O ceașcă de ceai fierbinte este soluția ideală pentru a ne încălzi într-o zi friguroasă de iarnă. Totuși există câteva reguli pentru a putea savura această băutură și, totodată, avea parte de toate beneficiile ascunse într-o cană cu ceai. Medicul nutriționist vine cu câteva sfaturi care ne vor ajuta.

Ceaiul de iarnă

Căldura pe care ne-o oferă o ceașcă de ceai în sezonul rece este incomparabilă cu orice altceva. Ne încălzește trupul, sufletul și gândurile. Preferințele pentru ceaiul pe care îl consumăm depind de gusturi, deprinderi, asocieri cu sezonul în care suntem. Însă unele ceaiuri ne oferă mai mult decât atât. În special în sezonul rece.

În general, ne-am deprins să numim „ceai” orice băutură din plante, condimente sau fructe. Deși această denumire ar trebui să fie purtată doar de ceaiul negru, verde, alb sau galben derivat din planta tradițională Camellia sinensis, crescută în China și India.

Oricum nu am numi această băutură, în sezonul rece infuzia din unele plante, condimente și fructe ne aduce doar folos. Și iată unele dintre acestea.

  1. Ceaiul din ghimbir. În sezonul rece această băutură picantă și savuroasă ne ajută, prin bogăția antioxidanților, să luptăm cu răceala sezonieră. Totodată, ne stimulează imunitatea și ne ține departe de medicamentele antiinflamatoare. Ba chiar poate înlocui pe alocuri aceste medicamente. Este la fel de efectiv și pentru înlăturarea simptomelor toxicozei în primul trimestru de sarcină. Băutură- minune, nu alta. Important să nu o transformăm în bombă calorică prin adaosul exagerat de siropuri și îndulcitori.
  2. Ceaiul din Hibiscus. Preparat din florile plantei tropicale Hibiscus, de culoare roz- roșie și gust acrișor, este bogat în vitamina C și antioxidanți cu o multitudine de beneficii. În primul rând, și-a demonstrat proprietățile antivirale, dar și de reducere a tensiunii arteriale. În plus, conform studiilor recente, poate reduce nivelul de colesterol din sânge, dar și mări durata antrenamentelor sportive. Poate fi servit atât fierbinte, cât și rece.
  3. Ceaiul din Echinaccea. Dorești să previi răceala sezonieră sau te confrunți deja cu primele simptome ale acesteia? Atunci ceaiul din echinaceea este exact ce îți trebuie. O mulțime de studii medicale au demonstrat proprietățile de stimulare a imunității, scurtarea perioadei de răceală și ușurarea severității simptomelor acesteia.
  4. Ceaiul din mușețel. Cel mai sigur remediu pentru calmare și ușurare a simptomelor ulcerului stomacal sau a diareei. Pe lângă aceasta, mușețelul posedă și proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și de protecție a ficatului. Servit de două ori pe zi, vă va asigura și un somn liniștit, dar și un scut pentru bacteriile și virușii din ambianță.
  5. Ceaiul de cătină. Bogăția vitaminelor- C, B2, B6, B9, K și a substanțelor minerale- fier, sodiu, potasiu, stabilesc ceaiul din cătină pe poziția unui fortificator al imunității. În plus, efectele energizante și revigorante ale acestei băuturi vor fi binevenite în sezonul dormitării.

Pentru orice tip de ceai ai opta, contează prepararea acestuia. Pentru a-i păstra toate vitaminele și respectiv- beneficiile, nu prepara infuzia la o temperatură prea mare. 40-50 grade sunt suficiente. Cât despre adaosul de zahăr și siropuri de fructoză- știi și singură. Optează pentru miere. Astfel vei obține maximum beneficii.

Fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu,

medic nutriționist

Sursa foto: Facebook.com, Google.com

Vezi și: 3 reguli de AUR ca să nu te îngrași în Post, de la medicul nutriționist Maria-Victoria Racu!