medicamente, acestea nu provoacă efecte secundare nedorite. Cu cât semințele de dovleac sunt mai vechi, cu atât beneficiile pe care le oferă vor fi mai mari.

2. Te ajută să dormi mai bine

Semințele de dovleac sunt o sursă incredibilă de triptofan. În cele din urmă, acest aminoacid este convertit în serotonină, celebrul hormon al somnului. Dacă servești câteva semințe de dovleac înainte de culcare (împreună cu o sursă ușoară de carbohidrați, precum o bucată mică dintr-un fruct), vei dormi mai bine.

3. Sunt o sursă excelentă de acizi grași și omega – 3

Aceste semințe reprezintă una dintre cele mai bune surse vegetale de acizi grași Omega-3, substanțe esențiale pentru sănătate. Dacă vrei să îți mărești aportul de Omega-3, ai grijă să nu consumi semințe de dovleac în exces. Cantitatea recomandată este de 20 g pe zi.

4. Îmbunătățesc sistemul imunitar 

Datorită conținutului lor de zinc, semințele de dovleac se numără printre cele mai benefice semințe pentru corp. O mare parte a populației globului suferă de carențe de zinc, acest mineral fiind absent în plantele provenite de pe câmpuri intens cultivate.

Carențele de zinc sunt nocive pentru sistemul imunitar, încetinind creșterea și provocând căderea părului. Este o idee bună să mănânci semințe de dovleac din când în când.

5. Țin sub control diabetul

La fel ca în cazul nucilor și al altor fructe uscate și semințe, carbohidrații din componența semințelor de dovleac sunt complecși. Asta înseamnă că au abilitatea de a regla glicemia, oferind o senzație de sațietate.

Semințele de dovleac combat stresul, care este atât nociv, cât și frecvent în zilele noastre. Înainte de culcare, te sfătuim să te relaxezi și să servești o porție de semințe de dovleac și câteva migdale.

6. Stimulează circulația sanguină

Unul dintre compușii organici unici din semințele de dovleac sunt fitosterolii. Aceștia previn cheagurile de sânge și reduc riscul de a suferi un infarct sau accident vascular cerebral.

La ce să atragi atunci când consumi semințe de dovleac

Cea mai mare greșeală este legată de cantitatea de semințe de dovleac consumată. Doza recomandată este de maximum 30 de grame de seminţe de dovleac pe zi. Mai exact, asta ar însemna aproximativ două linguri de semințe. 

Cel mai bine este să consumi semințele de dovleac crude. Dacă le gătești, acestea își vor pierde o parte din conținutul de nutrienți.

Când vine vorba de a consuma semințe de dovleac, nu există multe contraindicații. Principalul dezavantaj al acestora este conținutul semnificativ de grăsimi. Dacă nu consumi porții adecvate, semințele de dovleac ți-ar putea dezechilibra dieta.

SURSA: Realitatea.net

Distribuie articolul: